Skip to content

Facebookin perusteet: Hallitse profiiliasi, uutissyötteesi ja muuta

1 de toukokuu de 2021

Facebook on kiistaton sosiaalisen median sivustojen johtaja, jolla on yli 2,7 miljardia käyttäjää ympäri maailmaa. Silti on vähän oppimiskäyrää, kun olet vasta aloittamassa jakamista, lähettämistä, tykkäämistä ja muiden Facebook-ominaisuuksien käyttöä. Tässä on katsaus Facebookin avaintekijöihin, mukaan lukien Facebook-profiilisivusi, kotisivusi ja uutissyötteesi sekä niiden käyttöön.

flickr Toimituksellinen / Getty Images / Getty Images

Facebookin tärkeimmät ominaisuudet ja mitä he tekevät

Nämä termit edustavat Facebookin peruskäsitteitä:

Ystävät

Facebook-ystävät ovat ihmisiä, joihin olet yhteydessä, kun olet hyväksynyt toistenne kaveripyynnöt. Ystävien ja tuntemiesi ihmisten etsiminen on helppoa Facebookin hakukoneella, ja Facebook ehdottaa usein potentiaalisia ystäviä nykyisten suhteidesi perusteella. Kun olet lisännyt ystäviä, he näkyvät ystäväluettelossasi.

Facebook-ystävien sivu

Facebook Share Box

Kun avaat Facebookin kotisivullasi, näet tekstiruudun, jossa lukee: ”Mitä mieltäsi on [your name]? ”Tätä kutsutaan Jaa-ruuduksi, ja sinä kirjoitat tilapäivityksen tai ajatuksesi ja lähetät valokuvia.

Jaa ajatuksia ja tilapäivityksiä Facebookin jakolaatikossa

Kotisivu ja uutissyöte

Facebook-etusivullasi näkyy uutissyöte. Uutissyötteesi -sivulla voit nähdä ja selata mitä tahansa seuraamiesi ihmisten ja yrityssivujen lähettämiä tietoja. Uutissyöte on saapumispaikka, kun kirjaudut sisään Facebookiin; pääset siihen milloin tahansa valitsemalla talon muotoisen Koti -kuvake sivun yläosassa, jos käytät Facebookia työpöydällä; mobiilisovelluksessa näet Koti -kuvake alavalikossa.

Facebook korostettuna Koti-kuvake

Profiilisivu

Profiilisivusi on sinne, jonne saavut valitsemalla nimesi ja kuvasi työpöydän oikeasta yläkulmasta tai valitsemalla Valikko> Katso profiilisi Facebook-mobiilisovelluksessa. Profiilisivusi sisältää profiilikuvasi ja kansikuvasi, henkilötietosi, jotka voit lisätä tai muokata milloin tahansa, ja vieritettävän luettelon tekemistäsi viesteistä tai viesteistä, joihin sinut on merkitty. Profiilissa voit muokata Tietoja-tietojasi, tarkastella ystäviäsi ja valokuviasi sekä hallita viestejäsi. Facebook on tehty muutaman muutoksen vuosien varrella, ja tätä sivua on aiemmin kutsuttu nimellä ”Wall” tai ”Aikajana”. Muut käyttäjät voivat siirtyä profiilisivullesi saadaksesi lisätietoja sinusta ja sinulla on mahdollisuus asettaa profiilisivusi tiedot kaikkien Facebookin käyttäjien nähtäväksi tai pitää profiilisi näkyvissä vain Facebook-ystävillesi.

Esimerkki Facebook-profiilisivusta

Kuinka uutissyötteesi ja profiilisivusi eroavat toisistaan

Uutissyötteesi ja profiilisivusi vievät todennäköisesti eniten aikaa Facebookissa. Uutissyöte kertoo ystävistäsi ja heidän tekemistään, kun taas Profiilisivusi koskee sinua ja tietoja, jotka olet jakamisen yhteydessä kunnossa. News Feed -sivusi on päivittyvien tietojen virta ystäviltäsi ja seuraamiltasi ryhmiltä tai Facebook-sivuilta. Se, mitä näet, on ainutlaatuinen sinulle, koska se keskittyy kiinnostuneiden ihmisten ja organisaatioiden ympärille.

Uutissyötteen katseluvaihtoehdot

Sinulla on jonkin verran hallintaa siitä, miten uutissyötteesi näyttää viestejä sinulle. Voit priorisoida tiettyjä viestejä, torkuttaa ihmisiä, jotka saattavat tällä hetkellä ärsyttää sinua, lopettaa ihmisten seuraamisen ja olla yhteydessä uudelleen ihmisiin, joiden seurannasta olet aiemmin päättänyt. Näin hallitset uutissyötteen katseluvaihtoehtoja:

Facebookista työpöydällä

Jos käytät Facebookia tietokoneen selaimen kautta, pääset tilisi asetuksiin hallitaksesi uutissyötteen katseluvaihtoehtoja.

 1. Valitse News Feed -sivulta tai profiilisivulta Tili (ylösalaisin oleva kolmio) ylhäältä oikealta.

  Valitse uutissyötte- tai profiilisivulta oikeasta yläkulmasta Tili (ylösalaisin oleva kolmio).

 2. Valitse Asetukset ja yksityisyys.

  Valitse Asetukset ja tietosuoja.

 3. Valitse Uutissyötteen asetukset.

  Facebook-asetukset korostettuina Uutissyötteen asetukset

 4. Valitse Hallitse suosikkeja nähdä tiettyjen ihmisten uutiset uutissyötteessäsi; valitse Lopeta seuraaminen poistaa viestit uutissyötteestä valitsemiltasi ihmisiltä tai sivuilta; valitse Yhdistä uudelleen nähdä viestejä ihmisiltä, ​​joille et ole aiemmin seurannut; tai valitse Torkku pitää 30 päivän tauko nähdäksesi jonkun viestit.

  Hallinnoi uutissyötteen asetuksia

  Voit hallita uutissyötteen asetuksia Facebook-mobiilisovelluksella valitsemalla Lisää (kolme riviä) ja siirry sitten kohtaan Asetukset ja tietosuoja> Asetukset> Uutissyötteen asetukset.