Skip to content

3D-televisio on kuollut – mitä sinun on tiedettävä

8 de heinäkuu de 2021

Älkäämme lyökö pensaita: 3D-TV on kuollut. Se on surullinen uutinen 3D-faneille, mutta on aika kohdata tosiasiat. 3D-televisioita ei tehdä. Itse asiassa useimmat valmistajat lopettivat niiden valmistamisen vuonna 2016.

Avatar-vaikutus

Ennen kuin pääset käsittelemään ”miksi kaikki epäonnistui”, on tärkeää tietää miksi se edes alkoi. Se on jotain ”Avatar Effect”. Vaikka 3D-elokuvien katselu juontaa vuosikymmeniä taaksepäin, James Cameronin julkaisu hahmo vuonna 2009 oli pelinvaihtaja. Maailmanlaajuisen 3D-menestyksensä ansiosta elokuvastudiot alkoivat pumpata tasaista 3D-elokuvien virtaa elokuvateattereihin, mutta TV-valmistajat, Panasonicista ja LG: stä alkaen, tekivät 3D: n kotona katsottavaksi 3D-television käyttöönoton myötä. Se oli kuitenkin useiden virheiden alku.

Mitä tapahtui?

Monet asiat kokoontuivat tuomitsemaan 3D-TV: n ennen kuin se edes alkoi, mikä voidaan tiivistää kolmella tekijällä:

  • Valitettava ajoitus
  • Kalliit ja yhteensopimattomat lasit
  • Lisäkustannukset

Katsotaanpa näitä kolmea ja muuta 3D-televisiota vaivaavaa asiaa alusta alkaen.

3D-TV: n huonosti ajoitettu esittely

Ensimmäinen virhe oli sen käyttöönoton ajoitus. Yhdysvallat oli juuri kokenut merkittävän kuluttajaostohäiriön vuoden 2009 DTV-siirtymän toteuttamisen myötä, jolloin kaikki langaton televisiolähetys siirtyi analogisista digitaalisiin. Tämän seurauksena miljoonat kuluttajat ostivat vuosina 2007–2009 joko uusia teräväpiirtotelevisioita vastaamaan ”uusia” lähetysvaatimuksia tai analogisista digitaalisiin televisiolähetysmuuntimiin, jotta he voisivat pitää vanhemmat analogiset televisiot töissä jonkin aikaa. Tämä tarkoitti sitä, että kun 3D-televisio otettiin käyttöön vuonna 2010, useimmat kuluttajat eivät olleet valmiita hylkäämään juuri ostamiaan televisioita ja pääsemään takaisin lompakkoonsa vain saadakseen 3D: n.

Lasit

Huono ajoitus oli vasta ensimmäinen virhe. 3D-tehosteen katsomiseksi televisiossa sinun oli käytettävä erityisiä silmälaseja. Ja saat tämän, kilpailevilla standardeilla määritettiin, mitä laseja sinun oli käytettävä. Jotkut TV-valmistajat (Panasonicin ja Samsungin johdolla) ottivat käyttöön järjestelmän, jota kutsutaan ”aktiiviseksi suljimeksi”. Tässä järjestelmässä katsojien oli käytettävä 3D-tehosteen luomisessa silmälaseja, joissa käytettiin ikkunaluukkuja, jotka avautuivat ja sulkeutuvat vuorotellen, synkronoituna television vuorotellen näytettyjen vasemman ja oikean silmän kuvien kanssa. Muut valmistajat (LG: n ja Vizion johdolla) ottivat kuitenkin käyttöön järjestelmän, jota kutsutaan ”passiiviseksi polarisoiduksi”, jossa televisio näyttää sekä vasemman että oikean kuvan samanaikaisesti, ja vaaditut lasit käyttivät polarisaatiota 3D-vaikutelman aikaansaamiseksi. Suurin ongelma oli kuitenkin se, että jokaisessa järjestelmässä käytetyt lasit eivät olleet keskenään vaihdettavissa. Jos omistit 3D-television, joka vaati aktiivisia laseja, et voinut käyttää passiivisia laseja tai päinvastoin. Asiaa pahentaa, vaikka voisit käyttää samoja passiivisia lasia minkä tahansa 3D-television kanssa, joka käyttää tätä järjestelmää, aktiivisten suljinjärjestelmää käyttävien televisioiden kanssa, et välttämättä voinut käyttää samoja silmälaseja eri tuotemerkkien kanssa. Tämä tarkoitti sitä, että Panasonic 3D -televisioiden lasit eivät ehkä toimi Samsung 3D -televisioiden kanssa, koska synkronointivaatimukset olivat erilaiset. Toinen 3D-lasien ongelma oli hinta. Vaikka passiiviset lasit olivat halpoja, aktiiviset suljinlasit olivat erittäin kalliita (joskus jopa 100 dollaria parista). Vähintään 4 hengen perheelle tai jos perhe isännöi säännöllisesti elokuvaillan, hinta oli melko korkea.

