Skip to content

IPadin innovatiivinen historia

19 de maaliskuu de 2021

Kun ensimmäinen iPad julkaistiin vuonna 2010, se muutti nopeasti tapaa, jolla käytämme mobiililaitteita. IPodin ja iPhonen julkaisun myötä Apple tuli laadun ja yksinkertaisen mutta intuitiivisen suunnittelun synonyymiksi. Mac-tietokone- ja kannettavien tietokoneidensa myötä Apple tuli myös synonyymiksi korkeille hintalappuille. Vuonna 2010 iPadin 499 dollarin julkaisuhinta oli alhaisempi kuin monet odotti.

Netflix ilmoitti sisällön suoratoistoon tähtäävästä sovelluksesta päivää ennen iPadin julkaisua. Netflix-sovellus saapui iPhoneen vasta myöhemmin sinä vuonna, eikä sitä ollut saatavilla Android-alustalla vasta yli vuoden kuluttua iPadin julkaisemisesta.

Netflixin tuki iPadille oli osoitus siitä, että teollisuus ei vain siirrä sovelluksia iPadiin, vaan suunnittelee ne nimenomaan suuremmalle laitteelle, joka on auttanut iPadia pysymään kärjessä.

iOS kehittää ottamaan käyttöön moniajoa

Vuoden 2010 loppupuolella Apple julkaisi iOS 4.2.1: n, joka lisäsi avaimen ominaisuuksia iPadiin, joka oli otettu käyttöön iPhonessa aiemmin samana kesänä. Näiden ominaisuuksien joukossa oli rajoitettu moniajo, joka mahdollisti musiikin toistamisen taustalla toisen sovelluksen käytön aikana muiden tehtävien ohella, ja kyvyn luoda kansioita.

IPad myi 15 miljoonaa yksikköä vuonna 2010, ja App Storessa oli käytettävissä 350 000 sovellusta, joista 65 000 suunniteltiin erityisesti iPadille.

IPad 2 on julkaistu ja esittelee kaksoiskamerat

Apple julkaisi iPad 2: n maaliskuussa 2011. Vaikka alkuperäistä iPadia oli saatavana vain Apple Storesta ja Apple.comin kautta, iPad 2 julkaistiin paitsi Apple Storessa myös vähittäiskaupoissa, mukaan lukien Best Buy ja Walmart.

IPad 2 lisäsi kaksoiskamerat, jotka toivat videoneuvottelun ystävien kanssa FaceTime-sovelluksen kautta. Kamerat esittivät myös lisätyn todellisuuden iPadin, joka käyttää kameraa näyttämään todellisen maailman digitaalisen tiedon kanssa. Hieno esimerkki tästä on Tähtikartta, joka kartoittaa tähtikuvioita, kun siirrät iPadin kameraa taivaalle.

IPad 2 lisäsi myös gyroskoopin, digitaalisen AV-sovittimen, jonka avulla iPad voidaan liittää HDMI-laitteisiin, AirPlay-yhteensopivuus, jonka avulla iPad pystyi muodostamaan yhteyden televisioon langattomasti Apple TV: n kautta, ja Smart Cover, joka herättää iPadin poistaminen.

Vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä Apple myi 15,4 miljoonaa iPadia. Tammikuuhun 2012 mennessä iPadin kaikkien aikojen myynti ylitti 50 miljoonaa.

”Uusi” iPad (3. sukupolvi)

Tim Cook aloitti iPad 3: n ilmoituksen 7. maaliskuuta 2012 puhumalla Applen roolista PC: n jälkeisessä vallankumouksessa. Uusi iPad päivitti taaksepäin olevan kameran 5 megapikselin iSight-kameraksi, lisäämällä takavalon, viiden elementin linssin ja hybridisäteilysuodattimen. Kamera pystyi kuvaamaan 1080p-videota sisäänrakennetulla videonvakautuksella. Päivitetyn kameran ohella Apple julkaisi iPadin, suositun valokuvankäsittelyohjelmistonsa iPhoto.

