Skip to content

Heikentääkö langaton Bluetooth-ääni äänenlaatua?

12 de heinäkuu de 2021

Vaikka Bluetooth-tekniikka tarjoaa yleisen tavan nauttia langattomasta äänestä kaiuttimien ja kuulokkeiden kautta, jotkut ihmiset vastustavat Bluetoothia, koska äänenlaadun kannalta on parempi valita jokin Wi-Fi-pohjaisista langattomista tekniikoista, kuten AirPlay, DLNA , Play-Fi tai Sonos. Vaikka tämä käsitys on yleensä oikea, Bluetoothin käyttämisessä on enemmän kuin mitä näkee.

Hieman Bluetoothista

Bluetoothia ei alun perin luotu ääniviihdettä varten, vaan puhelinkuulokkeiden ja kaiutinpuhelimien liittämistä varten. Se on myös suunniteltu erittäin kapealla kaistanleveydellä, mikä pakottaa sen soveltamaan datan pakkaamista audiosignaaliin. Vaikka tämä muotoilu voi olla täysin hieno puhelinkeskusteluille, se ei ole ihanteellinen musiikin toistoon. Paitsi, että Bluetooth voisi soveltaa tätä pakkausta jo olemassa olevien tietojen pakkaamisen lisäksi, kuten digitaalisista äänitiedostoista tai Internetin kautta suoratoistetuista lähteistä. Mutta yksi tärkeä asia on muistaa, että Bluetooth-järjestelmä ei tarvitse hakea tämä lisäpuristus.

Tästä syystä: Kaikkien Bluetooth-laitteiden on tuettava matalan monimutkaisuuden alikaistan koodausta. Bluetooth-laitteet voivat kuitenkin tukea myös valinnaisia ​​koodekkeja, jotka löytyvät Bluetooth Advanced Audio Distribution Profile -määrityksestä. Valinnaiset koodekit ovat: MPEG 1 & 2 Audio, MPEG 3 & 4, ATRAC ja aptX. ATRAC on koodekki, jota käytettiin pääasiassa Sonyn tuotteissa, etenkin MiniDisc-digitaalimuodossa. Tunnettu MP3-muoto on itse asiassa MPEG-1 Layer 3, joten MP3 kuuluu spesifikaatioon valinnaisena koodekina.

Valinnaiset koodekit

Virallisen Bluetooth-standardin kohdassa 4.2.2 todetaan: ”Laite voi myös tukea valinnaisia ​​koodekkeja maksimoidakseen sen käytettävyyden. Kun sekä SRC että SNK tukevat samaa valinnaista koodekkia, tätä koodekkia voidaan käyttää pakollisen koodekin sijaan.” SRC viittaa tässä asiakirjassa lähdelaitteeseen ja SNK viemäriin (tai kohdelaitteeseen). Lähde olisi siis älypuhelimesi, tabletti tai tietokone ja pesuallas Bluetooth-kaiutin, kuulokkeet tai vastaanotin. Suunnittelun mukaan Bluetooth ei välttämättä lisää tietojen pakkaamista jo pakattuun materiaaliin. Jos sekä lähde- että nielulaitteet tukevat alkuperäisen audiosignaalin koodaamiseen käytettyä koodekkia, ääni voidaan lähettää ja vastaanottaa ilman muutoksia. Jos siis kuuntelet älypuhelimeesi, tablet-laitteeseesi tai tietokoneellesi tallennettuja MP3- tai AAC-tiedostoja, Bluetoothin ei tarvitse heikentää äänenlaatua, jos molemmat laitteet tukevat tätä muotoa. Tämä sääntö koskee myös Internet-radio- ja musiikin suoratoistopalveluja, jotka on koodattu MP3- tai AAC-tiedostoiksi, jotka kattavat suuren osan nykyään käytettävissä olevista. Jotkut musiikkipalvelut kokeilevat kuitenkin muita muotoja, kuten kuinka Spotify käyttää Ogg Vorbis -koodekkia. Mutta Bluetooth SIG: n, joka on Bluetooth-käyttöoikeuden myöntänyt organisaatio, mukaan pakkaaminen on toistaiseksi normaalia. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että puhelimen on pystyttävä lähettämään musiikin lisäksi myös soittoja ja muita puheluihin liittyviä ilmoituksia. Silti ei ole mitään syytä, että valmistaja ei voisi siirtyä SBC: stä MP3- tai AAC-pakkaukseen, jos Bluetooth-vastaanottava laite tukee sitä. Tällöin ilmoituksissa pakkaus sovellettaisiin, mutta MP3- tai AAC-tiedostot kulkisivat muuttumattomina.

