Skip to content

Eri tyyppisten DSL-tekniikoiden erottaminen

20 de maaliskuu de 2021

DSL (digital Subscriber line) -nopea Internet-palvelu kodeille ja yrityksille kilpailee kaapeli- ja muun tyyppisten laajakaistayhteyksien kanssa. DSL toimittaa laajakaistaverkon kuparipuhelinlinjalla. DSL-Internet-palvelu on joko epäsymmetristä tai symmetristä; useimmat DSL-palvelut ovat epäsymmetrisiä. Paras palvelu riippuu siitä, suoratoistatko paljon vai tarvitsetko tukea samanaikaiselle ääni- ja videoviestinnälle.

Epäsymmetrinen DSL

Epäsymmetriset DSL-yhteydet ovat nopeampia ja tarjoavat enemmän verkon kaistanleveyttä ladattaessa Internet-palveluntarjoajalta tilaajan tietokoneelle kuin toiseen suuntaan lataamista varten. Vähentämällä ylävirtaan käytettävissä olevan kaistanleveyden määrää palveluntarjoajat voivat tarjota enemmän kaistanleveyttä alavirtaan, mikä heijastaa tyypillisiä tilaajan tarpeita.

Epäsymmetrinen DSL-tekniikka sopii parhaiten tilaajille, jotka tarvitsevat enimmäkseen alavirran kaistanleveyttä.

Epäsymmetrisen DSL: n muotoja ovat:

  • ADSL (epäsymmetrinen digitaalinen tilaajalinja) alavirran nopeus on jopa 8 Mbps ja ylävirran nopeus 384 Kbps. Se tukee puhelinpalvelua ja tiedonsiirtoa samanaikaisesti.
  • ADSL 2+ tarjoaa jopa 20 Mbps: n latausnopeuden ja jopa 850 Kbps: n latausnopeuden.
  • ADSL Lite tai G.Lite tarjoaa hitaampia nopeuksia jopa 1 Mbps alavirtaan ja 512 Kbps ylävirtaan.
  • R-ADSL (nopeuteen mukautuva digitaalinen tilaajalinja) tarjoaa samat siirtonopeudet kuin ADSL, mutta modeemi voi säätää siirtonopeutta.
  • VDSL (erittäin korkea bittinopeus digitaalinen tilaajalinja) on nopein DSL-palvelu. Se tarjoaa alavirran nopeudet jopa 52 Mbps ja ylävirran nopeudet jopa 2,3 Mbps yhden kuparilangan kautta.

Symmetrinen DSL

Symmetriset DSL-yhteydet tarjoavat saman kaistanleveyden sekä latauksille että latauksille. Yritysluokan DSL-palvelut ovat yleensä symmetrisiä, koska yrityksillä on suuremmat tiedonsiirtotarpeet kuin asuinpaikoilla.

Symmetrinen tekniikka toimii parhaiten samanaikaisessa ääni- ja videoviestinnässä, joka vaatii suurta nopeutta molempiin suuntiin tehokkaan viestinnän varmistamiseksi.

Symmetrisen DSL: n muotoja ovat:

  • SDSL (symmetrinen digitaalinen tilaajalinja) tarjoaa yhtäläiset ylävirran ja loppupään lähetysnopeudet jopa 1,54 Mbps.
  • SHDSL (symmetrinen nopea digitaalinen tilaajalinja) on sama tekniikka kuin SDSL, mutta nämä kaksi standardia hyväksyttiin erikseen. SHDSL: n hyväksyi Kansainvälinen teleliitto, ja SDSL: n hyväksyi Euroopan televiestinnän standardointilaitos.
  • HSDL (korkea bittinopeus digitaalinen tilaajalinja) kehitettiin 1990-luvun alkupuolella, joten se oli yksi symmetrisen DSL: n vanhimmista muodoista. HDSL tarjosi tiedonsiirtonopeutta jopa 2 048 Mbps, mutta vaati useita puhelinlinjoja, mikä lopulta teki siitä vanhentuneen.

Muut DSL-tyypit

IDSL (ISDN-digitaalinen tilaajalinja) on hybridi DSL / ISDN-tekniikka. Se on kehitetty muun tyyppisten DSL-laitteiden kanssa, mutta sitä käytetään harvoin matalien nopeuksiensa vuoksi (suurin tiedonsiirtonopeus 144 kbps). IDSL tarjoaa aina käytössä olevan yhteyden, toisin kuin ISDN.