Skip to content

Auton muuntimien ymmärtäminen

2 de toukokuu de 2021

Ennen kuin ymmärrät auton virtalähteen, on tärkeää ymmärtää ero vaihtovirran ja tasavirran välillä. Periaatteessa vaihtovirta on mitä saat talosi pistorasioista, ja tasavirta on mitä saat paristoista. Koska auton akut tarjoavat tasajännitteen ja suurin osa kulutuselektroniikasta toimii vaihtovirralla, tarvitset laitteen, joka tunnetaan nimellä autovirran invertteri, jos haluat käyttää vaihtovirtalaitteita tiellä. Kun autovirran invertteri on asennettu, voit ottaa melkein minkä tahansa elektronisen laitteen kotoa tai toimistosta, kytkeä sen autoon ja käyttää sitä normaalisti muutamalla varoituksella.

Lifewire / Adrian Mangel
Joitakin tärkeimpiä rajoituksia, jotka on pidettävä mielessä, kun käytät invertteriä autossasi, ovat tekijät, kuten auton akun kapasiteetti, laturin nimellisteho ja invertterin teho. Tosiasia on, että autosi sähköjärjestelmä pystyy kuluttamaan vain rajallisen määrän virtaa, ja akku voi tuottaa vain niin paljon ennen kuin se kuolee, joten kaikki nämä tekijät voivat kaikki vaikuttaa määrittämään, mitkä laitteet voidaan kytkeä auton virtalähteeseen ja käytetään tiellä.

Kuinka vaihtosuuntaajat toimivat?

Taajuusmuuttajat toimivat käyttämällä yksisuuntaista tasavirtalähdettä matkiakseen vaihtovirtalähdettä. Elektroniset taajuusmuuttajat ovat olennaisesti oskillaattoreita, jotka vaihtavat nopeasti tasavirtalähteen napaisuuden, mikä luo tehokkaasti neliöaallon. Koska useimmat kulutuselektroniikat vaativat jotain lähempänä todellista siniaaltoa, useimmat invertterit sisältävät lisäkomponentteja, jotka luovat joko muunnetun tai puhtaan siniaallon.

Kuka tarvitsee autosuuntaajaa?

Jokainen, joka viettää paljon aikaa tiellä, voi hyötyä tietyntyyppisestä invertteristä. Nämä laitteet ovat erityisen hyödyllisiä pitkillä tieliikenteillä, retkeilyyn, liikematkustajille, maantieajoneuvojen kuljettajille ja muille vastaaville sovelluksille. Joitakin laitteita, kuten matkapuhelimia ja kannettavia tietokoneita, voidaan käyttää 12 V: n liitännöillä, jotka kytketään suoraan tupakansytyttimeen tai lisävarusteliittimiin. Jokainen sähköinen laite, joka vaatii vaihtovirtaa, vaatii invertterin. Joitakin laitteita, jotka voidaan ajaa pois auto-invertteristä, ovat:

 • Televisiot
 • DVD- ja Bluray-soittimet
 • Pelijärjestelmät
 • Katalyyttiset lämmittimet
 • Keittovälineet
 • Sähkötyökalut

Mitkä ovat erityyppiset autoinvertterit?

Taajuusmuuttajia on useita erilaisia, mutta kaksi päätyyppiä, jotka löydät autoteollisuudessa, ovat:

 • Muokattu siniaalto
  • Nämä taajuusmuuttajat ovat edullisempia näistä kahdesta. Ne tuottavat ”modifioidun siniaallon”, joka sopii täydellisesti useimmille kulutuselektroniikalle, joten ne toimivat hyvin monissa eri sovelluksissa.
 • Puhdas siniaalto
  • Nämä ovat yleensä kalliimpia, mutta ne tuottavat siniaallon, joka on paljon lähempänä kotisi pistorasioista saatavaa vaihtovirtaa. Jotkut laitteet, kuten keskeytymättömät virtalähteet, eivät ehkä toimi oikein ilman tasaista, puhdasta siniaalloa, mutta suurin osa kulutuselektroniikasta toimii hyvin myös ilman sitä. Jos olet huolissasi, sinun tulee tarkistaa laitteen valmistajalta, ennen kuin investoit kalliin puhtaan siniaaltoinvertteriin.

Kuinka vaihtosuuntaajat kytketään?

Toimiakseen invertteri on kytkettävä jollakin tavalla auton akkuun. Joitakin yleisimpiä kokoonpanoja ovat:

 • Sulakepaneeli
 • Suoraan akkuun
 • Tupakansytytin
 • 12v lisävarustepistoke

Helpoin tapa kytkeä invertteri ylös on kytkeä se tupakansytyttimeen tai toiseen 12v: n lisävarustepistokkeeseen, mutta tämän tyyppiselle asetukselle on joitain rajoituksia. Koska tupakansytyttimeen tai lisävarustepiiriin voi olla kytketty muita komponentteja, on tyypillistä rajoitusta sille, minkä tyyppisiä laitteita voidaan kytkeä invertteriin. Siten kytkettyjä taajuusmuuttajia rajoitetaan yleensä 5 tai 10 ampeerin vetoon. Raskaammissa sovelluksissa taajuusmuuttaja on kytkettävä sulakepaneeliin tai suoraan akkuun. Joissakin sulakepaneeleissa on tyhjät aukot, joihin invertteri voidaan kytkeä, mikä antaa laitteelle erillisen piirin. Muissa tapauksissa invertteri voidaan liittää suoraan akkuun linjasulakkeella. Kummassakin tapauksessa on välttämätöntä käyttää jonkin tyyppistä sulaketta mahdollisen vaarallisen tilanteen välttämiseksi.

Lisähuomioita

Koska useimpia autoja ja kuorma-autoja ei oikeastaan ​​suunnitella taajuusmuuttajia ajatellen, on tärkeää välttää järjestelmän ylikuormitusta. Yksi tärkeä tekijä on akun kapasiteetti. Jos taajuusmuuttajaa käytetään, kun ajoneuvo ei ole käynnissä, se pyrkii tyhjentämään akun nopeasti. Joissakin kuorma-autoissa on ylimääräinen tila konepellin alla ylimääräistä akkua varten, mikä voi vähentää invertterin käytön vaikutuksia, kun ajoneuvo ei ole käynnissä, mutta se ei ole aina vaihtoehto. Taajuusmuuttajan käyttö ajoneuvon ollessa käynnissä antaa laturin pitää akun ladattuna, mutta on myös välttämätöntä välttää laturin ylikuormitusta. Koska vaihtovirtageneraattorit on tyypillisesti suunniteltu tarjoamaan riittävästi virtaa ajoneuvon kaiken elektroniikan käyttämiseen ja akun pitämiseen ladattuna, niillä ei ehkä ole tarpeeksi lisäkapasiteettia voimakkaan invertterin käyttämiseksi. Paras tapa välttää ongelmat tällä alueella on tarkistaa laturin nimellisteho ja ostaa sitten sopiva taajuusmuuttaja. Jos se ei riitä, voi olla OEM-vaihtoehto korkeammalle lähtögeneraattorille, jonka voit vaihtaa, ja joskus myös jälkimarkkinoiden yksiköitä, jotka tarjoavat vielä enemmän virtaa.