Skip to content

Hyödyllisiä tietoja verkkotunnusjärjestelmästä (DNS)

1 de toukokuu de 2021

Domain Name System (DNS) tallentaa julkisten Internet-palvelimien nimet ja osoitteet. Kun verkko kasvoi, DNS laajensi nopeasti kykyjään vastaamaan, mikä johti nykyään hajautettuun maailmanlaajuiseen verkkoon, jossa on tuhansia tietokoneita. Tee vaikutuksia teknisistä ystävistäsi oppimalla ja jakamalla nämä mielenkiintoiset tiedot DNS: stä.

Yli 30-vuotias

Palvelinklusteri – CeBIT 2012.
Sean Gallup / Getty Images
Kaksi Paul Mockapetrisin marraskuussa 1983 julkaistua paperia – nimeltään RFC 882 ja RFC 883 – olivat DNS: n alku. Ennen DNS: ää julkisen järjestelmän voitiin tunnistaa vain sen isäntänimen perusteella, ja kaikkien näiden isäntänimien osoitteet säilytettiin yhdessä suuressa tiedostossa (nimeltään “hosts.txt”), jota oli mahdotonta hallita, kun tietoverkot kasvoivat 1970- ja 1980-luvut. DNS laajensi tämän yksitasoisen nimijärjestelmän monitasoiseksi lisäämällä tukialueita – isäntänimeen liitettiin yksi tai useampi ylimääräinen nimi, joista kukin erotettiin pisteellä (.).

Vain 6 alkuperäistä TLD: tä

Verkkotunnus

Verkkotunnus.
adventtr / Getty Images
Internetissä on nyt yli 700 ylätason verkkotunnusta (mukaan lukien joitain erityisen parittomia nimiä, kuten .rocks ja .soy). Voittoa tavoittelematon hallintoelin Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) valvoo niiden jakamista – katso ICANN-luettelo ylätason verkkotunnuksista. Ensimmäisen käyttöönoton jälkeen 1980-luvulla DNS määritteli vain kuusi aluetunnusta – .com, .edu, .gov, .mil, .net ja .org. Verkkotunnusvalintojen valtava laajentuminen alkoi vuonna 2011, ja tavoitteena oli luokitella verkkosivustot paremmin niiden tarkoituksen mukaan.

Yli 100 miljoonaa rekisteröityä verkkotunnusta

Monet Internet-verkkotunnukset, kuten “lifewire.com” ja “mit.edu”, liittyvät kouluihin tai yrityksiin, kun taas henkilöt rekisteröivät muita henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Pelkästään .com-verkkotunnuksessa on yli 100 miljoonaa rekisteröityä verkkotunnusta. Nämä ja muut mielenkiintoiset DNS-tilastot löytyvät DomainTools Internet Statistics -sivustolta.

Toimii sekä eteen- että taaksepäin

Suurin osa DNS-pyyntöistä liittyy verkkosivustojen ja muiden Internet-palvelinten isäntänimien muuntamiseen IP-osoitteiksi, ns. Edelleenlähetettäviksi DNS-hauiksi. DNS toimii myös päinvastaisessa suunnassa, kääntäen osoitteet nimiksi. Vaikka käänteisiä DNS-hakuja käytetään harvemmin, ne auttavat verkonvalvojia vianmäärityksessä. Apuohjelmat, kuten ping ja traceroute, suorittavat esimerkiksi käänteisen haun.

Sisältää 13 juurta

DNS järjestää sen nimipalvelimet hierarkiaan, mikä auttaa optimoimaan palvelinten välistä viestintävirtaa ja helpottaa järjestelmän ylläpitoa. Kaikki hierarkkiset järjestelmät, kuten DNS, luovat ylätason (ns. Juuritaso), josta alemmat tasot voivat haarautua. Teknisistä syistä nykyinen DNS tukee 13 juuren nimipalvelinta yhden sijasta. Jokainen näistä juurista on mielenkiintoisesti nimetty yhdellä kirjaimella – alkaa kirjaimella A ja jatkuu kirjaimella M. (Huomaa, että nämä järjestelmät kuuluvat root-servers.net Internet-verkkotunnukseen, mikä tekee niiden täysin hyväksytyistä nimistä kuten ”a.root-servers.net”.)

Ensisijainen kohde hakkeroinnille

Tarinoita DNS-kaappaus tapaukset näkyvät uutisissa aivan liian usein. Kaappaus tarkoittaa, että hakkeri saa pääsyn kohdennetun verkkosivuston DNS-palvelintietueisiin ja muuttaa niitä ohjaamaan kävijöitä jonkun muun sivustolle. Kun Internet-käyttäjä menee käymään kaapatulla sivustolla, DNS kehottaa selainta pyytämään tietoja väärä sijainti. Huomaa, että hyökkääjien ei yleensä tarvitse murtautua itse DNS: ään, vaan ne voivat sen sijaan vaarantaa verkkotunnuksen isännöintipalvelun esiintymällä web-järjestelmänvalvojina.