Skip to content

ColecoVision / Nintendo -kumppanuus ja Atari-klooni

19 de maaliskuu de 2021

Vaikka massat muistavat Nintendo Entertainment Systemin mielellään ensimmäisenä pelihallilaadukkaana kotikonsolina, retro-harrastajat ja kovapelaajat ovat yhtä mieltä siitä, että oli yksi järjestelmä, joka valtasi NES: n kriittisissä suosioissa, iskuissa ja nostalgiassa, ColecoVision.

Lyhyessä kahden vuoden elinaikana ColecoVision rikkoi odotuksia ja myyntitietueita. Siitä oli tulossa historian menestynein konsoli, ellei teollisuus olisi romahtanut vuosina 1983 ja 1984 ja vaarallinen uhkapeli konsolin muuttamiseksi kotitietokoneeksi.

Esihistoria

Joilta osin tämän artikkelin nimi olisi voitu nimetä Coleco: Talo, jonka Atari rakensi, kun Coleco loi koko liiketoiminnan Atari-tekniikan kloonaamisesta ja edistämisestä.

Vuonna 1975 Atarin Pong oli suosittu pelihalleissa ja itsenäisissä kodeissa, ylittäen ainoan kilpailunsa, Magnavox Odysseyn, myynnin. Pongin yön yli menestymisen myötä kaikenlaiset yritykset yrittivät siirtyä videopeleihin, mukaan lukien Connecticut Leather Company (kutsutaan myös nimellä Coleco), joka aloitti liiketoiminnan nahkatavaroilla ja siirtyi sitten muovisten kahluualtaiden valmistukseen.

Vuosi julkaisun jälkeen Pong, Coleco aloitti videopelien taistelun ensimmäisen Pong-kloonin, Telstarin kanssa. Sen lisäksi, että Pong (nimeltään Tennis tässä), sirua muokattiin sisällyttämään kaksi muunnelmaa pelistä, Jääkiekko ja Käsipallo. Useamman kuin yhden pelin tekeminen teki Telstarista myös maailman ensimmäisen omistautuneen konsolin.

Vaikka Atari omisti oikeudet Pong, laillisesti, Atari ei voinut taistella markkinoille tulleiden kloonien aallokkoa vastaan. Pelin ympärillä oli jo harmaa alue, kun Atari oli lainannut konseptin ja suunnittelun Tennis kahdelle, jonka jotkut väittävät olevan ensimmäinen videopeli, sekä Magnavox Odyssey Tennis vuosi ennen julkaistua peliä Pong.

Aluksi Telstar oli iso myyjä. Seuraavien kahden vuoden aikana Coleco julkaisi useita malleja, joista jokaisella oli enemmän Pong vaihtelut ja parantunut laatu. Telstarin käyttämän mikrosirun valmisti General Electric. Koska GE: tä ei sitonut yksinoikeussopimus, kaikki videopeliliiketoimintaan pyrkivät yritykset voisivat hankkia oman Pong-klooninsa GE-sirujen avulla. Lopulta Atari kääntyi GE: n puoleen, koska se oli halvempi ratkaisu kuin itse sirujen valmistus. Pian markkinat tulvivat satojen Pong-rip-offien kanssa, ja myynti alkoi laskea.

Kun ihmiset alkoivat väsyä Pong, Atari näki mahdollisuuden luoda järjestelmä, jossa on erilaisia ​​pelejä vaihdettavissa olevilla patruunoilla. Vuonna 1977 Atari julkaisi Atari 2600: n (kutsutaan myös Atari VCS: ksi). 2600: sta tuli nopeasti menestys, joka hallitsi markkinoita vuoteen 1982, jolloin Coleco päätti palata Atari-tekniikan kaivoon ColecoVisionille.

Konsolin runko, tietokoneen sydän

Vuonna 1982 kotimarkkinoita hallitsivat Atari 2600 ja Mattel Intellivision. Monet yrittivät kilpailla, mutta epäonnistuivat, kunnes ColecoVision tuli.

1980-luvun alkupuolella tietotekniikka kallistui Commodore 64: n vuoksi ja koska kuluttajat kaipasivat korkealaatuisia pelejä. Coleco toimitti ensimmäisenä asentamalla tietokoneen prosessorin kotivideokonsoliin. Vaikka tämä nosti kustannukset 50 prosenttia kilpailua korkeammaksi, se antoi Colecolle mahdollisuuden tuottaa lähes pelihallin laatua.

Vaikka edistyksellinen tekniikka oli myyntivaltti, se ei riittänyt vetämään asiakkaita pois Atari 2600: n vakiintuneesta, hallitsevasta voimasta. Sen lisäksi, että Coleco tarvitsee osuman pelin tarvitsemiseksi, jotta se varastaa asiakkaita 2600: sta, sen on varastaa Atarin tekniikka jälleen kerran.

