Skip to content

Dolby TrueHD Surround -äänimuoto – nopeita tietoja

19 de maaliskuu de 2021

Dolby TrueHD on yksi monista Dolby Labsin kehittämistä tilaäänimuotomuodoista kotiteatterijärjestelmiin.

Dolby TrueHD on käytettävissä Blu-ray Disc- ja HD-DVD-ohjelmointisisällön ääniosissa. Vaikka HD-DVD lopetettiin vuonna 2008, Dolby TrueHD on säilyttänyt läsnäolonsa Blu-ray Disc -muodossa, mutta sen suoraa kilpailijaa DTS: ltä, nimeltään DTS-HD Master Audio, käytetään yleisemmin.

Dolby TrueHD on saatavana myös Ultra HD Blu-ray -levyille.

Dolby TrueHD -määritykset

Dolby TrueHD tukee enintään 8 äänikanavaa 96 Khz / 24 bitillä (jota käytetään yleisimmin) tai jopa 6 äänikanavaa 19 2 kHz / 24 bitillä. kHz edustaa näytteenottotaajuutta ja bitit äänibittisyvyyttä. Dolby TrueHD tukee myös jopa 18 Mbps: n tiedonsiirtonopeutta.

Elokuvastudion harkinnan mukaan Blu-ray- ja Ultra HD Blu-ray -levyt, jotka sisältävät Dolby TrueHD, voivat edustaa 6- ja 8-kanavaisia ​​vaihtoehtoja 5.1- tai 7.1-kanavaisena ääniraitana.

Kanavan jakelu on vasen / oikea etu, keskimmäinen etu, vasen / oikea surround-surround ja subwoofer, jos käytetään 5.1-kanavaa. 7.1-kanavaisessa versiossa on ylimääräisiä surround-takakanavia vasemmalle / oikealle.

Häviötön tekijä

Dolby TrueHD: tä (samoin kuin sen kilpailijaa DTS-HD Master Audio) kutsutaan nimellä Häviötön ääni muodoissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että toisin kuin Dolby Digital, Dolby Digital EX tai Dolby Digital Plus ja muut digitaaliset audioformaatit, kuten MP3, käytetään pakkaustyyppiä, joka ei aiheuta äänenlaadun heikkenemistä alkuperäisen lähteen välillä tallennettuna, ja mitä kuulet, kun toistat sisältöä.

Sanottu toisella tavalla, mitään tietoa alkuperäisestä tallennuksesta ei heitetä pois koodausprosessin aikana. Mitä kuulet, mitä sisällöntuottaja tai insinööri, joka hallitsee ääniraidan Blu-ray-levylle, haluaa sinun kuulevan. Myös kotiteatterijärjestelmän laatu on tärkeä osa.

Dolby TrueHD -koodaus sisältää myös automaattisen Valintaikkuna Normalisointi auttaa tasapainottamaan keskikanava muiden kaiutinasetusten kanssa. (Se ei aina toimi hyvin, joten sinun on ehkä vielä tehtävä keskikanavan tason säätö, jos valintaikkuna ei erotu.)

Dolby TrueHD: n käyttö

Dolby TrueHD -signaaleja voidaan siirtää Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray Disc -soittimesta kahdella tavalla.

  1. Yksi tapa on siirtää pakattu Dolby TrueHD -koodattu bittivirta HDMI: n (ver 1.3 tai uudempi) kautta, joka on kytketty kotiteatterivastaanottimeen, jossa on sisäänrakennettu Dolby TrueHD -dekooderi. Kun signaali on purettu, se siirretään vastaanottimen vahvistimista oikeisiin kaiuttimiin.
  2. Toinen tapa siirtää Dolby TrueHD -signaali on purkaa signaali sisäisesti Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray Disc -soittimella. Dekoodattu signaali välitetään sitten suoraan kotiteatterivastaanottimeen PCM-signaalina HDMI: n tai 5.1 / 7.1-kanavaisen analogisen ääniliitännän kautta. Kun käytetään HDMI- tai 5.1 / 7.1-analogista vaihtoehtoa, vastaanottimen ei tarvitse tehdä mitään ylimääräisiä dekoodauksia tai käsittelyjä – se vain siirtää signaalin vahvistimille ja kaiuttimille, jotta voit kuunnella ääniraitaa tarkoitetulla tavalla.

Kaikki Blu-ray Disc -soittimet eivät tarjoa samoja sisäisiä Dolby TrueHD -dekoodausvaihtoehtoja; jotkut saattavat tarjota vain sisäistä kaksikanavaista dekoodausta pikemminkin kuin täydet 5.1- tai 7.1-kanavaiset dekoodausominaisuudet.

Toisin kuin Dolby Digital ja Digital EX -ääniformaatit, Dolby TrueHD: tä ei voida siirtää digitaalisilla optisilla tai koaksiaalisilla audioliitännöillä, joita käytetään yleisesti Dolby- ja DTS-tilaäänen käyttämiseen DVD-levyiltä ja joistakin suoratoistettavasta videosisällöstä. Syynä tähän on se, että tietoja on liian paljon, jopa pakattuna, jotta nämä liitäntävaihtoehdot voisivat sijoittaa Dolby TrueHD: n.

Alla oleva kuva kuvaa, kuinka voit valita Dolby TrueHD -vaihtoehdon Blu-ray-levyltä, jos se on käytettävissä.

Dolby TrueHD on toteutettu siten, että jos kotiteatterivastaanotin ei tue sitä tai jos käytät digitaalista optista / koaksiaaliliitäntää HDMI: n sijasta ääneksi, oletuksena oleva Dolby Digital 5.1 -ääniraita soitetaan puolestasi.

Dolby TrueHD ja Dolby Atmos

Jos sinulla ei ole Dolby Atmos -yhteensopivaa kotiteatterivastaanotinta, Blu-ray- tai Ultra HD Blu-ray -levyillä, joissa on Dolby Atmos -ääniraita, pääsee joko Dolby TrueHD- tai Dolby Digital -ääniraita. Jos tätä ei tehdä automaattisesti, se voidaan valita myös kyseisen Blu-ray Disc -levyn toistovalikosta.

Dolby Atmos -metatiedot sijoitetaan tosiasiallisesti Dolby TrueHD -signaaliin, joten taaksepäin yhteensopivuus on helpommin sovitettavissa.

Katso kaikki Dolby TrueHD: n luomiseen ja käyttöönottoon liittyvät tekniset yksityiskohdat kahdesta Dolby Labsin julkaisusta:

  • Dolby TrueHD -tehon menetys
  • Tulevien viihdemuotojen äänikoodaus