Skip to content

Avaruuspohjainen Internet: mikä se on ja miten se toimii

6 de heinäkuu de 2021

Teknologia on antanut meille hämmästyttäviä asioita, kuten älypuhelimen ja tietokoneen, ja antanut meille mahdollisuuden tehdä maanjäristyksiä, kuten ottaa ensimmäinen askel kuuhun. Mutta mitä ensimmäisellä kuun kävelyllä ja laitteillamme on yhteistä? Enemmän kuin luulisi. Avaruuspohjainen internet muuttaa tapaa, jolla surffailemme Internetissä, harjoitamme liiketoimintaa ja yhteydenpitoa muihin ympäri maailmaa.

Mikä on avaruuspohjainen Internet?

Avaruuspohjainen Internet on kyky käyttää satelliitteja kiertoradalla ympäri maata tietojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Vaikka satelliitti-internet on jo olemassa, avaruuspohjainen internet on paljon nopeampi ja kykenee toimimaan ympäri maailmaa. Jotta se toimisi, tuhannet edulliset satelliitit sijoitetaan kiertoradalle maan yläpuolelle. Ne eroavat kuitenkin satelliitti-internetissä yleisemmin käytetyistä geostationaarisista satelliiteista. Sen sijaan matalan Maan kiertoradan (LEO) satelliitteja käytetään tähtikuvioissa tai tuhansia satelliittia ruudukkomaisessa muodossa jatkuvan Internet-kattavuuden tarjoamiseksi.

Avaruuspohjaisen innovaatioyrityksen Iridiumin satelliitit lentävät noin 17 000 mailia tunnissa ja kiertävät ympäri maailmaa 100 minuutin välein. Avaruuspohjaisen internetin nopeus on kiistatta nopeampaa kuin satelliitti-internetin 7000 mailia tunnissa. Välipohjainen Internet ei myöskään tunne etäisyyttä. Jotkut avaruuspohjaiset internetit, kuten SpaceX: n Starlink, käyttävät majakoita, jotka lähettävät koordinoidut signaalit takaisin maapallolle noin 210-750 mailin päästä käyttämällä Ka- ja Ku-taajuuskaistoja. Tämä mahdollistaa viestien lähettämisen kaksi kertaa nopeammin kuin kuidut, joita käytetään internetin yhdistämiseen maapallolla, riippumatta tästä ja tähtien etäisyydestä.

Avaruuspohjaisen Internetin edut satelliitti Internetin kautta

Pelkästään avaruuspohjaisen internetin nopeus on sen käyttöönoton ja käytön arvoinen, mutta mitkä ovat muut tähtienvälisen internetin edut? Tietysti, ennen kuin avaruuspohjainen internet otetaan kokonaan käyttöön, on vaikea ymmärtää kaikkia mahdollisia etuja kuluttajille.

  • Globaali nopea internetyhteys: Täysin toimiva avaruuspohjainen Internet-järjestelmä kattaa nopean internetin koko maapallon, myös ne, joilla ei ole modernia internetyhteyttä.
  • Korvaa kuidun: Avaruuspohjainen internet korvaa nykyaikaisessa internetyhteydessä käytetyt kuidut, samat kuidut, jotka ovat kalliita Internet-palveluntarjoajille.
  • Yhtenäiset signaalit: Katkesi puhelut? Kadonnut signaalit? Nuo ärsytykset ovat kadonneet avaruusinternetin kanssa.
  • Tulevaisuuden todiste: Avaruuspohjainen internet tarjoaa meille yhteyden, joka tarvitaan tulevaisuuden innovatiivisten laitteiden käyttämiseen ja käyttöön ilman epäonnistumista.
  • Parempi suorituskyky: Käytettyjen matalan kiertoradan satelliittien ansiosta korkean latenssin takia huonoa suorituskykyä tulisi vähentää.

Avaruuteen perustuvan Internetin kohtaamat haasteet

Vaikka avaruuspohjaisella internetillä on etunsa, sen täydellisestä toteuttamisesta liittyy haasteita.

Viive

Viive määritellään ajanjaksoksi, joka kuluu pyynnön kulkemiseen lähettäjän ja vastaanottajan välillä ja tiedon vastaanottajan käsittelyyn. Esimerkiksi korkea viive johtaa videosi viiveeseen katsellessasi tietokoneeltasi. Kuituoptisen Internetin viive on vain muutama mikrosekuntia kilometriä kohden. Sitä vastoin, kun säteilet geostationaariselle satelliitille, kuten nykyisessä satelliitti-internetissä yleisimmin käytetty, viive on 700 mikrosekuntia. Vaikka avaruus-internetissä käytettävät satelliitit ovat lähempänä maata, latenssia ja kuinka paljon se vaikuttaa viestintään, ei tiedetä tällä hetkellä.

Avaruusromu

Maapalloa kiertää noin 4000 avaruusalusta ja vain 1800 niistä on toiminnassa. Kun avaruuspohjaiset internet-yritykset alkavat sijoittaa tuhansia satelliitteja avaruuteen, ”avaruusjunan” määrä lisääntyy nopeasti. Valitettavasti tämä käyttöönotto voi aiheuttaa katastrofaalisia satelliittien törmäyksiä NASA: n mukaan.

Tekniset haasteet

Aivan kuten mikä tahansa muu tekninen kehitys, on teknisiä haasteita, kuten kuinka satelliitit pidetään oikeassa paikassa avaruudessa ja kuinka yritykset voivat rakentaa tuhansia näitä satelliitteja kerrallaan. Haasteista huolimatta avaruuspohjainen internet liikkuu täydellä voimalla, ja uusia edistysaskeleita tapahtuu nopeasti. Taivas on Internet-yhteyden tulevaisuuden raja.