Lisäkustannukset (tarvitsit enemmän kuin vain 3D-televisio)

Voi, lisää kustannuksia edessä! 3D-television ja oikeiden lasien lisäksi todellisen 3D-katselukokemuksen saamiseksi kuluttajien oli investoitava 3D-yhteensopivaan Blu-ray-soittimeen ja / tai ostettava tai vuokrattu uusi 3D-yhteensopiva kaapeli- / satelliittilaite. Lisäksi, kun Internet-suoratoisto alkaa levitä, sinun on varmistettava, että uusi 3D-televisiosi on yhteensopiva kaikkien 3D-suoratoistoa tarjoavien Internet-palveluiden kanssa. Lisäksi niille, joilla oli asetus, jossa videosignaalit ohjataan kotiteatterivastaanottimen kautta, tarvitaan uusi vastaanotin, joka on yhteensopiva minkä tahansa liitetyn 3D Blu-ray Disc -soittimen, kaapeli- / satelliittilaitteen jne. 3D-videosignaalien kanssa.

2D-3D-muunnosviesti

Tajuttaessaan, että jotkut kuluttajat eivät ehkä halua ostaa kaikkia muita tarvikkeita, joita tarvitaan todelliseen 3D-katselukokemukseen, TV-päättäjät päättivät sisällyttää 3D-televisioiden kyvyn suorittaa reaaliaikaiset 2D-3D-muunnokset – iso virhe! Vaikka tämä antoi kuluttajille mahdollisuuden katsella olemassa olevaa 2D-sisältöä 3D-muodossa heti laatikosta, 3D-katselukokemus oli heikko – ehdottomasti huonompi kuin varsinaisen 3D: n katselu.

3D on himmeä

Toinen 3D-television ongelma on, että 3D-kuvat ovat paljon himmeämpiä kuin 2D-kuvat. Tämän seurauksena TV-valmistajat tekivät suuren virheen, koska ne eivät sisällyttäneet lisääntynyttä valotehotekniikkaa 3D-televisioihin kompensoimiseksi. Ironista on kuitenkin se, että kun HDR-tekniikka otettiin käyttöön vuonna 2015, televisioita alettiin valmistaa lisääntyneellä valoteholla. Tästä olisi ollut hyötyä 3D-katselukokemukselle, mutta TV-valmistajat päättivät tehdä intuitiivisen vastakohdan 3D-katseluvaihtoehdosta keskittämällä ponnistelunsa HDR: n toteuttamiseen ja 4K-tarkkuuden parantamiseen pitämättä 3D: tä sekoituksessa.

3D, Live TV ja suoratoisto

3D on erittäin vaikea toteuttaa suoraa televisiota varten. 3D-TV-ohjelmien tarjoamiseksi tarvitaan kaksi kanavaa, jotta tavalliset televisio-ohjelmien omistajat voisivat silti katsella ohjelmaa normaalisti yhdellä kanavalla niiden lisäksi, jotka haluavat katsella 3D: tä toisella kanavalla. Tämä tarkoitti lisääntyneitä kustannuksia lähetysverkoille erillisten syötteiden toimittamisesta paikallisille asemille ja paikallisten asemien ylläpitää kahta erillistä kanavaa lähetettäväksi katsojille. Vaikka useita kanavia on helpompi suorittaa kaapelilla / satelliitilla, monet kuluttajat eivät olleet kiinnostuneita maksamaan ylimääräisiä vaadittuja maksuja, joten tarjonta oli rajallista. Alkuperäisen määrän 3D-kaapeli- ja satelliittitarjontaa ESPN, DirecTV ja muut putosivat. Kuitenkin Vudu, 3D Crave ja jotkut muut suoratoistettavat Internet-sisältökanavat tarjoavat edelleen jonkin verran 3D-sisältöä, mutta kenen arvata kuinka kauan se kestää.

