Skip to content

12 syytä miksi Linux on parempi kuin Windows 10

18 de kesäkuu de 2021

Windows 10 on ollut käytössä jonkin aikaa, ja monet ihmiset ostivat tietokoneita, joissa oli esiasennettu Microsoftin uusin tarjous. Windows 10 on suuri parannus Windows 8: een ja Windows 8.1: een, ja käyttöjärjestelmänä se on hyvä. Kyky suorittaa Linux BASH -komennot Windowsissa on hyödyllinen ominaisuus, samoin kuin virtuaaliset työtilat, joiden avulla voit suorittaa sovelluksia eri työasemilla. Tässä oppaassa on laaja luettelo syistä, miksi voit käyttää Linuxia Windows 10: n sijaan, koska se, mikä sopii yhdelle henkilölle, ei välttämättä ole hyvä toiselle.

Windows 10 on hidas vanhemmissa laitteissa

Jos käytät Windows XP: tä, Vistaa tai vanhempaa Windows 7 -tietokonetta, on todennäköistä, että tietokoneesi ei ole tarpeeksi tehokas Windows 8: n tai Windows 10: n suorittamiseen. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit joko ostaa tietokoneen, jossa on Windows 10 tai Linux. Tietyt Linux-jakelut eivät tuota paljon suorituskykyä, koska niiden työpöytäympäristöt käyttävät kohtuullisen määrän muistia. Jotkin Linux-versiot toimivat kuitenkin loistavasti vanhemmilla laitteilla. Jos haluat uudempia laitteistoja, kokeile Linux Mintia Cinnamon Desktop Environmentin tai Ubuntun kanssa. Kokeile kahdesta neljään vuotta vanhalle laitteistolle Linux Mintia, mutta käytä MATE- tai XFCE-työpöytäympäristöä, joka antaa kevyemmän jalanjäljen. Vanhemmille laitteille, valitse AntiX, Q4OS, Xubuntu tai Lubuntu.

Et pidä Windows 10 -käyttöliittymästä

Useimmat ihmiset hämmentyvät, kun he käyttävät uutta käyttöjärjestelmää, varsinkin jos käyttöliittymä on muuttunut millään tavalla. Kuitenkin, kun he tottua uuteen tapaan tehdä asioita, he pitävät uudesta käyttöliittymästä enemmän kuin vanha. Jos et pääse käsittelemään tapaa, jolla Windows 10 tekee asioita, saatat haluta, että asiat näyttävät Windows 7: ltä, tai voit päättää kokeilla jotain erilaista. Linux Mint tarjoaa modernin ilmeen, mutta valikot ja työkalurivit toimivat samalla tavalla kuin aina. Oppimiskäyrä Linux Mintiin ei ole vaikeampi kuin päivittäminen Windows 7: stä Windows 10: ksi.

Windows 10 -latauksen koko on valtava

Jos käytät Windows 7: ää tai Windows 8: ta ja harkitset päivittämistä Windows 10: een, Windows 10: n lataus on erittäin suuri. Onko sinulla latausrajaa laajakaistapalveluntarjoajallesi? Suurin osa Linux-jakeluista voidaan ladata alle 2 gigatavussa. Jos kaistanleveys on tiukka, jotkut voidaan asentaa noin 600 megatavulle. Jotkut ovat pienempiä. Voit ostaa Windows 10: n USB-aseman, mutta se maksaa kohtuullisen rahasumman.

Linux on ilmainen

Microsoftin pari vuotta sitten tarjoama ilmainen päivitys on loppunut. Tämä tarkoittaa, että sinun on nyt maksettava siitä. Monet valmistajat toimittavat tietokoneita, joihin on asennettu Windows 10. Jos olet tyytyväinen nykyiseen tietokoneeseesi, ainoa tapa hankkia uusi käyttöjärjestelmä on maksaa uusimmasta Windows-versiosta tai ladata ja asentaa Linux ilmaiseksi. Linuxilla on kaikki käyttöjärjestelmässä tarvitsemasi ominaisuudet ja se on täysin laitteistoyhteensopiva. Jotkut sanovat, että saat mitä maksat, mutta tämä on yksi esimerkki siitä, että se ei totta. Jos Linux on tarpeeksi hyvä teknisen alan huippuyrityksille, se on tarpeeksi hyvä toimimaan kotitietokoneella.

