Skip to content

Aikajanan luominen Wordissa

19 de maaliskuu de 2021

Kun haluat kuvata reittiä, aikataulua, projektisuunnitelmaa tai virstanpylväitä, aikajanan graafi voi olla tehokkaampi kuin pelkkää tekstiä. Microsoft Word tarjoaa sisäänrakennettuja työkaluja ja ulkoasuja visuaalisesti houkuttelevan aikajanagrafiikan luomiseen. Näin voit tehdä aikajanan Wordissa pienellä vaivalla.

Tämän artikkelin ohjeet koskevat Word for Microsoft 365, Word 2019, Word 2016 ja Word 2013.

Aikajanan luominen Word for Windows -sovellukseen

Noudata näitä vaiheita tehdäksesi aikajanan Microsoft Word for Windows -sovelluksessa.

 1. Avaa Word-asiakirja.

 2. Valitse Lisää > Älytaide.

 3. Valitse SmartArt-grafiikka valintaikkuna tulee näkyviin.

 4. Siirry vasempaan valikkoruutuun ja valitse Prosessija valitse sitten yksi aikajanatyypeistä.

  Jos tämä on ensimmäinen yritys luoda aikajana Wordissa, valitse Perusajat. Kun olet valmis luomaan perusajankohdan, kokeile jotain edistyneempää, kuten Ympyrä-aksentti-aikajana.

 5. Valitse OK. Aikajanamalli lisätään asiakirjaan yhdessä kelluvan SmartArt-tekstiruudun kanssa.

 6. vuonna Kirjoita teksti tähän ruudussa, valitse tekstiruutu ja kirjoita tai liitä lisättävä sisältö vastaavaan aikajanaan. Aikajanan kukin osa korostetaan, kun sen arvo on valittu.

  Alla olevassa kuvassa kolme oletustunnistetta muutettiin luettaviksi Beeta-julkaisu, Testausvaiheja Tuotannon käynnistäminen simuloida ohjelmistokehityksen aikajanaa.

 7. Jos haluat lisätä aikajanalle muita kohteita, siirry tekstiruutuun, vie kohdistin minkä tahansa tekstikentän loppuun ja paina Tulla sisään luoda uusi rivi. Jos haluat poistaa kohteen aikajanalla, siirry tekstiruutuun ja poista siihen liittyvä koko tekstirivi.

 8. Oletusarvoisesti kaikki aikajanan kohteet näytetään ylimmällä tasolla, mikä tekee jokaisesta pää- tai ylätason virstanpylvään. Voit alentaa tai mainostaa aikajanan kohdetta siten, että siitä tulee osa virstanpylväs. Napsauta kohdetta hiiren kakkospainikkeella ja valitse Alentaa tai Edistää.

 9. Jos haluat siirtää kohteen aikaisempaan tai myöhempään aikajanalla, napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse sitten Liiku ylös tai Siirry alas.

Aikajanan luominen Word for macOS: lle

Noudata näitä vaiheita tehdäksesi aikajanan Microsoft Word for macOS -käyttöjärjestelmässä.

 1. Avaa Word-asiakirja.

 2. Valitse Lisää > Älytaide tai Lisää SmartArt-grafiikka, Wordin versiosta riippuen.

 3. Valitse Prosessi ja valitse jokin tarjotuista aikajanatyypeistä.

  Jos tämä on ensimmäinen yritys luoda aikajana Wordissa, valitse Perusajat. Kun tunnet olosi mukavaksi, kokeile jotain edistyneempää, kuten Ympyrä-aksentti-aikajana.

 4. Aikajanamalli lisätään asiakirjaan yhdessä kelluvan SmartArt-tekstiruudun kanssa.

 5. Valitse mikä tahansa tekstiruutu ja kirjoita tai liitä lisättävä sisältö vastaavaan osioon. Jokainen osa korostetaan, kun sen arvoa napsautetaan.

  Alla olevassa kuvassa kolme oletustunnistetta muokattiin lukemaan Beeta-julkaisu, Testausvaiheja Tuotannon käynnistäminen simuloida ohjelmistokehityksen aikajanaa.

