Skip to content

Alaviitteiden lisääminen PowerPointiin

20 de maaliskuu de 2021

Microsoft PowerPoint tarjoaa useita tapoja merkitä diat. Jos haluat mainita ulkoisen asiakirjan tai käsitellä tiettyä esityksen kohdetta, sinun on tiedettävä, miten alaviitteet lisätään PowerPointiin.

Tämän artikkelin ohjeet koskevat PowerPoint 2019, PowerPoint 2016, PowerPoint 2013, PowerPoint Online ja PowerPoint for Microsoft 365 Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmissä.

Alaviitteen lisääminen PowerPoint for Windows -ohjelmaan

Noudata näitä ohjeita lisätäksesi alaviitteet PowerPoint for Windows -työpöytäversioon:

 1. Valitse alaviitteessä teksti tai kuva, johon haluat viitata, ja kirjoita numero sen oikealle puolelle (mieluiten 1 jos se on dian ensimmäinen alaviite). Voit myös käyttää kirjainta tai symbolia, jos haluat.

 2. Mene Lisää välilehti ja valitse sitten Otsikko ja alatunniste.

 3. vuonna Ylä-ja alatunniste siirry valintaikkunaan Liu’uta -välilehti (jos sitä ei ole valittu), valitse sitten Alatunniste valintaruutu.

 4. vuonna Alatunniste kirjoita ensimmäisessä vaiheessa käyttämäsi numero, kirjain tai symboli, jota seuraa välilyönti ja sitten teksti, jonka haluat näkyvän alaviitteessä. Näytä alaviite nykyisessä diassa valitsemalla Käytä.

  Voit näyttää alaviitteen kaikilla dioilla valitsemalla Koskee kaikkia.

 5. Jos haluat näyttää alaviitteen osoittimet oikeassa yläindeksimuodossa, valitse numero, kirjain tai symboli korostettuna.

 6. Mene Koti -välilehti ja valitse sitten diagonaalinen nuoli oikeassa alakulmassa Fontti -osiossa.

 7. vuonna Fontti siirry valintaikkunaan Fontti välilehti (jos sitä ei ole valittu).

 8. Valitse Yläindeksi että Vaikutukset Ota se käyttöön ja valitse sitten OK.

  Nosta tai laske yläindeksin paikkaa säätämällä Offset arvo.

 9. Alaviitteen ilmaisin näkyy oikeassa yläindeksimuodossa. Toista tämä niin monta kertaa kuin tarvitaan, jotta kaikki alaviitteiden osoittimet muunnetaan oikeaan kokoon.

Poista alaviitteet siirtymällä kohtaan Lisää > Otsikko ja alatunnisteja tyhjennä sitten Alatunniste valintaruutu ja valitse Käytä tai Koskee kaikkia.

Alaviitteen lisääminen MacOS: n PowerPointiin

PowerPoint for Mac -työpöytäversiossa voit lisätä alaviitteitä seuraavasti:

 1. Valitse alaviitteessä teksti tai kuva, johon haluat viitata, ja kirjoita numero sen oikealle puolelle (mieluiten 1 jos se on dian ensimmäinen alaviite). Voit myös käyttää kirjainta tai symbolia, jos haluat.

 2. Mene Lisää -välilehti PowerPoint-käyttöliittymän yläosassa ja valitse sitten Otsikko ja alatunniste.

 3. vuonna Ylä-ja alatunniste siirry valintaikkunaan Liu’uta -välilehti (jos sitä ei ole valittu), valitse sitten Alatunniste valintaruutu.

 4. vuonna Alatunniste kirjoita ensimmäisessä vaiheessa käyttämäsi numero, kirjain tai symboli, jota seuraa välilyönti ja sitten teksti, jonka haluat näkyvän alaviitteessä.

 5. Valitse Käytä näyttää alaviitteen ja alaviitteen tekstin nykyisessä diassa, tai valitse Koskee kaikkia näyttää tämän alatunnisteen kaikilla dioilla.

 6. Jos haluat näyttää alaviitteen osoittimet oikeassa yläindeksimuodossa, valitse numero, kirjain tai symboli korostettuna.

 7. Mene Koti -välilehti PowerPointin vasemmassa yläkulmassa ja valitse sitten Yläindeksi kuvake (x2) Fontti -osiossa.

 8. Alaviitteen ilmaisin näkyy oikeassa yläindeksimuodossa. Toista tämä niin monta kertaa kuin tarvitaan, jotta kaikki alaviitteiden osoittimet muunnetaan oikeaan kokoon.

Poista alaviite siirtymällä kohtaan Lisää > Otsikko ja alatunnisteja tyhjennä sitten Alatunniste valintaruutu ja valitse Käytä tai Koskee kaikkia.

Alaviitteen luominen PowerPoint Onlinessa

Alaviitteiden luominen PowerPoint Onlinessa eroaa huomattavasti Windows- ja macOS-vastaavista, osittain siksi, että verkkoversio ei tarjoa mahdollisuutta muuntaa numeroita, kirjaimia tai symboleja yläindekseiksi.

Aloita siirtymällä dialle, johon haluat lisätä alaviitteen, ja toimi seuraavasti:

 1. Mene Lisää -välilehti PowerPointin yläosassa ja valitse sitten Tekstilaatikko.

 2. Diaan lisätään uusi tekstiruutu. Korvaa paikkamerkkiteksti numerolla, kirjaimella tai symbolilla. Valitse tekstimerkki korostettuna ja siirry sitten kohtaan Koti välilehti.

 3. Käytä Fonttikoko avattavasta valikosta, jos haluat muuttaa alaviitteen osoittimen kokoa vähintään 3 pistettä pienemmäksi kuin sen mukana oleva teksti. Tämä antaa sille yläindeksin, vaikka se on teknisesti pienempi fontti.

 4. Sijoita se tekstiruudun viittaaman tekstin tai kuvan oikealle puolelle.

 5. Toista vaihe 1 lisätäksesi uuden tekstiruudun diaan ja korvaa sitten paikkamerkkiteksti samalla numerolla, kirjaimella tai symbolilla, jota käytetään vaiheessa 2, jota seuraa välilyönti ja alaviitteen kuvaus.

 6. Vedä tekstiruutu dian alaosaan.