Skip to content

Johdanto langattomaan kotiautomaatioon

16 de kesäkuu de 2021

Aiemmin koti-automaatio joutui kohtaamaan etäesteitä suurissa kodeissa ja liikerakennuksissa, koska verkko oli rajallinen siinä missä signaalit voisivat kulkea. Erot sähköjohdotuksessa, joita kutsutaan vaiheiksi, vaativat vaihekytkimiä silloittamaan signaalit yhdestä sähköpiiristä toiseen. Suurissa kodeissa, joissa johdotusetäisyys on pidempi, signaalit ja satunnainen suorituskyky ovat heikkoja. Toisinaan tuntui siltä, ​​että tarvitsit sähkötekniikan tutkinnon, jotta kaikki toimisi. Kotiautomaation harrastajat ilmoittivat kauan järjestelmäsuunnittelijoille haluavansa lisää ominaisuuksia. Toki valojen sytyttäminen kaukosäätimellä huoneen toiselta puolelta oli hienoa, mutta entä television sammuttaminen yläkerrassa lastenhuoneessa, kun heidän on aika mennä nukkumaan?

Langaton estää sähköjohdotuksen

Ihmiset, joilla on suuria koteja tai sähkölinjojen johdotusongelmia, ovat löytäneet langattoman yhteyden uuden ratkaisun kotiautomaatiojärjestelmien rakentamiseen ja laajentamiseen. Langattomien laitteiden käytön yhteydessä sähköjohdotusongelmista tulee menneisyyden ongelma:

  • Langattomia radiotaajuisia (RF) järjestelmiä käytettäessä johdotuserot eivät koske.
  • Hybridijärjestelmiä (mukaan lukien radiotaajuus- ja sähköjohdotus) käyttämällä ”kahden laitteen” radiotaajuus- ja sähkölinjaliitännän liittäminen kuhunkin piiriin yhdistää eri järjestelmät vaivattomasti. Asennus on yhtä helppoa kuin yksinkertaisen laitteen liittäminen oikeaan pistorasiaan.

Langaton lisää verkon kattavuutta

Wireless voittaa myös etäisyydet. Voimajohtojärjestelmät, kuten X10, ovat tunnetusti alttiita signaalihäviöille ja ulkopuolisille häiriöille. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä kauemmas signaali kulkee, sitä todennäköisemmin se hajoaa. Insinöörit tunnistivat suunnitellessaan uudet langattomat tekniset tiedot, että tekemällä jokaisesta aktiivisesta laitteesta toistin, etäisyysraja katkesi. Jokainen aktiivinen langaton kotiautomaatiolaite toistaa kaikki kuulemansa signaalit. Vaikka menetelmät tämän saavuttamiseksi vaihtelevat valmistajien mukaan – INSTEON, Connectivity Standards Alliance (vastuussa Zigbee-teknologiabrändistä) tai Z-Wave -, tulos on pidempi etäisyys, jonka signaali voi kuljettaa. Signaalin ulottuvuus ei kuitenkaan ole rajaton; langattomat laitteet on suunniteltu toistamaan signaaleja vain enintään kolmessa laitteessa ennen kuin signaali kuolee.

Kodin ulkopuolella

Fyysisen koonsa vuoksi suurin osa liikerakennuksista ei kyennyt hyödyntämään automaatiotekniikkaa, ennen kuin langaton tuli paikalle. Langattomien verkkojen myötä vähittäiskauppojen uudet käytöt auttivat asumispalveluja, hotelleja ja toimistoympäristöjä. Aivan kuten kotona, aktiivisten langattomien laitteiden käyttäminen yhdistää kaupallisten rakennusten johdotuserot helposti, ja sisäänrakennetulla toistinominaisuudella langattomat automaatiolaitteet lisäävät järjestelmän luotettavuutta pidemmillä etäisyyksillä.