Ongelmia vähittäiskaupan tasolla

Toinen syy 3D: n epäonnistumiseen oli huono vähittäiskaupan kokemus. Aluksi oli paljon myyntihyökkäyksiä ja 3D-esittelyjä, mutta jos aloitit alkuvaiheessa paljon 3D-televisiota etsiviä vähittäiskauppiaita, myyjät eivät enää toimittaneet hyvin perillä olevia esityksiä, ja 3D-lasit puuttuivat usein tai aktiivisten suljinlasien tapauksessa, että akkuja ei ole ladattu tai puuttuu. Tuloksena oli, että kuluttajat, jotka ovat saattaneet olla kiinnostuneita 3D-television ostamisesta, kävelivät vain ulos myymälästä tietämättä mitä tarjolla oli, miten se toimi, kuinka 3D-TV voidaan parhaiten optimoida parhaan katselukokemuksen saavuttamiseksi ja mitä muuta heillä on tarvitaan 3D-kokemuksen nauttimiseen kotona. Toisinaan ei myöskään ilmoitettu hyvin, että kaikki 3D-televisiot voivat näyttää kuvia vakiona 2D-muodossa. Toisin sanoen voit käyttää 3D-televisiota aivan kuten mitä tahansa muuta televisiota tapauksissa, joissa 3D-sisältöä ei ole saatavana, jos 2D-katselu halutaan tai on sopivampaa.

Kaikki eivät tykkää 3D: stä

Monista syistä kaikki eivät pidä 3D: stä. Jos katselet muiden perheenjäsenten tai ystävien kanssa ja yksi heistä ei halua katsella 3D: tä, he näkevät vain kaksi päällekkäistä kuvaa näytöllä. Sharp tarjosi lasit, jotka voisivat muuntaa 3D: n takaisin 2D: ksi, mutta se vaati valinnaisen oston, ja jos yksi syy siihen, että henkilö ei halunnut katsella 3D: tä, johtui siitä, että hän ei halunnut käyttää silmälaseja, joutui käyttämään eri tyyppiä lasit katsomaan 2D-televisiota, kun taas toiset katsovat samaa televisiota 3D-muodossa, ei ollut aloittelija.

3D: n katseleminen televisiosta ei ole sama kuin videoprojektori

Toisin kuin käymällä paikallisessa elokuvateatterissa tai käyttämällä kotiteatterivideoprojektoria ja -näyttöä, 3D-katselukokemus televisiossa ei ole sama. Vaikka kaikki eivät tykkää 3D: n katselemisesta riippumatta siitä, onko se elokuvateatterissa vai kotona, kuluttajat yleensä hyväksyvät 3D: n elokuvakokemuksena. Lisäksi kotiympäristössä 3D: n katseleminen videoprojektorilla (joita on edelleen saatavana) ja suurella näytöllä tarjoaa monille hyväksyttävämmän elokuvakokemuksen. 3D: n katseleminen televisiossa, ellei suurella näytöllä tai lähellä istumista, on kuin katselu pienestä ikkunasta – näkökenttä on paljon kapeampi, mikä johtaa vähemmän toivottavaan 3D-kokemukseen

Ei ole 4K 3D: tä

Toinen takaisku oli päätös olla sisällyttämättä 3D-muotoa 4K-standardeihin, joten 4K Ultra HD Blu-ray -levymuodon käyttöönoton jälkeen vuoden 2015 lopulla ei ollut säännöstä 3D: n toteuttamisesta 4K Ultra HD Blu-ray -levyillä, ja mikään elokuvastudio ei tue tällaista ominaisuutta.