Uusi iPad toi mukavan lisäyksen myös yhteysnopeuteen lisäämällä 4G-verkon yhteensopivuuden.

Verkkokalvonäyttö tulee iPad 3: een

IPad 3 toi Retina-näytön iPadiin. 2048×1536-tarkkuus antoi iPadille korkeimman resoluution kaikista mobiililaitteista tuolloin. Suurentuneen resoluution saamiseksi iPad 3 käytti muunnettua versiota iPad 2: n A5-prosessorista, nimeltään A5X, joka sisälsi neliytimisen grafiikkaprosessorin.

Siri kaipaa iPad 3 -venettä

Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joka puuttui julkaisusta julkaistusta iPad 3: sta, oli Siri, joka debytoi iPhone 4S: n kanssa edellisenä syksynä. Apple piti Siriä takaisin antamaan sille iOS-muodonmuutoksen ja lopulta julkaisi sen iPadille iOS 6.0 -päivityksellä. IPad 3 sai kuitenkin avainkappaleen Siristä julkaisun yhteydessä: sanelu. Saneluominaisuus oli käytettävissä näyttönäppäimistön kautta, ja sitä voitiin käyttää useimmissa tavallista näppäimistöä käyttävissä sovelluksissa.

iOS 6 tuo uusia ominaisuuksia ja räikeitä ominaisuuksia

IOS 6 -päivitys oli yksi suurimmista muutoksista käyttöjärjestelmässä, koska iOS 2 lisäsi App Storen. Apple lopetti kumppanuutensa Googlen kanssa ja korvasi Google Mapsin omalla Maps-sovelluksellaan. Vaikka 3D Maps -sovellus oli kaunis, sen takana olevat tiedot olivat askelta alaspäin Google Mapsista, mikä johti vääriin tietoihin ja pahempiin, vääriin reittiohjeisiin.

IOS 6 -päivitys lisäsi myös parannetun Sirin iPadiin. Monien muutosten joukossa uusi Siri pystyi saamaan urheilutuloksia ja varaamaan pöytiä ravintoloissa integroimalla kyseisten ravintoloiden Yelp-tietoihin. Siri voisi jopa päivittää Twitterin tai Facebookin ja käynnistää sovelluksia.

iPad 4 ja iPad Mini ilmoitetaan samanaikaisesti

23. lokakuuta 2012 Apple järjesti tuotejulkistuksen, jonka ennustettiin eniten ennustavan kauan huhutun iPad Minin julkistamisen, mutta Apple heitti hieman käyräpallon ilmoittamalla myös päivitetystä iPadista, jota kutsuttiin mediaksi iPad 4: ksi.

Sekä iPad 4 että iPad Mini julkaisivat vain Wi-Fi-yksiköt 4. marraskuuta 2012, ja 4G-versiot seurasivat kahta viikkoa myöhemmin 16. marraskuuta. IPad 4 ja iPad Mini yhdistivät 3 miljoonan myynnin julkaisupäivän viikonloppuna ja kasvatti Applen iPad-myyntiä 22,9 miljoonaan vuosineljänneksellä.

IPad 4: ssä oli päivitetty prosessori, uusi A6X-siru, joka tarjosi kaksinkertaisen nopeuden kuin edellisen iPadin A5X-siru. Siinä oli myös HD-kamera ja uusi Lightning-liitin iPadiin, joka korvasi vanhan 30-nastaisen liitinstandardin aiemmissa Apple iPadissa, iPhoneissa ja iPodissa.

IPad Mini

IPad Mini julkaisi 7,9 tuuman näytön, joka on hieman suurempi kuin muut 7 tuuman tabletit. Sillä oli myös sama 1024×768 -resoluutio kuin iPad 2: lla, mikä antoi iPad Minille vaihtelevia arvosteluja mediassa, joka toivoi Retina-näytön pääsevän iPad Miniin.

