Skip to content

Grafiikkatiedostomuototyypit ja milloin niitä käytetään

9 de heinäkuu de 2021

Kuvia on useita eri tyyppejä, ja kullakin on käyttötarkoitus. Jotkut tiedostotyypeistä, joihin törmäät, ovat JPEG, TIFF, PSD, BMP, PICT ja PNG. Tässä on joitain yleisiä ohjeita kunkin kuvatiedostotyypin käytöstä:

  • Jos kuvat ovat web- tai mobiililaitteita, käytä JPEG-, PNG- tai GIF-tiedostoja.
  • Jos kuvien on tarkoitus näkyä painetussa materiaalissa, käytä TIFF-tiedostoa.
  • Jos haluat säilyttää version, joka pysyy muokattavana, valitse ohjelmiston luonnollinen tiedostomuoto, kuten PSD Photoshopille.

Milloin JPEG-tiedostoja tulee käyttää

Yhteinen valokuvausasiantuntijaryhmä (JPEG tai JPG) on paras valokuville, kun sinun on pidettävä tiedostokoko pienenä ja älä välitä luopumasta laadusta merkittävän koon pienentämisen vuoksi. Kun JPEG-tiedosto syntyy, kompressori tarkastelee kuvaa, tunnistaa tavallisen väriset alueet ja käyttää niitä sen sijaan. Värit, joita kompressori ei tunnista tavallisiksi, ovat ”kadonneet”. Kuvan väritietojen määrä pienenee, mikä pienentää myös tiedostokokoa. Yleensä asetat JPG: lle laatuarvon, kuten Photoshop Image -vaihtoehdot, joiden arvot ovat 0-12. Kaikki alle 5: n arvot johtavat todennäköisesti pikselikuvaan, koska kompressori heittää valtavan määrän tietoa pienentääkseen tiedostokokoa. On parempi kokeilla laatutasoa 8 tai enemmän. JPEG ei sovellu kuville, joissa on tekstiä, suuria väripaletteja tai yksinkertaisia ​​muotoja, koska terävät viivat hämärtyvät ja värit voivat muuttua. Kolme JPEG-tyyppiä ovat Baseline, Baseline Optimized ja Progressive.

  • Lähtötaso (vakio) – Kaikki verkkoselaimet tunnistavat tämän JPEG-muodon.
  • Lähtötaso optimoitu – Tämä JPEG-muotoinen vaihtoehto tarjoaa optimoidun värin ja hieman paremman pakkauksen. Kaikki modernit selaimet tukevat sitä, mutta aikaisemmat eivät. Se on paras valinta JPEG-tiedostoille tänään.
  • Progressiivinen – Luo JPEG-tiedoston, joka näkyy lataamisen aikana, alkaa tukkeutuneena ja selkeytyy lataamisen aikana. Se ei saa kuvaa latautumaan nopeammin, mutta se voi antaa illuusion nopeudesta, koska tukkoinen kuva latautuu heti hitaalla yhteydellä. Koska suurin osa Internetin käyttäjistä on tällä hetkellä nopeissa yhteyksissä, progressiivista JPEG-tiedostoa käytetään harvoin.

Milloin TIFF: ää käytetään

TIFF (Tagged Image File Format) sopii kaikentyyppisille tulostettavaksi tarkoitetuille bittikarttakuville (pikselipohjaiset), koska tässä muodossa käytetään kyseisen alan CMYK-väristandardia. TIFF tuottaa suuria tiedostoja 300 ppi: n yhteisen tarkkuuden ansiosta ilman laadun heikkenemistä. TIFF säilyttää myös kerrokset, alfa-läpinäkyvyyden ja muut erikoisominaisuudet, kun ne tallennetaan Photoshopista. TIFF-tiedostoihin tallennettujen lisätietojen tyyppi vaihtelee eri Photoshop-versioissa, joten katso lisätietoja Photoshopin ohjeista.

Milloin käyttää PSD: tä

PSD on Photoshopin luonnollinen muoto. Käytä PSD: tä, kun sinun on säilytettävä kerrokset, läpinäkyvyys, säätötasot, peitteet, syväyspolut, tasotyylit, sekoitustilat, vektoriteksti ja muodot. Vain Photoshop voi avata ja muokata PSD-tiedostoja, mutta jotkut kuvankäsittelyohjelmat avaavat ne.

Milloin käyttää BMP: tä

Käytä BMP: tä kaiken tyyppisiin bittikarttakuviin (pikselipohjaisiin). BMP: t ovat valtavia tiedostoja, mutta niillä ei ole laadun heikkenemistä. BMP: llä ei ole todellisia etuja TIFF: ään verrattuna, paitsi että voit käyttää sitä Windows-taustakuvaksi. BMP on tietokonegrafiikan alkuvaiheista jäänyt kuvamuoto, jota ei enää käytetä paljon.

Milloin PICT: ää käytetään

PICT on vanha, vain Macia käyttävä bittikarttamuoto, jota käytetään Quickdraw-renderöintiin. Samanlainen kuin BMP for Windows, monet ihmiset eivät enää käytä PICT: tä.

Milloin PNG: tä käytetään

Käytä PNG: tä, kun tarvitset pienempiä tiedostokokoja laadun heikkenemättä. PNG-tiedostot ovat yleensä pienempiä kuin TIFF-kuvat. PNG tukee myös alfa-läpinäkyvyyttä (pehmeät reunat) ja aloitti GIF: n web-grafiikan korvaavana. Täyden läpinäkyvyyden säilyttämiseksi tallenna PNG-tiedosto muodossa PNG-24 eikä PNG-8. PNG-8 on hyödyllinen tiedostokoon pienentämiseen, kun et tarvitse läpinäkyvyyttä, mutta sillä on samat väripalettirajoitukset kuin GIF-tiedostoilla. PNG-muoto näkyy yleisesti myös iPhonen ja iPadin kuvissa. Valokuvat eivät tee kaikkea niin hyvin PNG-muodossa. Se on häviötön muoto, eli niitä ei ole pakattu ja niiden tiedostokoko on huomattavasti suurempi kuin JPG-serkkujensa.

Milloin käyttää GIF-tiedostoa

Käytä GIF-tiedostoa yksinkertaiseen verkkografiikkaan, jossa on rajoitettu – jopa 256 väriä. GIF-tiedostot tekevät pienestä, nopeasti ladattavasta grafiikasta verkkoon. GIF soveltuu erinomaisesti web-painikkeisiin, kaavioihin tai kaavioihin, sarjakuvamaiseen piirustukseen, bannereihin ja tekstikenttiin. Ihmiset käyttävät GIF-tiedostoja myös pieniin, pienikokoisiin verkkoanimaatioihin. GIF-tiedostoja tulisi käyttää harvoin valokuviin, vaikka GIF-kuvat ja GIF-animaatiot ovatkin nousemassa uudelleen mobiililaitteiden ja sosiaalisen median lisääntymisen ansiosta.