Skip to content

Java vs. JavaScript: Mikä on ero?

20 de maaliskuu de 2021

Vain siksi, että Java ja JavaScript näyttävät hieman samanlaisilta, monet ihmiset ajattelevat olevansa sama asia tai saman version eri versiot. Todellisuudessa Java: n ja JavaScriptin välillä on kuitenkin suuri ero. Molemmat ovat ohjelmointikieliä, mutta niillä on hyvin erityiset tarkoitukset ja ne toimivat eri tavoin.

Java
 • Toimii parhaiten työpöytäohjelmille ja erillisille sovelluksille.

 • Se on puhdas OOP (olio-ohjelmoitu) kieli.

 • Sitä käytetään ensisijaisesti palvelinpuolen sovelluksiin.

 • Käynnissä on oltava Java Virtual Machine (JVM).

 • Käyttää enemmän muistia.

JavaScript
 • Kevyt OOP-verkkopohjainen komentosarjakieli.

 • Tarjoaa lomakkeiden validoinnin ja vuorovaikutteisuuden (animaatiot) verkkosivustoilla.

 • Käytetään asiakaspuolen ohjelmointiin.

 • Tukee useimmat verkkoselaimet.

 • Käyttää hyvin vähän muistia.

Java vs. JavaScript

Suurin ero Java: n ja JavaScriptin välillä on se, mitä he tekevät. Java-sovelluksen avulla voit luoda erillisiä sovelluksia (ns. Sovelmia), jotka ovat mini-ohjelmia, jotka toimivat pöytätietokoneella tai verkossa ja jopa mobiilialustoilla, kuten Android. JavaScript on tekstipohjainen kieli, jonka kehittäjä lisää HTML- ja CSS-koodiin verkkosivustossa käytettäväksi.

Sinun on käännettävä Java, mikä tarkoittaa koodaamisen jälkeen, kehittäjä panee sen läpi prosessin, joka pakkaa sen ja muuttaa sen yhdeksi ohjelmaksi. Sitten sitä on käytettävä käyttöjärjestelmässä tai palvelimessa, johon on asennettu Java Virtual Machine (JVM). JavaScript voidaan helposti kirjoittaa HTML-sivulle, ladata web-palvelimelle ja käyttää sekunneissa. Koodin lukemiseen ja suorittamiseen ei tarvita muuta kuin verkkoselainta.

Mitä Java tekee?

Plussat
 • Kirjoita kerran, aja kaikkialla malli.

 • Helppo virheenkorjaus kääntötyökalujen avulla.

 • Tuettu useimmissa käyttöjärjestelmissä.

Haittoja
 • Edellyttää Java-virtuaalikoneen (JVM) suorittamista.

 • On koottava tavukoodiksi ennen sen käyttöä.

 • Vaikeampi oppia ja koodata.

 • Ei ihmisen luettavissa.

Java on kehittänyt Sun Microsystemsin James Gosling vuonna 1995, ja se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1996. Java alkoi pelkästään työpöytäsovelluksen ohjelmointikielenä, mutta kääntyi nopeasti verkkopohjaiseksi ratkaisuksi. Yksi Java-käytön etu on, että se luo mukavan, siistin, pakatun ratkaisun. Kehittäjä koodaa sovelluksen, ajaa sen kääntäjän kautta ja tuloksena on sovelma, jota voidaan käyttää tietokoneella tai jota voidaan kutsua selaimelta laajennuksella. Java on ensisijaisesti palvelinpuolen sovellus, eli se ei toimi selaimessa, mutta sitä voidaan tarkastella sen läpi.

Tuettu useimmissa käyttöjärjestelmissä

Java tukee lähes kaikkia käyttöjärjestelmiä, mutta se vaatii erityisiä laajennuksia toimiakseen selaimessa. Kääntöprosessin avulla on helpompaa löytää ja korjata vikoja ennen jakelua. Java on kuitenkin monimutkainen kieli, jossa on kymmeniä kirjastoja, kehyksiä, sovellusliittymiä, laajennuksia, ja se vaatii Javan virtuaalikoneen (JVM) suorittamisen. Java-koodi ei ole ihmisen luettavissa, ja jotkut kehittäjät luopuvat sen käytöstä turvallisuuteen ja yhteensopivuuteen liittyvien huolenaiheiden vuoksi.

”Kirjoita kerran, suorita kaikkialla.”

Nykyään Javaa käytetään useimmiten yritysratkaisuihin, suuriin tietoihin, tieteellisiin laskelmiin, luottokorttien käsittelyyn ja Android-sovelluksiin. Sitä käytetään myös palvelinpuolen sovelluksissa, kuten Apache, JBoss, Geronimo ja GlassFish. Oracle omistaa Java: n, ja mantra, jota he käyttävät kuvaamaan Java-prosessia, on ”kirjoita kerran, suorita kaikkialla”.