ColecoVision / Nintendo -kumppanuus ja Atari-klooni

1980-luvun alkuun mennessä Nintendo oli vain upottanut varpaan kotivideopelialtaaseen Pong-klooninsa, Color TV Game Systemin, kanssa. Nintendon tärkein peliliiketoiminta tuli pelihalleista, joilla oli ensimmäinen suuri hitti, Donkey Kong.

Tuolloin Atarin ja Mattelin välillä käytiin tarjoussota kotivideopelien oikeuksista Donkey Kong. Coleco otti kuitenkin vastaan ​​välittömän tarjouksen ja lupauksen tehdä pelistä laadukkaampi kuin mikään muu järjestelmä voisi tarjota. Aasi Cong meni Colecoon, joka teki melkein täydellisen virkistyksen ja paketti sen ColecoVisionin kanssa. Mahdollisuus pelata pelihallia kotona ajoi konsolin myynnin menestykseen.

Toinen tekijä ColecoVisionin myyntitietueissa oli sen ensimmäinen laajennusmoduuli. Koska ColecoVision rakennettiin tietokonetekniikalla, aivan kuten tietokone, sitä voitiin muokata laitteiston lisäosilla, jotka laajensivat sen ominaisuuksia. Laajennusmoduuli # 1 lanseerattiin ColecoVisionin rinnalla ja sisälsi emulaattorin, joka antoi järjestelmän pelata Atari 2600 -kasetteja.

Pelaajilla oli nyt yksi järjestelmä, joka ylitti alustan, mikä antoi ColecoVisionille suurimman pelikirjaston kaikille konsoleille. Tämä työnsi ColecoVisionin ylitse, koska se myi nopeasti Atarin ja Intellivisionin muutamassa kuukaudessa.

Atari yritti puuttua asiaan haastamalla Colecon haastamaan heidän 2600-patenttinsa. Tuolloin videopelit olivat uusi käsite, ja vain muutama laki oli voimassa omistusoikeuksien suojaamiseksi. Atari yritti suojella tekniikkaansa vuosien varrella, ei pelkästään Pong klooneja, mutta tuomioistuimet sallivat luvattomien pelien tekemisen 2600: lle.

Coleco puristi tuomioistuinten läpi todistamalla, että se oli rakentanut emulaattorinsa valmiilla osilla. Koska mikään yksittäisistä komponenteista ei ollut Atarin omistuksessa, tuomioistuimet eivät pitäneet sitä patenttirikkomuksena. Tämän päätöksen jälkeen Coleco jatkoi myyntiään ja valmisti erillisen erillisen 2600-kloonin nimeltä Coleco Gemini.

Pelit

ColecoVision mainosti pelihallilaatuisia pelejä kotijärjestelmässä. Vaikka nämä eivät olleet suoria kolikkopelejä, nämä pelit uusittiin vastaamaan ColecoVisionin kykyä, joka oli edistyneempi kuin kukaan aiemmin oli nähnyt kotijärjestelmässä.

Donkey Kong Järjestelmän mukana tullut peli on lähinnä ColecoVisionin alkuperäisen pelihallin luomista. Se on kattavin versio Donkey Kong julkaistu kotijärjestelmää varten. Jopa Nintendo Entertainment System -järjestelmää varten julkaistu versio, ja viime aikoina Nintendo Wii, ei sisällä kaikkia pelihallitasoja.

Vaikka monet voisivat väittää, että erityisesti julkaisun otsikot Donkey Kong, ovat huomattavan lähellä pelihallin laatua, monet järjestelmän myöhemmistä peleistä eivät osoittaneet niin paljon aikaa tai huolta. Visuaalisesti ja pelikohtaisesti lukuisat ColecoVision-otsikot eivät pystyneet pitämään liekkiä kolikkooperaatioissa, kuten Galaga ja kippari Kalle.

Laajennusmoduulit antavat ja vievät pois

Vaikka laajennusmoduuli # 1 oli osa ColecoVisionin menestystä, muut moduulit johtivat lopulta järjestelmän häviämiseen.

Odotus oli korkea, kun ilmoitettiin laajennusmoduuleista # 2 ja # 3, joista kumpikaan ei vastannut pelaajien odotuksia. Laajennusmalli # 2 päätyi edistyneeksi ohjauspyörän ohjaimen oheislaitteeksi. Tuolloin se oli lajissaan edistynein oheislaite, jossa oli kaasupoljin ja pakkauspeli Turbo. Silti se ei ollut iso myyjä. Lisäksi vain muutama yhteensopiva peli on suunniteltu sille.