 6. Lisää tai poista kohteita aikajanalta valitsemalla Plus (vihreä) tai Miinus (punainen) SmartArt-tekstiruudusta.

 7. Oletusarvoisesti kaikki aikajanan kohteet näkyvät ylimmällä tasolla, mikä tekee jokaisesta pää- tai ylätason virstanpylvään. Voit alentaa tai mainostaa aikajanan kohdetta siten, että siitä tulee osa virstanpylväs. Valitse se ja valitse sitten oikea nuoli (Alenna) tai vasen nuoli (Mainosta) SmartArt Text -työkaluriviltä.

 8. Jos haluat siirtää kohteen aikaisempaan tai myöhempään aikajanalla, valitse Liiku ylös tai Siirry alas nuolet.

Kuinka käyttää erilaista aikajanan asettelua

Nyt kun aikajanasi on paikallaan, haluat ehkä vaihtaa toiseen asetteluun.

Asettelumuutosten ei tarvitse olla pysyviä. Kokeile valitsemalla eri vaihtoehdot ja määrittämällä, mikä sopii hyvin aikajanallesi.

 1. Valitse MacOS: ssa aikajana niin, että se on korostettu ja SmartArt Design -osio aktivoidaan Word-työkalupalkissa. Napsauta Windows-käyttöjärjestelmässä hiiren kakkospainikkeella aikajanaa ja valitse sitten Layout.

 2. Näkyviin tulevat pikkukuvat, jotka edustavat käytettävissä olevaa aikajanaa ja prosessin asetteluja. Jos haluat nähdä lisää, valitse vasen ja oikea nuoli macOS: ssä tai vieritä alas Windowsissa.

 3. Jos haluat nähdä, kuinka aikajana näyttää tietyllä asettelulla, valitse se kerran. Sisältö mukautuu heti uuteen muotoon. Voit palata alkuperäiseen asetteluun milloin tahansa valitsemalla Perusajat pikkukuva.

Kuinka vaihtaa aikajanan värimallia

Kun olet syöttänyt aikajanan sisällön ja valinnut asettelun, on aika säätää värejä.

Samoin kuin asettelumuutoksissa, värimallit otetaan käyttöön välittömästi, mutta ne voidaan palauttaa yhdellä napsautuksella. Näin voit kokeilla useita värejä, kunnes löydät ihanteellisen istuvuuden.

 1. Valitse MacOS: ssa aikajana niin, että se on korostettu ja SmartArt Design -välilehti aktivoidaan Word-työkalupalkissa. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Windowsissa, jolloin pikavalikko tulee näkyviin.

 2. Valitse macOS: ssä Vaihda värejä työkaluriviltä. Valitse Windowsissa Väri.

 3. Esiin tulee ponnahdusikkuna, joka sisältää kymmeniä pikkukuvia. Jokainen esikatselee eri värimaailmaa. Jos haluat käyttää yhtä aikajanalla heti, valitse sen esikatselukuva.

  Muuta värejä -valintaikkunan alaosassa on Väritä kuvat SmartArt Graphic -sovelluksella vaihtoehto. Tämä koskee vain kuvia sisältäviä asetteluja. Sillä ei ole vaikutusta aikajanallesi ja se voidaan jättää huomiotta.

Kuinka kerätä aikajanaa SmartArt-tyylillä

Aikajanan asettelun ja värimallin muuttamisen lisäksi Word tarjoaa ennalta määriteltyjä SmartArt-tyylejä, jotka parantavat visualisointia edelleen viivatyyleillä, kolmiulotteisilla virstanpylväsindikaattoreilla ja muilla.

Jos haluat käyttää SmartArt-tyyliä, valitse MacOS: ssa aikajanan siten, että SmartArt Design -osio tulee näkyviin. Napsauta Windows-käyttöjärjestelmässä hiiren kakkospainikkeella aikajanaa ja valitse sitten Tyyli -kuvaketta.

Valitse sieltä yksi pikkukuvista Word-työkalupalkin oikealla puolella (macOS) tai peittämällä aikajanaa (Windows) nähdäksesi, kuinka kyseinen tyyli näyttää sovellettaessa.

Kuten asettelussa ja värimallissa, nämä muutokset ovat välittömiä ja ne voidaan peruuttaa valitsemalla alkuperäinen tyyli.