Java-esimerkki

Nopea esimerkki Java-koodista on tämä alla oleva katkelma, joka luo satunnaisluvun, jota ohjelmoija voi käyttää eri tarkoituksiin, erityisesti salaus- ja suojaussovelluksissa.

Mikä on JavaScript?

Plussat
 • Integroituu helposti HTML- ja CSS-ohjelmointiin.

 • Käyttää vähemmän muistia ja on vankempi kuin Flash.

 • Helposti luettavissa ja kuka tahansa kehittäjä voi mukauttaa koodinpätkät omaan käyttöönsä.

 • Helppo oppia ja käyttää nopeasti.

Haittoja
 • Voi suorittaa vain verkkoselaimessa.

 • On mukautettava koodi eri selaimille / ympäristöille.

 • Vaikeampi virheenkorjaus.

JavaScript on kevyt, helposti opittava tekstikieli, jonka kehittäjät voivat lisätä HTML- ja CSS-sivuille lisätäksesi vuorovaikutteisuutta, animaatioita ja esimerkiksi lomakkeiden validointia verkkosivuille. Koska Flash on kuollut, JavaScript on ottanut vallan, koska se on tehokas, joustava ja uudelleenkäytettävä. JavaScript on ensisijaisesti asiakaspuolen sovellus, eli se toimii suoraan verkkoselaimessa tarvitsematta napata mitään koodia etäpalvelimelta. Node.js: n keksintö on kuitenkin avannut vaihtoehtoja palvelinpuolen sovelluksille. JavaScript-kehittäjät jakavat koodinpätkiä, muokattavia kirjastoja, luokkia ja kehyksiä, jotta monimutkaiset sovellukset voidaan koodata nopeasti.

Ihmisen luettavissa, silti vaikea saada virheenkorjaus

Parasta JavaScriptissä on, että se on luettavissa ihmisille, ja kuka tahansa ohjelmoija voi tutkia koodin ja selvittää, mitä se tekee. Se integroituu saumattomasti HTML: n ja CSS: n kanssa, mutta joskus se on mukautettava, jotta ympäristö toimii oikein. JavaScript toimii vain verkkoselaimessa; sillä ei ole työpöydän ominaisuuksia. Virheenkorjaus on myös vaikeampaa, koska voit todistaa ongelmat vain testatessasi sitä suorana selaimella.

Kevyt ja käytetty etupään sovelluksissa

Ohjelmoijat rakastavat JavaScriptiä sen kevyestä joustavuudesta. Sitä käytetään useimmiten käyttöliittymäsovelluksissa, kuten jQuery, AngularJS ja Backbone.js. JavaScriptiä voidaan käyttää myös palvelinpuolella Node.js: n avulla, joka on JavaScripti ajoaikaympäristö, jonka avulla se voi toimia verkkoselaimen ulkopuolella. Joitakin esimerkkejä yrityksistä, jotka käyttävät Node.js: ää verkkosovelluksissaan, ovat Netflix, PayPal, Microsoft, Uber, LinkedIn, eBay ja Walmart.

JavaScript-esimerkki

Erinomainen esimerkki (osoitteesta w3schools.com) JavaScriptiä toiminnassa on alla oleva esimerkki, jossa suodatetaan taulukon tulokset jQuery-katkelmalla ja lomakekentällä. Kun käyttäjä kirjoittaa minkä tahansa osan etunimestä, sukunimestä tai sähköpostiosoitteesta, taulukko vaihtaa ei-yhteensopivat rivit ”piilotettuihin” välittömästi. Alla oleva koodi kuvaa kuinka vähän työtä sinun on tehtävä uskomattomien toimintojen suorittamiseksi helposti.

Mikä kieli on paras hakemuksellesi?

Java- tai JavaScriptiä käyttävä päätös riippuu muutamista tekijöistä, ja se voi johtua henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jos sovelluksesi toimii mobiilialustalla tai on suunnattu yritysratkaisulle, Java on järkevin. Jos haluat lisätä dynaamista vuorovaikutusta verkkosivustoon käyttämällä jQueryä välittömiin hakutuloksiin, JavaScript on parempi veto. Java ja JavaScript jakavat ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että ne ovat päällekkäisiä joissakin ominaisuuksissa, mutta pitäisi olla selvää, mikä toimii parhaiten projektissasi.

Kun tarkastellaan palvelinpuolen sovelluksia, päätös käyttää Node.js vs. Java on henkilökohtainen, jonka sinun on päätettävä itse. Sekä Java- että JavaScript-oppiminen on plus kaikille kehittäjille, jotka haluavat laajentaa markkinoitavuuttaan.