Entä aptX?

Bluetooth-stereoäänen laatu on parantunut ajan myötä. Nykyinen aptX-koodekki, jota markkinoidaan päivityksenä valtuutettuun SBC-koodekiin, tarjoaa ”CD-tyyppisen” äänenlaadun langattoman Bluetooth-yhteyden kautta. Muista vain, että sekä Bluetooth-lähteen että uppoamislaitteiden on tuettava aptX-koodekkia hyötyäkseen. Mutta jos toistat MP3- tai AAC-materiaalia, valmistajalla saattaa olla parempi käyttää alkuperäisen äänitiedoston luonnollista muotoa ilman ylimääräistä koodausta aptX: n tai SBC: n kautta. Suurimman osan Bluetooth-äänituotteista ei rakenna yritys, jonka työntekijät käyttävät tuotemerkkiään, vaan alkuperäinen suunnitteluvalmistaja, josta et ole koskaan kuullut. Ja audiotuotteessa käytettyä Bluetooth-vastaanotinta ei luultavasti tehnyt ODM, vaan toinen valmistaja. Mitä monimutkaisempi digitaalinen tuote on, ja jos sitä työskentelee enemmän insinöörejä, sitä todennäköisemmin kukaan ei tiedä kaikki mitä laitteen sisällä todella tapahtuu. Yksi muoto voidaan helposti koodata toiseen, etkä koskaan tiedä sitä, koska melkein mikään Bluetooth-vastaanottolaite ei kerro sinulle, mikä saapuva muoto on. CSR, yritys, joka omistaa aptX-koodekin, väittää, että aptX-yhteensopiva äänisignaali toimitetaan avoimesti Bluetooth-linkin kautta. Vaikka aptX on eräänlainen pakkaus, sen on tarkoitus toimia tavalla, joka ei vaikuta suuresti äänenlaatuun verrattuna muihin pakkausmenetelmiin. AptX-koodekki käyttää erityistä bittinopeuden vähentämistekniikkaa, joka toistaa äänen koko taajuuden ja sallii tietojen mahtua langattomasti Bluetooth-putken kautta. Tiedonsiirtonopeus on sama kuin musiikki-CD: llä (16-bittinen / 44 kHz), minkä vuoksi yhtiö rinnastaa aptX: n ”CD-tyyppiseen” ääniin.

Kodekkien ulkopuolella olevat tekijät

Jokainen vaihe ääniketjussa vaikuttaa äänen ulostuloon. Koodekkien ja langattomien standardien on toimittava laitteistojen kanssa, jotka voidaan suunnitella tuottamaan korkealaatuista tuotantoa. AptX-koodekki ei pysty kompensoimaan huonolaatuisempia kuulokkeita ja kaiuttimia, pienemmän resoluution äänitiedostoja ja lähteitä tai laitteista löytyvien digitaalinen-analoginen muuntimen vaihtelevia ominaisuuksia. Myös kuunteluympäristö on otettava huomioon. Minkä tahansa Bluetoothin ja aptX: n välityksellä aikaansaadun uskollisuuden voiton voi peittää melu, kuten käynnissä olevat laitteet, LVI-järjestelmä, ajoneuvoliikenne tai läheiset keskustelut. Tässä mielessä saattaa olla syytä valita Bluetooth-kaiuttimet ominaisuuksien ja kuulokkeiden perusteella mukavuuden eikä koodekkien yhteensopivuuden perusteella. Vaikka yleisesti toteutettu Bluetooth heikentää äänenlaatua vaihtelevassa määrin, sen ei tarvitse. Laitevalmistajien tehtävänä on ensisijaisesti käyttää Bluetoothia tavalla, joka heikentää äänen laatua vähiten – tai mieluiten ei ollenkaan. Sitten on otettava huomioon, että äänikoodekkien hienovaraisia ​​eroja voi olla vaikea kuulla, jopa todella hyvässä järjestelmässä. Useimmissa tilanteissa Bluetoothilla ei ole merkittävää vaikutusta äänilaitteen äänenlaatuun. Mutta jos sinulla on joskus varauksia ja haluat poistaa kaikki epäilyt, voit aina nauttia musiikista liittämällä lähteet äänikaapelilla.