Skip to content

13 Windows 10 -vinkkejä

15 de kesäkuu de 2021

Vaikka Windows 10 on ollut käytössä vuodesta 2015, on monia ominaisuuksia, joita et ehkä tiedä. Tässä on joitain Windows 10 -vinkkejä ja temppuja, joiden avulla saat kaiken irti käyttöjärjestelmästäsi. Tämän artikkelin tiedot koskevat kaikkia Windows 10 -käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteita.

Suojaa tietokoneesi Windows Hellolla

Windows Hello on biometrinen turvajärjestelmä, joka on saatavana Windows 10: ssä. Se voi skannata kasvosi, iiriksesi tai sormenjälkesi kirjautumalla Windows 10: een.

 1. Valitse Windows -kuvake ja valitse sitten vaihde avata Windows asetukset.

  Valitse Windows-kuvake ja valitse sitten vaihde avataksesi Windows-asetukset

 2. Valitse Tilit.

  Valitse Windows-asetuksista Tilit

 3. Valitse Kirjautumisvaihtoehdot.

  Valitse Kirjautumisasetukset

 4. Valitse kirjautumisvaihtoehto alla Windows Hello. Kaikki Windows 10 -tietokoneet eivät tue kasvojen ja sormenjälkien tunnistusta. Jos sinulla ei ole, et voi käyttää Windows Helloa.

  Asennus näkyy Windows Hellossa, jos tietokoneesi tukee sitä

Avaa Piilotettu Käynnistä-valikko

Jos huomaat puuttuvan perinteisestä Windowsin Käynnistä-valikosta, napsauta hiiren kakkospainikkeella Windows -kuvaketta näytön vasemmassa alakulmassa. Näkyviin tulee valikko, joka näyttää yleiset hallintatyökalut, kansiot ja sammutusvaihtoehdot.

Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsin kuvaketta näytön vasemmassa alakulmassa päästäksesi vaihtoehtoiseen Käynnistä-valikkoon

Kopioi ja liitä pilvileikepöydällä

Windows 10: ssä on pilvileikepöytäominaisuus, jonka avulla voit nähdä kopioimiesi kohteiden historian. Voit jopa kiinnittää kohteita, joita haluat käyttää uudelleen tai tarkistaa useammin kuin kerran. Lehdistö Windows-avain + V avataksesi pilvileikepöydän. Voit käyttää leikattua tai kopioitua tekstiä, kuvia ja muuta mistä tahansa tietokoneesta, kunhan olet kirjautuneena samalle Microsoft-tilille.

Tallenna näyttösi pelipalkilla

Vaikka se on tarkoitettu PC-pelaajille nauhoittamaan leikkeitä ja kuvakaappauksia peleistä, kun he pelaavat, kuka tahansa voi hyötyä tästä monipuolisesta Windows 10 -työkalusta. Windows-näppäin + G avataksesi Windows 10 -pelipalkin.

Paina Windows Key + G avataksesi Windows 10 -pelipalkin.

Kun pelipalkki on auki, voit käyttää seuraavia pikavalintoja:

 • Windows-avain + Alt + R: Aloita / lopeta tallennus.
 • Windows-avain + Alt + G: Tallenna edelliset 30 sekuntia.
 • Windows-avain + Alt + PrtScn: Ota kuvakaappaus.

Ota lähistöllä jakaminen käyttöön

Lähellä jakaminen antaa sinun jakaa verkkosivustolinkkejä, valokuvia, asiakirjoja ja paljon muuta läheisten laitteiden kanssa Bluetooth- tai Wi-Fi-yhteydellä. Kun olet ottanut Läheisen jakamisen käyttöön, voit jakaa mitä tahansa valitsemalla Jaa -kuvake Microsoft Edgessä. Voit myös jakaa kuvia suoraan Microsoft Photos -sovelluksesta. Molemmilla laitteilla on oltava Windows 10 -versio 1803 tai uudempi, ja Bluetooth-yhteyden on oltava käytössä, jotta Lähellä-jakamista voidaan käyttää.

Kun olet ottanut Läheisen jakamisen käyttöön, voit jakaa mitä tahansa valitsemalla Jaa-kuvakkeen Microsoft Edgessä

Näytä työpöytä nopeasti

Edellisissä Windows-versioissa Näytä työpöytä -painike sijaitsi näytön oikeassa alakulmassa kellonajan ja päivämäärän vieressä. Nyt on toiminto nimeltä Action Center. Näytä työpöytä painike on edelleen olemassa; se on juuri leikattu merkittävästi. Jos napsautat pientä suorakulmaista kohtaa aivan Action Centerin oikealla puolella, sinut ohjataan työpöydällesi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pikanäppäintä Windows-avain + D. siirtyäksesi heti työpöydällesi.

Jos napsautat pientä suorakulmaista kohtaa aivan Action Centerin oikealla puolella, sinut ohjataan työpöydällesi

Määritä dynaaminen lukitus

Tietokoneen lukitseminen poistuessasi voi olla tehokas tapa suojata yksityisyyttäsi. Voit lukita näytön useilla tavoilla muutamalla tavalla.

 • Lehdistö Windows-avain + L.
 • Lehdistö Ctrl + Alt + Poistaa ja valitse Lukko.
 • Käytä näytönsäästäjän lukitustoimintoa.
 • Valitse Ikkuna -kuvaketta, valitse käyttäjäkuvake ja valitse sitten Lukko.