ColecoVision-julkaisun jälkeen suunnitelmia julkisen kolmannen Super Game Module -nimisen laajennusmallin suunnittelusta. SGM: n tarkoituksena oli laajentaa ColecoVisionin muistia ja tehoa mahdollistamalla edistyneemmät pelit, joissa on parempi grafiikka, pelattavuus ja lisätasot.

Patruunan sijaan SGM: n oli käytettävä levykemäistä Super Game Waferia, joka tallensi tallennuksia, tilastoja ja korkeita pisteitä magneettinauhalle. Moduulille kehitettiin useita pelejä, ja se esiteltiin New Yorkin lelunäyttelyssä vuonna 1983, joka sai paljon kiitosta ja buzzia.

Kaikki olivat varmoja, että SGM olisi osuma. Joten, Coleco alkoi työskennellä RCA: n ja videopelikonsolin luojan Ralph Baerin (Magnavox Odyssey) kanssa toisella Super Game -moduulilla, joka pystyi pelaamaan pelejä ja elokuvia RAC: n CED VideoDisk Players -laitteella, joka on Laserdiskien ja DVD-levyjen edeltäjä.

Tuona kesäkuussa Coleco viivästytti yllättäen SGM: n julkaisua. Kaksi kuukautta myöhemmin se peruutti projektin. Sen sijaan Coleco julkaisi toisen laajennusmoduulin # 3, Adam Computerin.

Adam Computer Gamble

Tuolloin Commodore 64 oli valittu kotitietokone ja alkoi olla mukana videopelimarkkinoilla. Videopelejä pelaavan tietokoneen sijasta Coleco sai idean tehdä pelikonsoli, joka toimii myös tietokoneena. Siksi Aadam syntyi.

Lainattuaan monet komponentit peruutetusta Super Game -moduulista, Adam koostui lisäosanäppäimistöstä, Digital Data Packista (kasettinauhan tietojen tallennusjärjestelmästä, joka on samanlainen kuin Commodore 64: ssä), tulostimesta nimeltä SmartWriter Electronic Kirjoituskone, järjestelmäohjelmisto ja pakkauspeli.

Vaikka Coleco omisti konsolioikeudet Donkey Kongiin, Nintendo teki sopimuksen Atarin yksinomaisesta tuotannosta Donkey Kong tietokonemarkkinoille. Sen sijaan alun perin SGM: lle suunniteltu peli, Buck Rodgers: Zoomin kasvi, tuli Adamin pakkauspeli.

Vaikka Adam oli edistyksellinen järjestelmä, Adam kärsi virheistä ja laitteistohäiriöistä. Merkittävimpiä näistä olivat:

  • Valtava määrä viallisia digitaalisia tietopaketteja, jotka hajoavat melkein heti käytön jälkeen.
  • Tietokoneesta tuli ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä magneettinen aalto, joka vahingoittaisi tai pyyhkäisi kaikki lähellä olevat tietovälineiden kasetit.

Aadamin tekniset ongelmat ja 750 dollarin hintalappu, hinta, joka oli korkeampi kuin ColecoVisionin ja Commodore 64: n ostaminen yhdessä, sinetöi järjestelmän kohtalon. Coleco menetti rahaa Adamille, kun Video Game Market Crash osui. Vaikka Coleco oli suunnitellut neljännen laajennusmoduulin, joka mahdollistaisi Intellivision-kasettien pelaamisen järjestelmässä, kaikki tulevat projektit peruutettiin välittömästi.

ColecoVision päättyy

ColecoVision pysyi markkinoilla vuoteen 1984 asti, jolloin Coleco poistui elektroniikkaliiketoiminnasta keskittyen ensisijaisesti leluihinsa, kuten Cabbage Patch Kids.

Vuoden kuluttua ColecoVisionin poistumisesta markkinoilta sen entinen lisenssikumppani Nintendo tuli Pohjois-Amerikkaan ja uudisti videopeliteollisuuden Nintendo Entertainment Systemin kanssa.

Huolimatta siitä, kuinka menestyksekkäästi Coleco leluissa löysi, Adam Computerin aiheuttama taloudellinen taakka vahingoitti yritystä korjaamattomasti. Vuodesta 1988 lähtien yritys alkoi myydä varojaan ja sulki ovensa vuotta myöhemmin.

Vaikka yritystä sellaisena kuin sitä tiedämme ei ole enää olemassa, tuotenimi myytiin. Vuonna 2005 perustettiin uusi Coleco, joka on erikoistunut elektronisiin leluihin ja omistettuihin kädessä pidettäviin peleihin.

Lyhyessä kahden vuoden elämässään ColecoVision myi yli kuusi miljoonaa yksikköä ja teki pysyvän merkin yhdeksi 1980-luvun korkealaatuisimmista ja edistyneimmistä kotivideopelikonsoleista.