Skip to content

Diagnostiikkatyökalut kertomaan, mikä autossasi on vialla

20 de maaliskuu de 2021

Autodiagnostiikkatyökalut vaihtelevat matalan teknologian vaihteista, jotka saattavat jo olla työkalupakissa, ammattitaitoisten autoteknikkojen käyttämään kohtuuttoman kalliisiin laitteisiin. Jotkut näistä työkaluista ovat ehdottoman välttämättömiä, ja voit todennäköisesti siirtää toisen toisille ilman haittaa itsellesi liikaa.

Low Tech -autodiagnostiikkatyökalut

Vaikka autot ovat viime vuosina kasvaneet yhä enemmän kohti tietokoneohjauksia ja diagnostiikkalaitteita, on tärkeää aloittaa perusasioista. Tätä silmällä pitäen on olemassa muutama selvästi matalatekninen (ja hieman vähemmän kuin matalatekninen) työkalu, jotka jokaisella DIY-myyjällä ja takapihan mekaanikoilla pitäisi olla työkalupakissaan.

Jotkut autojen diagnostiikkavälineistä ovat:

  • 12v testivalo
  • Mekaanikon stetoskooppi
  • Ajoitusvalo
  • Alipainemittari
  • Tyhjiöpumppu
  • Polttoaineen painemittari

Jos työskentelet vanhemman auton parissa, tällaiset laitteet (kuten esimerkiksi puristustesteri, vuototunnistin jne.) Ovat periaatteessa kaikki mitä tarvitset oman diagnostiikan suorittamiseen. Tämän tyyppinen vaihde voi kuitenkin olla välttämätöntä myös uudempien ajoneuvojen diagnosoinnissa. Ainoa ero on lähtökohta, koska ajoneuvot, joissa on tietokoneohjaus, antavat sinulle usein ”vikakoodin” aloittaaksesi.

Skannaustyökalut ja koodinlukijat

Korkean teknologian autodiagnostiikkatyökalujen kaksi pääryhmää ovat koodinlukijat ja skannaustyökalut. Alkeellisimmat tietokonediagnostiikkatyökalut ovat yksinkertaisia ​​koodinlukijoita, mikä tarkoittaa, että ne voivat vetää koodeja auton tietokoneelta. Tämän jälkeen voit etsiä koodin, joka antaa sinulle aloituskohdan diagnostiikkatoimenpiteillesi.

Useimmissa tapauksissa koodinlukija antaa sinun lukea ja tyhjentää koodeja. Koodien tyhjentäminen on tärkeää, koska sen avulla voit nähdä, korjasiko korjaus ongelman vai ei. Jotkut koodinlukijat tarjoavat myös perustason pääsyn live- tai jäädytyskehystietoihin tietokoneelta.

Skannaustyökalut ovat koodinlukijoita, joilla on joitain lisätoimintoja. Peruskannaustyökalujen avulla voit lukea ja tyhjentää koodeja, mutta voit myös tarkastella kaikkia käytettävissä olevia tietoja auton tietokoneelta. Työkalusta riippuen saatat pystyä selaamaan kaikkia käytettävissä olevia tietoja tai määrittämään oman luettelon sinua kiinnostavista parametritunnuksista (PID).

Koodien lukemisen ja PID-tunnusten näyttämisen lisäksi skannaustyökalut tarjoavat tyypillisesti myös hieman lisätietoja koodeista. Erityisestä skannaustyökalusta riippuen se voi yksinkertaisesti näyttää erittäin perustiedot siitä, mitä kukin koodi tarkoittaa, tai se voi tarjota jonkin verran tietoa siitä, miten diagnoosi jatkuu. Kalleimmat skannaustyökalut tarjoavat laaja tietopohjat, jotka voivat nopeuttaa diagnoosimenettelyä huomattavasti.

Soveltamisalat ja muut mittarit

Muut kuin koodinlukijat ja skannaustyökalut, laajuudet ja muut mittarit muodostavat toisen päädiagnostiikkatyökalujen luokan. Tämän kategorian tärkein työkalu on ylivoimaisesti perusyleismittari, joka on laite, joka voi osoittautua erittäin joustavaksi. Tämä on työkalu, jonka avulla voit tarkistaa kaiken sähköjärjestelmän loisviemäristä aina siihen, onko lämmitetyn O2-anturin elementti huono vai ei.

Jos sinulla on pääsy jonkin tyyppiseen laajuuteen, voit testata vieläkin laajempaa osaa ja komponentteja. Monet anturit ja muut komponentit lähettävät signaaleja, jotka alue voi lukea, mikä voi tehdä siitä melkein yhtä välttämättömän kuin perusyleismittari.

Perusalueiden ja mittareiden lisäksi löydät ammattimaisia ​​autodiagnostiikkatyökaluja. Nämä työkalut yhdistävät tyypillisesti laajuuden, DVOM: n ja vianmääritystoiminnot yhteen yksikköön. Suurin osa näistä laitteista on liian kallista, jotta DIYer voi vaivautua, mutta se voi olla uskomattoman hyödyllinen autojen diagnosoinnin tehostamisessa.

Edulliset auton diagnostiikkatyökaluvaihtoehdot

Riippumatta siitä, onko autojen parissa työskentely harrastus vai kustannusperusteinen välttämättömyys, useimmille DIY-yrityksille ja takapihan mekaanikoille on parempi vaihtoehto edullisilla ammattityökaluilla. Snap-on-skannaustyökalun hyödyllisyyden vastustaminen on vaikeaa, mutta jos vain huijaat sen hauskanpitoa varten tai yrität säästää rahaa, on todennäköisesti parempi käyttää halvempaa vaihtoehtoista tarkistustyökalua .

Vaikka siellä on joitain hyviä kuluttajalaatuisia skannaustyökaluja ja koodinlukijoita, yksi edullinen vaihtoehto on käyttää skannaustyökalua, joka voi olla käyttöliittymä tietokoneen, puhelimen tai tabletin kanssa. Nämä skannaustyökalut luottavat ELM327-ohjelmoituun mikro-ohjaimeen, ja ne ovat yhteydessä tietokoneeseesi, puhelimeesi tai tablet-laitteeseesi USB: n, Wi-Fi: n tai Bluetoothin kautta.