Skip to content

ALAC-äänimuoto: Onko parempi käyttää kuin AAC: tä?

2 de toukokuu de 2021

Jos käytät Applen iTunes-ohjelmistoa digitaalisen musiikkikirjaston järjestämiseen, tiedät todennäköisesti jo, että sen käyttämä oletusmuoto on AAC. Jos ostat kappaleita ja albumeja myös iTunes Storesta, lataamasi tiedostot ovat myös AAC (tarkalleen iTunes Plus -muoto). ALAC-muoto iTunesissa on lyhyt Applen häviötön äänikoodekki (tai yksinkertaisesti Apple Lossless) ja on muoto, joka tallentaa musiikkisi menettämättä mitään yksityiskohtia. Ääni on edelleen pakattu kuten AAC, mutta iso ero on, että se on identtinen alkuperäisen lähteen kanssa. Tämä häviötön äänimuoto on samanlainen kuin muut, joista olet ehkä kuullut, kuten esimerkiksi FLAC.

Pixabay
ALAC: lle käytetty tiedostotunniste on .m4a joka on sama kuin AAC-oletusmuoto. Tämä voi olla hämmentävää, jos näet luettelon kappaleista tietokoneen kiintolevyllä, joilla kaikilla on sama tiedostopääte. Siksi et tiedä visuaalisesti, mitkä on koodattu ALAC: llä tai AAC: lla, ellet ota käyttöön Kind-sarake-vaihtoehtoa iTunesissa. (Näytä vaihtoehdot> Näytä sarakkeet> Kind).

Miksi käyttää ALAC-muotoa?

Yksi ensisijaisista syistä haluta käyttää ALAC-muotoa on, jos äänenlaatu on luettelosi kärjessä.

  • Laadun heikkeneminen kopioimalla CD-levyjä – Jos haluat säilyttää esimerkiksi alkuperäiset ääni-CD-levyt, kopiointi ne ALAC-vaihtoehdolla antaa sinulle täydelliset kopiot levyistäsi.
  • Muunna turvallisesti muihin muotoihin – Saatat tietää, että muuntaminen häviöllisestä muodosta toiseen heikentää äänen laatua. Jos kuitenkin käytät häviötöntä muotoa, kuten ALAC, voit muuntaa mihin tahansa menettämättä mitään äänitietoja.
  • Palauta vahingoittuneet alkuperäiset CD-levyt – Fyysisen musiikkikokoelmasi (CD-levyjen) tallentaminen ALAC-tiedostoina antaa sinulle mahdollisuuden luoda ne uudelleen, jos alkuperäiset vahingoittuvat tai katoavat. Voit yksinkertaisesti polttaa ALAC-tiedostot tallennettavalle CD-levylle, jolloin saat saman kopion alun perin varmuuskopioidusta levystä.

ALAC: n käytön haitat

Saattaa olla, että et tarvitse ALACia, vaikka se on äänenlaadulta parempi kuin AAC. Sen käytön haittoja ovat:

  • Suuremmat tiedostot – Aivan kuten muut häviöttömät koodekit, ALAC-koodattu ääni tuottaa tiedostoja, jotka ovat kooltaan suurempia kuin häviölliset muodot. Tarvitset siis enemmän tallennustilaa kuin jos käytät AAC: tä. Ellei äänenlaatu ole tärkeä, tämä kompromissi ei ehkä ole sen arvoista. Jos haluat vain kuunnella vakiolaitteita, kuten esimerkiksi älypuhelinta, on parempi pitää kiinni AAC: stä.
  • Vähemmän yhteensopiva laitteiston kanssa – Verrattuna suosittuihin häviöllisiin muotoihin, kuten AAC, ALAC: ää tuetaan vähemmän. Jos käytät vain Apple-laitteita, tämä ei ole ongelma, koska ne kaikki tukevat sitä. Jos kuitenkin tulevaisuudessa luulet voivasi käyttää sekoitusta eri valmistajien kannettavia, ALAC ei ehkä ole paras ratkaisu.
  • Kuuletko eron? Jos aiot käyttää vakiolaitteita, kuten älypuhelinta ja peruskuulokkeita, et ehkä kuule mitään eroa AAC: n ja ALAC: n välillä. Vaikka häviölliset muodot, kuten AAC, hylkää äänidatan, kunnollinen bittinopeus (256 kb / s ja suurempi) on yleensä riittävän hyvä useimmille ihmisille.