Skip to content

Helppo vaiheittainen opas tietokoneen eheyttämiseen

20 de maaliskuu de 2021

Kiintolevylle tallennetut tiedostot pirstoutuvat ajan myötä, mikä tarkoittaa, että tiedostojen osat tallennetaan aseman erillisille alueille aivan vierekkäin. Kun näin tapahtuu, käyttöjärjestelmän voi kestää kauemmin tiedoston avaaminen. Eheytys voi korjata tämän.

Vaikka on olemassa paljon ilmaisia, kolmansien osapuolten eheytysohjelmia, Windows-levyn eheytyssovellusta voidaan käyttää nyt tarvitsematta ladata mitään, koska se on sisäänrakennettu käyttöjärjestelmään.

Tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiä.

Pitäisikö sinun eheyttää tietokonettasi?

Windowsin eheytystyökalu toimii automaattisesti kerran viikossa Windows 10: ssä, Windows 8: ssa ja Windows 7: ssä, joten sinun ei todennäköisesti tarvitse eheyttää itse. Suorita ensin analysaattori, ja jos se on alle 10% pirstoutunut, asemaa ei tarvitse eheyttää. Jos haluat eheyttää omaa aikaasi, voit joka tapauksessa avata ohjelman milloin tahansa ja suorittaa manuaalisen eheytyksen. Pääset siihen etsimällä Windowsista tai selaamalla hallintatyökaluja ohjauspaneelin kautta.

Eheytys ei ole välttämätöntä SSD-kiintolevyillä, koska pyöriviä osia ei ole. Koska kiintolevyä ei tarvitse pyörittää kaikkien tiedostojen löytämiseksi, ei ole viivettä tiedoston löytämiseen kuluvan ajan ja sen avaamiseen kuluvan ajan välillä.

Valmistele tietokone eheytystä varten

Ennen kuin eheytät tietokonetta, sinun on ensin tehtävä useita vaiheita. Lue tämä koko toimenpide ennen eheytysapuohjelman käyttöä.

 1. Varmista, että työsi tukee online-varmuuskopiointipalvelua, toista paikallista kiintolevyä, ulkoista kiintolevyä, flash-asemaa tai CD- tai DVD-levyä.
 2. Varmista, että kiintolevy on terve. Käytä CHKDSK: ta aseman skannaamiseen ja korjaamiseen.
 3. Sulje kaikki avoimet ohjelmat, mukaan lukien virustentorjuntaohjelmat ja muut ohjelmat, joiden ilmaisinalueella (tehtäväpalkin oikealla puolella) on kuvakkeita.
 4. Varmista, että tietokoneellasi on jatkuva virtalähde. Tärkeää on pystyä pysäyttämään eheytysprosessi, jos sähkökatko tapahtuu.
  Jos sinulla on usein virtaa koskevia ongelmia tai muita katkoksia, älä käytä eheytysohjelmaa ilman akun varmuuskopiota.

Jos tietokone sammuu eheyttämisen aikana, se voi kaataa kiintolevyn tai vioittaa käyttöjärjestelmän tai molemmat.

Avaa Defrag-ohjelma

Windowsin eheytysohjelma on käytettävissä Ohjauspaneelin kautta kaikissa Windows-versioissa. Silti pääsymenetelmä on hieman erilainen riippuen käyttämästäsi Windows-versiosta.

 1. Avaa Ohjauspaneeli. Nopea tapa tehdä tämä missä tahansa Windows-versiossa on Suorita-valintaikkuna (VOITTAA+R). Syötä vain hallinta avaa Ohjauspaneeli.
 2. Mene Järjestelmä ja turvallisuus.
 3. Valitse Ylläpidon työkalut.
  Jos käytössäsi on Windows 7, valitse Eheytä kiintolevy hieman Ylläpidon työkalut otsikko avata Levyn eheytys.
 4. Windows 10- ja Windows 8 -käyttäjien tulisi käynnistää nimetty ohjelma Eheytä ja optimoi asemat.

Paljon nopeampi tapa päästä levyn eheytysapuohjelmaan on suorittaa dfrgui komento Windows 10: ssä Suorita-valintaikkunasta.

Analysoi kiintolevy

Ennen defrag-aloitusta sinun on viisasta analysoida asema ensin. Tämä vaihe tarkistaa aseman fragmenttien varalta ja raportoi, kuinka pirstoutunut asema todella on, minkä jälkeen voit valita eheyttää tai ohittaa kiintolevyn etkä suorittaa eheytystä.

 1. Valitse Analysoida -painiketta (Windows 10/8 / XP) tai Analysoi levy -painiketta (Windows 7) tarkistaaksesi sirpaleita kaikilla liitetyillä kiintolevyillä.
 2. Ota huomioon jokaisen aseman vieressä näkyvä pirstoutumistaso.
  Jos pirstoutumistaso näyttää korkealta (yli 20 prosenttia), siirry seuraavaan vaiheeseen aseman eheyttämiseksi. Muuten olet todennäköisesti turvallinen ohittaa eheytys.
 3. Toinen tapa tietää, pitäisikö sinun eheyttää kiintolevy, on lukea mitä defrag-työkalu sanoo näytöllä. Jos siinä sanotaan, että asema on OK, niin et voi käyttää eheyttämistä.

Windows Vista ei sisällä mahdollisuutta analysoida kiintolevyä.

Eheytä kiintolevy

Jos olet päättänyt eheyttää kiintolevyä, se on vain napsautuksen päässä. Aseman eheytyspainiketta kutsutaan kuitenkin eräiksi joissakin Windows-versioissa.

 1. Valitse kiintolevy, jonka haluat eheyttää.
 2. Napsauta painiketta aloittaaksesi eheytyksen.
  1. Windows 10 ja Windows 8 kutsuvat sitä Optimoida. Windows 7 käyttää termiä Eheytä levy.

Kiintolevyn eheyttäminen voi kestää useita minuutteja – useita tunteja. Kiintolevyn eheytyksen suorittamiseen kuluva aika riippuu täysin työkalun tunnistamien tiedostofragmenttien määrästä, kiintolevyn koosta ja tietokoneen nopeudesta.

Olemme havainneet, että on parasta aloittaa eheytys ja sitten mennä nukkumaan. Onneksi se tehdään, kun heräät aamulla.