Skip to content

Dolby Atmos tarjoaa lisää kotiteatterin asetusvaihtoehtoja, mutta onko se sen arvoinen?

19 de maaliskuu de 2021

Dolby Atmos on tilaäänimuoto, jonka Dolby Labs otti käyttöön vuonna 2012. Se on täydellinen äänen upottamisen kokemus, jonka kuulet kaupallisessa elokuvaympäristössä. Se tarjoaa jopa 64 kanavaa tilaääntä yhdistämällä etu-, sivu-, taka-, taka- ja yläkaiuttimet hienostuneeseen äänenkäsittelyalgoritmiin, joka lisää paikkatietoja.

Ensimmäisen menestyksensä jälkeen elokuvateattereissa Dolby teki yhteistyötä useiden AV-vastaanottimien ja kaiuttimien valmistajien kanssa tuomaan Dolby Atmos -kokemuksen kotiteattereihin. Dolby Labs toimitti näille valmistajille fyysisesti pienennetyn version, joka on sopiva ja edullinen useimmille ihmisille.

Dolby Atmosin perusteet

Surround-prosessointimuodot löytyvät monista kotiteatterivastaanottimista, kuten Dolby Prologic IIz ja Yamaha Presence. Tämän vuoksi voit lisätä laajemman etuäänitason, ja Audyssey DSX voi täyttää sivuseinäkentän. Kuitenkin, kun ääni liikkuu kanavalta kanavalle ja yläpuolella, saatat kokea äänen pudotuksia, aukkoja ja hyppyjä. Nyt ääni on täällä, ja sitten ääni on siellä.

Esimerkiksi kun helikopteri lentää huoneen ympäri tai Godzilla aiheuttaa tuhoa, ääni saattaa näyttää epävakaalta eikä tasaiselta, kuten elokuvantekijä on tarkoittanut. Et välttämättä koe jatkuvaa ympäröivää äänikenttää, kun sellaisen pitäisi olla. Dolby Atmos täyttää nämä tilaäänen aukot.

Spatiaalinen koodaus

Dolby Atmos -tekniikan ydin on Spatial Coding (ei pidä sekoittaa MPEG Spatial Audio Codingiin), jossa ääniobjekteille annetaan paikka avaruudessa eikä tietty kanava tai kaiutin.

Toiston aikana Dolby Atmos -prosessointisiru dekoodaa sisällön bittivirtaan koodatut metatiedot (kuten Blu-ray-levy tai suoratoistettava elokuva) kotiteatterivastaanottimessa tai AV-prosessorissa. Vastaanotin tai prosessori tekee ääniobjektille paikkamääritykset toisto-laitteen kanavan tai asennuksen perusteella.

Perustaa

Jos sinulla on Dolby Atmos -yhteensopiva kotiteatterivastaanotin tai AV-prosessori ja vahvistinyhdistelmä, valikkojärjestelmä kysyy näitä kysymyksiä auttamaan sinua asettamaan parhaat Dolby Atmos -kuunteluvaihtoehdot kotiteatterille:

 • Kuinka monta kaiutinta sinulla on?
 • Minkä kokoiset kaiuttimet ovat?
 • Missä kaiuttimet ovat huoneessa?

EQ, huonekorjausjärjestelmät ja korkeuskanavat

Dolby Atmos on yhteensopiva nykyisten automaattisten kaiutinasetusten, taajuuskorjaimen ja huonekorjausjärjestelmien, kuten Audyssey, MCACC ja YPAO, kanssa.

Korkeuskanavat ovat olennainen osa Dolby Atmos -kokemusta. Saadaksesi pääsyn korkeuskanaviin, asenna kattoon asennetut kaiuttimet tai käytä kahta uuden tyyppistä kätevää kaiutinasetusta ja sijoitusvaihtoehtoa:

 • Lisää myynnin jälkeisiä kaiutinmoduuleja, jotka lepäävät nykyisten vasemman / oikean etukaiuttimen ja surround-kaiuttimien päälle.
 • Lisää kaiutin, jossa sekä etu- että pystysuuntaiset ajurit ovat koteloitu samaan kaappiin.

Näiden kahden vaihtoehdon pystysuuntainen ohjain ohjaa äänen, jonka tavallisesti kattoon asennetut kaiuttimet tuottavat kattoon, mikä heijastuu kuuntelijalle. Jos se asetetaan oikein suhteessa matalaan litteään kattoon, tämän tyyppisten kaiuttimien välillä on vähän eroa verrattuna erillisiin kattoon asennettaviin kaiuttimiin.

