Skip to content

Johdanto langattomien verkkoyhteyksien luomiseen

21 de heinäkuu de 2021

Kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tabletit ja monet muut kulutuslaitteet tukevat langattomia verkkoyhteyksiä. Langattomasta on ymmärrettävästi tullut monien ihmisten suosima tietokoneverkkomuoto siirrettävyyden ja mukavuuden vuoksi. Langattoman verkkoyhteyden kolme perustyyppiä – peer-to-peer, kotireititinja hotspot – kullakin on omat erityiset asetukset ja hallinnan näkökohdat.

Peer-to-Peer-langattomat yhteydet

Kahden langattoman laitteen yhdistäminen suoraan toisiinsa on eräänlainen vertaisverkko. Vertaisyhteydet mahdollistavat laitteiden jakaa resursseja (tiedostoja, tulostinta tai Internet-yhteyttä). Ne voidaan tehdä käyttämällä erilaisia ​​langattomia tekniikoita, suosituimpia valintoja ovat Bluetooth ja Wi-Fi. Vertaisyhteyksien muodostamista Bluetooth-yhteyden kautta kutsutaanpariliitos. Bluetooth-pariliitokseen liittyy usein matkapuhelimen liittäminen handsfree-kuulokkeisiin, mutta samaa prosessia voidaan käyttää myös kahden tietokoneen tai yhden tietokoneen ja tulostimen yhdistämiseen. Jos haluat muodostaa pariliitoksen kahdesta Bluetooth-laitteesta, varmista ensin, että yksi niistä on asetettu löydettävissä. Etsi sitten löydettävä laite toisesta ja muodosta yhteys antamalla tarvittaessa avain (koodi) -arvo. Konfigurointiin liittyvät valikon ja painikkeiden nimet vaihtelevat laitteen tyypin ja mallin mukaan (lisätietoja on tuotedokumentaatiossa). Vertaisyhteyksiä Wi-Fi-yhteydellä kutsutaan myös ad hoc -verkoiksi. Ad hoc Wi-Fi tukee kahta tai useampaa paikallista laitetta sisältävää langatonta lähiverkkoa. Vaikka vertaisverkko tarjoaa yksinkertaisen ja suoran tavan jakaa tietoa laitteiden välillä, ryhdy asianmukaisiin verkon suojatoimenpiteisiin varmistaaksesi, että haitalliset ihmiset eivät muodosta yhteyttä vertaisverkkoistuntoihisi: Poista Wi-Fi-tilapäinen tila tietokoneista ja sammuta se pariliitostila Bluetooth-puhelimissa, kun et käytä näitä ominaisuuksia.

Kotireitittimen langattomat yhteydet

Monissa kotiverkoissa on langaton Wi-Fi-laajakaistareititin. Kotireitittimet yksinkertaistavat langattomien verkkoyhteyksien hallintaa kodin sisällä. Vaihtoehtona vertaisverkkojen asettamiselle asiakaslaitteiden kesken, kaikki laitteet yhdistävät sen sijaan keskitetysti reitittimeen, joka puolestaan ​​jakaa kotin Internet-yhteyden ja muut resurssit.
Muodosta langattoman kotiverkkoyhteydet reitittimen kautta ensin reitittimen Wi-Fi-liitäntä. Tämä muodostaa paikallisen Wi-Fi-verkon, jolla on valittu nimi ja suojausasetukset. Liitä sitten kukin langaton asiakas kyseiseen verkkoon. Esimerkiksi,

  • Valitse Microsoft Windows -tietokoneista Yhdistä verkkoon Verkko- ja jakamiskeskuksessa -vaihtoehto ja valitse oikea merkintä luettelosta.
  • Siirry Apple iOS -laitteista Asetukset-sovellukseen ja Wi-Fi osiosta ja napsauta haluamaasi merkintää kohdassa Valitse verkko…
  • Avaa Mac OSX -laitteissa Lentokenttä -valikkoa ja napsauta kotiverkkoa vastaavaa kohdetta.

Kun laite liitetään ensimmäistä kertaa langattomaan reitittimeen, verkon suojausasetukset (suojaustyyppi ja avain tai verkon salasana) on annettava pyydettäessä. Nämä asetukset voidaan tallentaa laitteelle ja käyttää automaattisesti uudelleen tulevia yhteyspyyntöjä varten.

Langattomat hotspot-yhteydet

Wi-Fi-hotspottien avulla ihmiset voivat käyttää Internetiä poissa kotoa (joko töissä, matkoilla tai julkisissa paikoissa). Hotspot-yhteyden luominen toimii samalla tavalla kuin yhteydet langattomiin kotireitittimiin. Selvitä ensin, onko hotspot auki (ilmainen julkiseen käyttöön) vai edellyttääkö se rekisteröintiä. Wi-Fi-hotspot-paikannuspalvelut ylläpitävät tietokantoja, jotka sisältävät nämä tiedot julkisesti käytettävissä oleville hotspot-alueille. Suorita rekisteröintiprosessi tarvittaessa. Julkisten kuormittajien kohdalla tämä voi edellyttää tilaamista sähköpostitse (mahdollisesti vaaditulla maksulla). Yritysten työntekijät saattavat tarvita laitteisiinsa valmiiksi määritettyjä ohjelmistoja niiden rekisteröimiseksi. Määritä seuraavaksi hotspotin verkon nimi ja tarvittavat suojausasetukset. Yrityskeskittymien järjestelmänvalvojat toimittavat nämä tiedot työntekijöille ja vieraille, kun taas hotspot-paikannuslaitteet tai yritysomistajat toimittavat sen asiakkailleen. Liity lopuksi hotspotiin kuten kotisi langaton reititin (katso yllä olevat ohjeet). Noudata kaikkia verkon suojatoimenpiteitä, erityisesti julkisilla hotspot-alueilla, jotka ovat alttiimpia hyökkäyksille.