IPad Mini säilytti samat kaksisuuntaiset kamerat, mukaan lukien 5 megapikselin iSight-taustakamera, ja tuki 4G-verkkoja tiedonsiirtoon. IPad Minin tyyli oli poikkeama suuremmista iPadeista, pienemmällä viisteellä ja tasaisemmalla, ohuemmalla muotoilulla.

iOS 7.0

Apple ilmoitti iOS 7.0: sta vuosittaisessa maailmanlaajuisessa kehittäjien konferenssissa 3. kesäkuuta 2013. iOS 7.0 -päivityksessä oli suurimmat käyttöjärjestelmän visuaaliset muutokset sen julkaisun jälkeen, siirtymällä käyttöliittymän tasaisempaan ja avoimempaan tyyliin.

Päivitykseen sisältyi iTunes Radio, uusi suoratoistopalvelu Applelta ja AirDropilta, jonka avulla omistajat voivat jakaa tiedostoja langattomasti.

iPad Air ja iPad Mini 2

23. lokakuuta 2013 Apple ilmoitti sekä iPad Airista että iPad Mini 2: sta. IPad Air oli iPadien viides sukupolvi, kun taas iPad Mini 2 edusti Minien toista sukupolvea. Molemmissa oli samanlainen laitteisto, mukaan lukien uusi 64-bittinen Apple A7 -piiri.

IPad Mini 2: ssa oli Retina-näyttö, joka vastasi täysikokoisen iPadin 2048 × 1536 Retina -näytön resoluutiota.

IPad Air julkaistiin 1. marraskuuta ja iPad Mini 2 12. marraskuuta 2013.

iPad Air 2 ja iPad Mini 3

Lokakuussa 2014 ilmoitettiin seuraavista iPad-rivien iteraatioista iPad Air 2: n ja iPad Mini 3: n kanssa. Molemmissa esiteltiin uusi Touch ID -sormenjälkitunnistus. Uusi kullanvärivaihtoehto tuli saataville iPad Air 2: een ja iPad Mini 3: een.

IPad Mini 3 oli samanlainen kuin edeltäjänsä, lukuun ottamatta Touch ID: n ja A7-sirun lisäämistä.

IPad Air 2 sai RAM-päivityksen 2 Gt: ksi, ensimmäisen Apple-laitteen, joka ylitti 1 Gt RAM-muistia, ja päivityksen Apple A8X -ydinprosessoriin.

iPad Pro

11. marraskuuta 2015 Apple julkaisi kolmannen sarjan iPad-tuotteita iPad Pron kanssa. IPad Prossa oli suurempi näytön koko – 12,9 tuumaa – 2732×2048-tarkkuudella Retina-näyttö, uusi A9X-siru ja 4 Gt RAM-muistia.

Pian 12,9 tuuman iPad Pron julkaisemisen jälkeen Apple julkaisi pienemmän 9,7 tuuman näytön iPad Pron. Pienemmässä iPad Prossa oli sama A9X-siru, mutta sen pienemmässä näytössä oli 2048×1536 Retina-näytön tarkkuus.

2. sukupolven iPad Pro

Kesäkuussa 2017 julkaistiin 12,9 tuuman iPad Pro -tabletin toinen sukupolvi ja uusi 10,5 tuuman iPad Pro.

iPad (2018)

Uusi 9,7 tuuman iPad tukee Apple Pencil -laitetta, ja sen virtalähteenä on A10-fuusiopiiri, joka pystyy käyttämään virtaa useisiin sovelluksiin kerralla ja näyttämään edistyneitä lisätyn todellisuuden sovelluksia. Vuoden 2018 iPad toimittaa kaksi kameraa: 8 megapikselin kameran, jossa on 1080 HD -video, ja eteenpäin suuntautuvan kameran FaceTime- ja selfietä varten. App Store tarjoaa yli miljoona sovellusta iPadille.