Mitä 3D-television loppu merkitsee eteenpäin

Lyhyellä aikavälillä Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa on edelleen käytössä miljoonia 3D-televisioita (3D-televisio on edelleen suuri Kiinassa ja jossain määrin myös Euroopassa), joten elokuvia ja muuta sisältöä julkaistaan ​​edelleen 3D Blu-TV: ssä. lähitulevaisuutta varten. Itse asiassa, vaikka 3D ei ole osa Ultra HD Blu-ray Disc -muotoa, useimmat pelaajat soittavat 3D Blu-ray -levyjä. Jos sinulla on 3D-yhteensopiva Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray -levysoitin ja 3D-televisio, voit silti toistaa nykyisiä levyjäsi sekä muita tulevia 3D Blu-ray -levyjä. Saatavilla on noin 450 3D Blu-ray Disc -elokuvanimiä, lisää lyhyellä aikavälillä. Suurin osa 3D Blu-ray Disc -elokuvista on myös pakattu tavalliseen 2D Blu-ray -versioon. Disney ja Paramount eivät enää markkinoi elokuvia 3D Blu-ray Disc -levyllä Yhdysvalloissa, mutta niitä on saatavana muilla tietyillä markkinoilla. Tämä tarkoittaa, että saatat joutua ostamaan ne kansainvälisistä lähteistä. Jos teet niin, varmista, että ne ovat soittimen kanssa yhteensopivia aluekoodeja ja että niillä on englanninkielinen ääniraita tai tekstitys. Pitkällä aikavälillä 3D-TV voi palata takaisin. Teknologia voidaan ottaa uudelleen käyttöön milloin tahansa ja muokata 4K-, HDR- tai muille televisiotekniikoille, jos TV-päättäjät, sisällöntuottajat ja televisioyhtiöt haluavat sen olevan niin. Myös lasittomien (ei lasien) 3D-tekniikan kehitys jatkuu jatkuvasti paremmilla tuloksilla. Olisiko 3D-televisio ollut menestyksekäs, jos TV-valmistajat olisivat miettineet enemmän ajoitusta, markkinoiden kysyntää, teknisiä kysymyksiä tuotteen suorituskyvystä ja kuluttajaviestintää? Ehkä tai ei, mutta tehtiin useita suuria virheitä, ja näyttää siltä, ​​että 3D-televisio on saattanut juosta tietä.

Bottom Line

Kulutuselektroniikassa asioita tulee ja menee, kuten BETA, Laserdisc ja HD-DVD-, CRT-, takaosa- ja plasmatelevisiot, joissa kaarevan television televisiot näyttävät nyt merkkejä häipymisestä. Myöskään tilaa vieviä päähineitä vaativan VR: n (virtuaalitodellisuus) tulevaisuus ei ole vieläkään vahvistettu. Kuitenkin, jos vinyylilevyt voivat tehdä odottamattoman suuren paluun, kuka tarkoittaa, että 3D-televisio ei elpy jossain vaiheessa? ”Sillä välin” pidä kaikki toiminnassa niille, jotka omistavat ja pitävät 3D-tuotteista ja sisällöstä. Niille, jotka haluavat ostaa 3D-TV: n tai 3D-videoprojektorin, osta yksi, kun vielä voit – saatat silti löytää joitain 3D-televisioita vapaassa tilassa, ja useimmat kotiteatterivideoprojektorit tarjoavat edelleen 3D-katseluvaihtoehdon.

Lisäbonus 3D-faneille

Samsungin 85-tuumainen UN85JU7100 4K Ultra HD 3D -yhteensopiva televisio on vuoden 2015 malli, jota saattaa silti olla saatavilla muutaman jälleenmyyjän kautta jäljellä olevasta varastosta rajoitetusta tuotannosta vuoteen 2017 asti. Ei Samsung 2016 (mallit, joissa on K), 2017 ( mallit, joissa on M), tai 2018 (mallit, joissa on N) on tässä vaiheessa 3D-yhteensopiva. Mikä tahansa vuoden 2015 mallitarjonta (merkitty J: llä) on valmisteilla, on jäljellä, ellei Samsung ilmoita toisin. Jos sinulla on tilaa 85-tuumaiselle televisiolle ja olet 3D-tuuletin, Samsung UN85JU7100 voi olla rajoitetun ajan mahdollisuus. Toinen jäljellä oleva vaihtoehto on 65-tuumainen Sony XBR65Z9D 4K Ultra HD -televisio 3D-katseluvaihtoehdolla, joka on vuoden 2016 malli, joka on myös edelleen saatavilla rajoitetusti. Jos olet kovaa 3D-fania, tutustu jatkuviin 3D Blu-ray Disc -katsauksiin Blu-ray.com-sivustolla ja verkosta muiden fanien kanssa ympäri maailmaa 3D Blu-ray Movie Enthusiast Groupissa Facebookissa.

Usein Kysytyt Kysymykset

  • Kuinka 3D-televisiot toimivat? 3D-televisio luo kolmiulotteisen teatterikokemuksen päällekkäisten kuvien ja signaalien avulla, jotka 3D-lasit auttavat purkamaan yhden kuvan. Mallista riippuen jotkut 3D-televisiot tukevat vain 3D-sisältöä tai muuntaa 2D-videon 3D-muotoon.
  • Kuinka voin katsella 3D-sisältöä muusta kuin 3D-televisiosta? Jos nautit 3D-katselukokemuksesta ja sinulla ei ole 3D-televisiota, voit käyttää projektoria, jossa on 3D-asetus. Toinen vaihtoehto on valita 8K-televisio, joka tukee lasitonta 3D: tä.