Skip to content

Android-sovellusten käyttöoikeuksien hallinta

19 de maaliskuu de 2021

Alkaen Android 10: stä, sovellusten käyttöoikeuksien myöntämistavat ovat tarkempia Android-älypuhelinasetuksissa. Voit nähdä Android-käyttöoikeudet sovelluksen, tyypin mukaan sekä hallita helpommin tietoja, joita Google kerää sinulta. Useimmissa tapauksissa voit sallia tai kieltää, mutta joillakin käyttöoikeuksilla on kolmas vaihtoehto: vain sovelluksen käytön aikana.

Nämä ohjeet koskevat Android 10, 9.0 (Pie) ja 8.0 (Oreo).

Kuinka päästä käyttöoikeusasetuksiin

On kolme tapaa siirtyä käyttöoikeuksien hallintaan. Ensimmäinen vaihtoehto on siirtyä Lisäasetukset-kohtaan Sovellukset ja ilmoitukset.

 1. Avata asetukset.

 2. Napauta Sovellukset ja ilmoitukset.

 3. Napauta Pitkälle kehittynyt > Käyttöoikeuksien hallinta. Näet luettelon oikeuksista ja niiden yksityiskohdat kunkin alla – esimerkiksi Kehon tunnistimet (0 sallittua 2 sovelluksesta).

 4. Napauta mitä tahansa lupaa nähdäksesi, mitä se tarkoittaa. Kehon tunnistimen käyttöoikeuksilla varustetut sovellukset voivat käyttää elintoimintojesi tietoja

 5. Alla on kaksi osaa: Sallittu ja Kielletty. Napauta sovelluksen nimeä salliaksesi tai kieltäen käyttöoikeudet.

 6. Tässä näytössä voit myös napauttaa nähdäksesi kaikki kyseisen sovelluksen käyttöoikeusasetukset.

 7. Palaa takaisin Käyttöoikeuksien hallinta. Napauta Sijainti, löytö Google Kartat (tai jokin muu navigointisovellus), ja näet kolme vaihtoehtoa kahden sijaan: Sallittu, Kiellettyja Sallittu vain käytön aikana.

Pääset käyttöoikeusasetuksiin katsomalla kaikkia sovelluksia

Toinen tapa on mennä kaikkien sovellusten sivulle asetuksissa.

 1. Avata asetukset.

 2. Napauta Sovellukset ja ilmoitukset.

 3. Tämän ruudun yläosassa on äskettäin käytettyjä sovelluksia. Napauta Näytä kaikki sovellukset saadaksesi täydellisen luettelon.

  Se kertoo myös, kuinka monta sovellusta sinulla on – esimerkiksi Näytä kaikki 57 sovellusta.

 4. Napauta sovellusta ja napauta sitten Käyttöoikeudet nähdäksesi nämä tiedot.

 5. Kuten yllä, näet Sallittu ja Kielletty -osiossa. Napauta kohdetta muuttaaksesi käyttöoikeuksia. Napauta Katso kaikki sovellukset, joilla on tämä lupa nähdäksesi yleiskatsauksen.

 6. Napauta sovellusta vaihtaaksesi käyttöoikeuksia.

Pääset käyttöoikeusasetuksiin tietosuoja-asetusten kautta

Lopuksi nopein tapa on siirtyä yksityisyysasetuksiin.

 1. Avata asetukset.

 2. Napauta Yksityisyys > Lupien hallinta.

 3. Napauta lupaa, kuten Kalenteri tai Kamera, salliaksesi tai kieltäen käyttöoikeudet sovelluksittain.

Kuinka tarkastella erityistä sovelluskäyttöä

Androidilla on myös erityiset sovellusten käyttöasetukset. Sinun tarvitsee harvoin leikkiä näiden kanssa, ja jotkut ovat saatavilla sovelluksen asetuksissa. Näitä ovat Napauta ja maksa (mobiilimaksut) ja Rajoittamaton data.

 1. Avata asetukset.

 2. Napauta Sovellukset ja ilmoitukset.

 3. Napauta Pitkälle kehittynyt.

 4. Selaa alaspäin ja napauta Erityinen pääsy sovellukseen.

 5. Näet luettelon vähemmän tunnetuista käyttöoikeuksista, kuten akun optimointi, laitteen järjestelmänvalvontasovellukset, Älä häiritse -oikeus ja Kuva kuvassa.

 6. Napauta lupaa nähdäksesi, mitkä sovellukset ovat ottaneet sen käyttöön, ja napauta sitten sovellusta vaihtaaksesi käyttöoikeuden päälle tai pois päältä.

Kuinka rajoittaa toiminnan seurantaa Googlelta

Google seuraa suurta osaa toiminnastasi, joista osa tarjoaa sinulle parempaa palvelua tai ehdotuksia vierailemiesi paikkojen, selaamiesi verkkosivustojen, katsomiesi YouTube-videoiden sekä henkilökohtaisten mainosten perusteella. Näitä käyttöoikeuksia on helppo rajoittaa tai poistaa käytöstä, jos haluat.

 1. Avata asetukset > Yksityisyys > Pitkälle kehittynyt.

 2. Napauta Googlen sijaintihistoria.

 3. Valitse Google-tili.

 4. Vaihda Sijaintihistoria päälle tai pois.

 5. Selaa alaspäin ja napauta Kaikki toiminnan ohjaimet nähdäksesi kaiken Googlen toiminnan seurannan.

  Voit myös siirtyä toimintosäätimiin edellisestä näytöstä.

 6. Voit ottaa käyttöön tai poistaa Googlen mahdollisuuden kerätä verkko- ja sovellustoimintaa, sijaintihistoriaa ja YouTube-historiaa.

 7. Vieritä alas kohtaan Mainoksen mukauttaminen ja napauta Siirry Mainosasetuksiin kytkeäksesi tämän toiminnon päälle tai pois päältä. Tässä näytössä on myös selitys siitä, miten Google personoi mainokset, mukaan lukien Google-tiliisi lisäämäsi henkilökohtaiset tiedot. Voit myös nähdä, mitkä yritykset tarjoavat sinulle mainoksia heidän verkkosivustojensa käyntien perusteella.

 8. Lopuksi on luettelo luokista urheiluvaatteista kirjoihin ja kirjallisuuteen pikaruokiin. Voit kytkeä jokaisen päälle tai pois; kun se on päällä, Google arvioi kiinnostuksen kohteesi Google- ja YouTube-hakujen perusteella.