Linuxilla on enemmän ilmaisia ​​sovelluksia

Windowsilla on muutamia lipputuotteita, kuten Microsoft Office ja Visual Studio, jotka saavat jotkut ihmiset tuntemaan itsensä lukituiksi. Voit kuitenkin käyttää Microsoft Office -ohjelmaa Linuxissa virtualisointiohjelmiston tai online-versioiden avulla. Suurin osa ohjelmistokehityksestä on verkkopohjaista, ja Linuxille on tarjolla monia hyviä IDE: itä. .NET Core: n etenemisen jälkeen voit luoda sovellusliittymiä JavaScript-verkkosovelluksiisi. Python on myös merkittävä ohjelmointikieli, jota voidaan käyttää eri alustoilla Windowsissa, Linuxissa ja Macissa. PyCharm IDE on yhtä hyvä kuin Visual Studio. Tässä on se, että Visual Studio ei ole ainoa vaihtoehto. Linuxilla on suuri joukko sovelluksia, jotka tarjoavat useimmille ihmisille kaikki tarvitsemansa ominaisuudet. Esimerkiksi LibreOffice-paketti sopii erinomaisesti 99,9%: lle tavallisen ihmisen tarpeista. Rhythmbox-audiosoitin on parempi kuin mikään Windows tarjoaa, VLC on loistava videosoitin, Chrome-selain on käytettävissä, Evolution on loistava sähköpostiohjelma ja GIMP on loistava kuvankäsittelyohjelma. Suosituissa Windowsin lataussivustoissa, kuten CNET, on ilmaisia ​​sovelluksia, mutta sinun on tiedettävä, kuinka ladata ja asentaa ohjelmistoja turvallisesti, koska näitä sivustoja käytettäessä voi tapahtua pahoja asioita.

Turvallisuus

Mikään käyttöjärjestelmä ei ole täysin riskitön, Windows on suuri kohde virusten ja haittaohjelmien kehittäjille. Microsoft voi tehdä vain vähän asiasta. Sinänsä sinun on asennettava virustentorjuntaohjelma ja palomuuriohjelmisto, joka syö muistisi ja suorittimen käytön jatkuvana latausvirrana, joka tarvitaan tämän ohjelmiston päivittämiseen. Linuxissa sinun tarvitsee olla vain fiksu, pitää kiinni luotetuista ohjelmistovarastoista ja välttää riskialttiiden ohjelmien, kuten Adobe Flash, käyttöä. Linux on turvallisempi kuin Windows, koska se on suunniteltu ja käsittelee käyttäjien käyttöoikeuksia. Tämä on yksi syy, miksi suurin osa verkosta toimii Linuxissa.

Esitys

Linux, vaikka kaikilla nykyaikaisten työpöytäympäristöjen vaikutuksilla ja kiiltävillä ominaisuuksilla, toimii nopeammin kuin Windows 8.1 ja Windows 10. Käyttäjät ovat yhä vähemmän riippuvaisia ​​työpöydästä ja verkkoon. Tarvitsetko kaiken käyttöjärjestelmän käyttämäsi prosessointitehon vai haluatko jotain, jonka jalanjälki on kevyempi, jotta pääset jatkamaan työtäsi ja leikkiäsi?

Yksityisyys

Windows 10: n tietosuojakäytäntö on dokumentoitu hyvin lehdistössä. Se ei ole niin huono kuin jotkut ihmiset uskovat sinun uskovan, eikä Microsoft tee mitään, mitä Facebook, Google, Amazon ja muut eivät ole tehneet vuosia. Esimerkiksi ääniohjausjärjestelmä Cortana oppii puhetapasi ja paranee, kun se kulkee lähettämällä käyttötietoja Microsoftille. Microsoft käyttää näitä tietoja Cortanan toiminnan parantamiseen. Cortana lähettää kohdennettuja mainoksia, mutta Google tekee jo tämän, ja se on osa modernia elämää. Tietosuojakäytäntö on syytä lukea selvityksen vuoksi, mutta se ei ole kovin hälyttävä. Useimmat Linux-jakelut eivät kerää tietojasi. Voit pysyä piilossa poissa Big Brotherista (niin kauan kuin et koskaan käytä Internetiä).