Windows 10: ssä on vielä yksi tapa lukita tietokoneesi. Dynaamisen lukituksen avulla voit muodostaa pariliitoksen tietokoneestasi puhelimen kanssa Bluetoothin kautta. Kun nämä kaksi laitetta eivät ole lähellä toisiaan, tietokoneen näyttö lukittuu automaattisesti. Dynaamisen lukituksen määrittäminen Windows 10: ssä:

 1. Yhdistä puhelin puhelimen ja tietokoneen kanssa Bluetoothin kautta.

 2. Avaa sinun Windows asetukset ja valitse Tili.

  Valitse Windows-asetuksista Tilit

 3. Valitse Kirjautumisvaihtoehdot.

  Valitse Kirjautumisasetukset

 4. Valitse valintaruutu Anna Windowsin lukita laite automaattisesti, kun olet poissa alla Dynaaminen lukitus.

  Valitse valintaruutu Salli Windowsin lukita laitteesi automaattisesti, kun olet poissa Dynaamisen lukituksen alla

Muista kantaa puhelinta mukanasi, kun kävelet pois, jotta Dynamic Lock toimii.

Minimoi Windows Aero Shakella

Vaikka Aero Shake otettiin käyttöön Windows 7: ssä, se on vähän tunnettu ominaisuus, joka on edelleen käytettävissä Windows 10: ssä. Voit käyttää Aero Shake -ohjelmaa napsauttamalla ikkunaa, jota ei ole maksimoitu. Pidä hiiren painiketta painettuna ”ravista” hiirtä ympäri. Muut avoimet ikkunat minimoidaan. Voit tuoda ne kaikki takaisin tarttumalla ja ravistamalla ikkunaa vielä kerran.

Microsoft Edgen lukutila

Vaikka käytät Chromea, Firefoxia tai muuta verkkoselainta ensisijaisena tapana käyttää Internetiä, kannattaa ehkä kokeilla Microsoft Edgeä, kun yrität lukea tai opiskella häiritsemättä. Microsoft Edge Reading View poistaa bannerit, mainokset ja verkkosivun elementit, mikä muuttaa sisällön aikakauslehti-tyyliseksi, joka on helpompaa silmillesi. Lukutila toimii vain sivustoilla, jotka tukevat tätä ominaisuutta.

Jaa näyttösi Snap Assist -toiminnolla

Tämä Windows 10 -ominaisuus voi auttaa sinua olemaan tuottavampi napsauttamalla ikkunat näytön sivuille tai kulmiin ilman vaivaa. Voit jakaa näytön napsauttamalla kaksi, kolme tai neljä ikkunaa tasaisesti.

Windows jaettiin Snap Assistin avulla

Lisää Cortanan taidot

Cortana on Windows 10: n sisäänrakennettu digitaalinen avustaja. Vaikka virtuaaliavustaja voi tehdä monia asioita suoraan laatikosta, voit lisätä tuottavuutta lisäämällä lisää Cortana-taitoja:

 1. Tyyppi Cortana-muistikirja Windowsin hakukenttään ja valitse Avata Cortanan muistikirja.

  Kirjoita Cortana-muistikirja Windowsin hakukenttään ja valitse Avaa Cortanan muistikirja

 2. Valitse Hallitse taitoja.

  Hallitse taitoja.

 3. Valitse Löydä lisää taitoja. Selainikkuna avautuu taidoilla, joita voit etsiä, selata ja lisätä.

  Valitse Löydä lisää taitoja

Lisää yhteystietoja Omat ihmiset -tehtäväpalkkiin

Windows 10: n Omat ihmiset -ominaisuuden avulla voit lisätä kolme yhteystietoa tehtäväpalkkiin. Voit käyttää sitä yhteydenpitoon nopeasti Skypen tai sähköpostin kautta. Aloita Omat ihmiset -toiminnon käyttö valitsemalla Ihmiset -kuvaketta tehtäväpalkissa, valitse Aloittaaja noudata sitten näytön ohjeita.

Aloita Omat ihmiset -toiminnon käyttäminen valitsemalla tehtäväpalkin Ihmiset-kuvake, valitsemalla Aloita ja noudattamalla sitten näytön ohjeita

Yövalo

Elektronisten laitteiden lähettämä sininen valo voi estää sinua nukahtamasta yöllä. Windows 10: ssä on sisäänrakennettu Night Light -ominaisuus, jonka avulla voit ajastaa ajat, jolloin tietokoneen näyttö vaihtuu lämpimämmiksi väreiksi.

 1. Avaa sinun Windows asetukset ja valitse Järjestelmä.

  Avaa Windowsin asetukset ja valitse Järjestelmä

 2. Valitse Yövalon asetukset alla Näyttö.

  Valitse Näytön kohdasta Yövalon asetukset

 3. Valitse haluamasi asetukset kohdasta Ajoittaa. Valita Auringonlasku auringonnousuun Yövalo-ominaisuus kytkee sen automaattisesti päälle yöllä ja sammuttaa sen aamulla.

  Valitse Yövalo-toiminnoksi Auringonlasku auringonnousuun, jotta se kytketään päälle automaattisesti yöllä ja sammutetaan aamulla

 4. Kun olet valmis, voit sulkea ikkunan ja asetukset tulevat automaattisesti voimaan asettamasi aikataulun mukaisesti.