Vaikka all-in-one-vaaka- / pystykaiutin vähentää yksittäisten kaiutinkaappien määrää, se ei vähennä kaiutinkaapelin häiriöitä, koska vaaka- ja pystykanavaohjaimet on kytkettävä erillisiin kaiuttimien ulostulokanaviin, jotka tulevat vastaanotin.

Lopullinen ratkaisu voi olla Damsonin tarjoamat itse käyttämät langattomat kaiuttimet.

Laitteiston ja sisällön saatavuus

Dolby Atmos on yhteensopiva nykyisten Blu-ray- ja Ultra HD Blu-ray Disc -muotomääritysten kanssa, ja sisältöä on paljon. Dolby Atmos -koodattu Blu-ray Disc on myös yhteensopiva useimpien Blu-ray Disc -soittimien kanssa.

Jotta pääsy Dolby Atmos -ääniraitaan, Blu-ray Disc -soitin tarvitsee HDMI-version 1.3 tai uudemmat lähdöt, ja soittimen toissijaisen äänilähdön asetuksen on oltava pois päältä. Ketjun osana on käytettävä Dolby Atmos -yhteensopivaa kotiteatterivastaanotinta tai AV-prosessoria.

Toissijainen ääni on yleensä siellä, missä pääsee käsiksi esimerkiksi ohjaajan kommentteihin.

Dolby TrueHD ja Dolby Digital Plus

Dolby Atmos -metatiedot sopivat Dolby TrueHD- ja Dolby Digital Plus -muotoihin. Jos et pääse Dolby Atmos -ääniraitaan, kunhan Blu-ray Disc -soitin ja kotiteatterivastaanotin ovat Dolby TrueHD- tai Dolby Digital Plus -yhteensopivia, sinulla on pääsy kyseisissä muodoissa olevaan ääniraitaan, jos ne sisältyvät levylle tai sisältöä.

Koska Dolby Atmos voidaan upottaa Dolby Digital Plus -rakenteeseen, Dolby Atmosia voidaan käyttää suoratoisto- ja mobiiliäänisovelluksissa.

Muiden kuin Dolby Atmos -sisällön käsittely

Dolby Atmosin kaltaisen kokemuksen tarjoamiseksi tällä hetkellä saatavana olevista 2.0, 5.1 ja 7.1 sisällöistä Dolby Surround Upmixer, joka lainaa Dolby Pro-Logic -äänenkäsittelyperheen käyttämään konseptiin, sisältyy useimpiin Dolby Atmos -varustettuihin kotiteatterivastaanottimiin. . Etsi tätä ominaisuutta.

Dolby Atmos -kaiuttimien sijoitusvaihtoehdot

Todellisen Dolby Atmos -kokemuksen käyttämiseen tarvitaan neljä asiaa:

 • Dolby Atmos -yhteensopiva kotiteatterivastaanotin, soundbar tai älykäs kaiutin.
 • Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray -levysoitin (viimeisimpien yhteensopivien Blu-ray-soittimien mallien kanssa) tai yhteensopiva suoratoistosoitin.
 • Dolby Atmos -koodattu Blu-ray-levy tai suoratoistosisältö.
 • Lisää puhujia.

Voi ei! Ei enemmän kaiuttimia!

Jos kotiteatterikaiuttimien kokoonpanot eivät olleet tarpeeksi monimutkaisia, kannattaa ehkä ostaa iso kaiutinkaapeli, jos aiot siirtyä Dolby Atmosin maailmaan. Juuri kun luulit pystyvän käsittelemään 5.1, 7.1 ja 9.1, joudut nyt joutumaan toteen joihinkin uusiin kaiutinkokoonpanoihin, kuten yllä olevassa kuvassa on esitetty, kuten 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 tai 7.1 .4.

Näin merkitsevät 5.1.2, 5.1.4, 7.1.2 ja 7.1.4 merkinnät:

 • 5 ja 7 esittävät, kuinka kaiuttimet normaalisti konfiguroidaan huoneen ympäri vaakatasossa.
 • .1 edustaa subwooferia. Joissakin tapauksissa .1 saattaa olla .2, jos sinulla on kaksi subwooferia.
 • Viimeinen numero tarkoittaa kattokaiuttimia. Yllä olevat esimerkit viittaavat asetuksiin, joissa on joko kaksi tai neljä yläkaiutinta.

