Skip to content

Eivätkö modeemi ja reititin ole sama asia? Lyhyt vastaus on Ei.

19 de maaliskuu de 2021

Laajakaista on välttämätön komponentti digitaalisessa elämässämme. Pelaaminen, videoiden katselu, musiikin ostaminen ja verkkoselaaminen riippuvat siitä. Siellä on pitkä valikoima laitteita ja palveluja, jotka tuovat kaikki nämä bitit sinulle, ja kaksi lähinnäsi olevista komponenteista ovat modeemi ja reititin.

Mikä on modeemi ja miksi tarvitsen sitä?

Modeemi tarkoittaa modulaattori-demodulaattoria. Monissa kodeissa, kun internetin käyttöönotto oli vielä jonkin verran uutta, tiedot siirrettiin samalla kuparijohdotuksella kuin puhelimet. Binaaristen nollien ja tietovirran lähettäminen pitkillä metallisäikeillä ei kuitenkaan ole helppoa.

Sen sijaan signaali lähetetään joko korkeana tai matalana. Nämä käännetään tietokoneiden odottamiksi arvoiksi ja nolliksi. Joten kun lähetät dataa, laitteen on moduloitava ne oikeaan signaalinvoimakkuuteen sekä poistettava palavat signaalit.

Modeemi yhdistää yksin kotiisi ulkoiseen verkkoon. Se tunnistaa IP-osoitteestasi, jonka Internet-palveluntarjoajasi on määrittänyt. Jos kodissasi on vain yksi verkkoon kytketty laite, voit kytkeä sen suoraan modeemiin ja surffata pois. Useimmissa kodeissa on kuitenkin useita verkkolaitteita, ja tarvitset tapaa hallita niiden yhteyksiä toisiinsa ja Internetiin. Siellä reititin tulee sisään.

Mikä on reititin ja miksi tarvitsen sitä?

Reititin keskittyy lähiverkkoon. Se suorittaa seuraavat toiminnot kotiverkon laitteille:

  • Hallitsee ja määrittää IP-osoitteita.
  • Toimii paikallisena verkkotunnuspalveluna.
  • Lähettää pyyntöjä, kuten verkkosivua, Internetin kautta laitteidesi puolesta ja palauttaa tulokset.
  • Estää saapuvat pyynnöt Internetistä. Kehittyneemmät reitittimet päästävät valitut pyynnöt läpi.
  • Yhdistää useita langallisia laitteita, koska useimmat erilliset reitittimet tarjoavat vain yhden Ethernet-portin.

Tarvitsetko modeemin ja reitittimen?

Kotiverkko vaatii laitteen, joka muuntaa kaapelioperaattorisi tai puhelinyhtiön signaalit Ethernetiksi, jota verkon laitteet ymmärtävät eniten.

Ellei sinulla ole vain yksi laite kotona (kytketty modeemiin Ethernet-yhteyden kautta), tarvitset jotain paikallisten IP-osoitteiden hallintaan ja ehkä langattoman kattavuuden tarjoamiseen.

2-in-1-modeemien / -reitittimien käyttö

Modeemien ja reitittimien ei tarvitse olla erillisiä fyysisiä laitteita. Jotkut modeemit tukevat sisäänrakennettua reititysominaisuutta. Yksi laite vie yhden pistorasian. Sinun tarvitsee vain oppia käyttämään yhtä käyttöliittymää kotiverkon määrittämiseen ja hallintaan. Lisäksi yksi laite voi olla halvempi kuin modeemin ja reitittimen ostaminen erikseen.

Useimmat nykyaikaiset kaapeli- ja DSL-palveluntarjoajat tarjoavat oletusarvoisesti yhdyskäytävämodeemeja.

Erillisen modeemin ja reitittimen käyttäminen

Erillisen modeemin ja erillisen reitittimen käyttö on järkevin valinta muutamissa erityistapauksissa:

  • ISP-tuki: Internet-palveluntarjoajasi ei ehkä tue näitä yhdistettyjä malleja. Saatat joutua käyttämään Internet-palveluntarjoajan toimittamaa modeemia.
  • Sijoittaminen: Vaikka molemmat toiminnot on kätevää käyttää yhdessä laitteessa, erilliset laitteet antavat sinulle enemmän vapautta sijoittaa. Voit esimerkiksi laittaa modeemin kaappiin, mutta et halua tukahduttaa siellä olevaa langatonta tukiasemaa.
  • ominaisuudet: Erillisillä reitittimillä on yleensä enemmän ja parempia ominaisuuksia kuin yhdistetyillä malleilla. Jos VPN-käyttöoikeus, edistynyt reititys tai laitteiston jakaminen verkossa on sinulle tärkeää, löydät todennäköisemmin nämä vaihtoehdot erillisestä reitittimestä.
  • Esitys: Jos reititin lakkaa toimimasta, et ole täysin offline-tilassa. Voit kytkeä tietokoneen suoraan modeemiin. Jos yhdistetyn laitteen integroitu reititin menee, olet todennäköisesti epäonninen, ellet voi juottaa.