Luotettavuus

Windows ei ole yhtä luotettava kuin Linux. Kuinka monta kertaa sinulla on Windows-käyttäjänä ollut ohjelma jumissa, ja kun yrität sulkea sen Tehtävienhallinnasta (olettaen, että saat sen avaamaan), se pysyy auki, ja rikkomuksen sulkeminen vie useita yrityksiä ohjelmoida? Linuxissa kukin sovellus on itsenäinen, ja voit tappaa minkä tahansa sovelluksen XKill-komennolla. Kaiken tämän lisäksi Linux-sovellukset lukittuvat yleensä harvemmin. Koska Linux ja monet sen sovelluksista ovat avoimen lähdekoodin, kuka tahansa voi tarkastella, tarkistaa ja parantaa taustalla olevaa koodia. Tämä johtaa vakaaseen järjestelmään, jossa korjataan nopeasti vikoja ja tietoturvaongelmia.

Päivitykset

Se voi olla turhauttavaa, kun haluat tulostaa teatterilippuja, elokuvalippuja tai reittiohjeita tapahtumapaikkaan ja käynnistät tietokoneesi nähdäksesi seuraavan viestin:

”Asennetaan päivitys 1/356”

Vielä ärsyttävämpää on, että Windows valitsee päivitysten asentamisajankohdan, ja se näyttää viestin, jonka mukaan tietokone käynnistetään uudelleen. Käyttäjänä käyttäjän tulisi päättää, milloin päivitykset asennetaan, eikä päivityksiä pitäisi pakottaa sinulle tai sinun pitäisi ainakin saada siitä ilmoitus. Toinen haittapuoli on, että Windows on usein käynnistettävä uudelleen päivitysten asentamiseksi. Linux-käyttöjärjestelmät on päivitettävä. Sitä ei voida kiertää, koska turva-aukkoja korjataan koko ajan. Voit valita, milloin nämä päivitykset otetaan käyttöön, ja useimmissa tapauksissa päivitykset voidaan käyttää käynnistämättä käyttöjärjestelmää uudelleen.

Lajike

Linux-jakelut ovat erittäin muokattavissa. Voit muuttaa ulkoasua kokonaan ja säätää melkein jokaista sen osaa niin, että se toimii haluamallasi tavalla. Windowsilla on rajoitettu joukko säätöjä, mutta Linux antaa sinun muuttaa kaikkea.

Tuki

Microsoftilla on paljon dokumentaatiota, mutta kun juutut jumiin, sinun on ehkä etsittävä heidän foorumeistaan, ja muut ihmiset ovat saattaneet esittää kysymyksen, johon ei ole hyviä vastauksia. Microsoftin tuki ei ole huono; päinvastoin, se on syvällinen ja hyvä. Totuus on kuitenkin, että he palkkaavat ihmisiä tarjoamaan tukea, ja tähän tukeen on budjetoitu vain niin paljon rahaa, ja runsaasti tietoa levitetään hitaasti. Linux-tukea on helpompi löytää, ja siellä on kymmeniä foorumeita, satoja keskusteluhuoneita ja vielä enemmän verkkosivustoja, jotka on omistettu auttamaan ihmisiä oppimaan ja ymmärtämään Linuxia. Toisin kuin Microsoftin tuki, joka todennäköisesti tulee työntekijältä, Linux-tuki tulee yleensä harrastajilta. Nämä ihmiset nauttivat aidosti työskentelystä käyttöjärjestelmänsä kanssa ja todennäköisesti tekevät niin ammattimaisesti. Joissakin tapauksissa voit keskustella kehittäjän kanssa, joka kirjoitti tarvitsemasi ohjelmiston.