Helppo lisätä kaiutinratkaisumahdollisuuksia

Dolby Atmos vaatii yleensä lisäkaiuttimien lisäämisen. Dolby ja sen valmistuskumppanit ovat keksineet joitain ratkaisuja, jotka eivät välttämättä tarkoita sitä, että sinun täytyy fyysisesti ripustaa tai sijoittaa kaiuttimia kattoosi.

Yksi ratkaisu on pienet Dolby Atmos -yhteensopivat pystysuuntaiset kaiutinmoduulit. Nämä moduulit voidaan sijoittaa vasemman / oikean ja vasemman / oikean etukaiuttimen päälle nykyisessä asettelussa. Se ei päästä eroon ylimääräisistä kaiutinkaapeleista. Silti se tekee siitä houkuttelevamman kuin kaiuttimien johtaminen seinillesi tai joutuminen seiniin.

Toinen vaihtoehto on kaiuttimet, jotka sisältävät vaaka- ja pystysuuntaiset kuljettajat samassa kaapissa. Tämä on käytännöllistä, jos rakennat järjestelmää tyhjästä tai kytket pois nykyisen kaiutinasetuksen. Se vähentää myös tarvittavien kaiutinkaappien fyysistä määrää. Kuten moduulivaihtoehdon kohdalla, se ei välttämättä vähennä tarvitsemiesi kaiutinkaapelien määrää.

Kaiutinmoduulin tai all-in-one-vaaka- / pystykaiutinjärjestelmän toimii se, että pystysuuntaisesti laukaistavat kaiutinelementit ovat erittäin suuntaavia. Tämän avulla kaiuttimet voivat heijastaa katosta pomppivaa ääntä ennen leviämistä huoneeseen.

Tämä luo mukaansatempaavan äänikentän, joka näyttää tulevan ylhäältä. Useimmissa huoneissa, jotka sopivat tällaiseen kotiteatterijärjestelmään, on kaiuttimesta kattoon sopivat etäisyydet.

Huoneet, joissa katedraalin katto on erittäin kulma, voivat olla ongelma. Pystysuuntainen äänen projektio ja kattoheijastus eivät ole optimaalisia parhaan yläpuolisen äänikentän luomiseksi. Tässä tilanteessa strategisesti sijoitetut kattokaiuttimet voivat olla ainoa vaihtoehto.

Kotiteatterivastaanottimet, joissa on Dolby Atmos, ovat hinnoiteltuja välillä 400 – 1 299 dollaria tai 1 300 dollaria tai enemmän.

Dolby Atmos Soundbarissa, älykkäissä kaiuttimissa ja televisioissa

Lisäkaiuttimia vaativien kotiteatteriasetusten lisäksi Dolby Atmos on sisällytetty tiettyihin äänipalkkeihin, älykkäisiin kaiuttimiin (kuten Amazon Echo Studio) ja televisioihin (enimmäkseen tietyt LG-mallit).

Kun Dolby Atmos -lähdemateriaali on dekoodattu tai muu kuin Dolby Atmos -sisälähde sekoitettu, älykaiuttimien ja kaiuttimien soundbar-kaappiin sisäänrakennetuilla ylöspäin puhuttavilla kaiuttimilla saadaan mukaansatempaava Dolby Atmos -efekti.

Vaikka se ei ole yhtä tarkka kuin Dolby Atmos -järjestelmä, johon on lisätty fyysisiä kaiuttimia huoneen ympärille ja yläseinälle tai kattoon, se tuo mukaansatempaavamman surround-äänikokemuksen pienempiin tiloihin ja budjetteihin.

Bottom Line

Dolby Atmosin suuri takeaway on, että se on kodin teatterin äänenvaihtaja.

Alkaen äänen tallentamisesta ja sekoittamisesta, lopulliseen kuuntelukokemukseen asti, Dolby Atmos vapauttaa äänen kaiuttimien ja kanavien nykyisistä rajoituksista ja ympäröi kuuntelijan kaikista pisteistä ja tasoista, joihin ääni voidaan sijoittaa.

Dolby Atmos tuottaa erittäin tarkan luonnollisen kuuntelukokemuksen lintusta tai helikopterista, joka lentää yläpuolelta, ylhäältä putoavaan sateeseen, ukkosen ja salaman iskemiseen mistä tahansa suunnasta, ulko- tai sisäympäristöjen luonnollisen akustiikan toistamiseen.