Skip to content

Johdanto Thunderboltin nopeaan I / O-tekniikkaan

7 de heinäkuu de 2021

Kun uudet MacBook Pro -tuotteet otettiin käyttöön vuoden 2011 alussa, Apple tuli ensimmäisenä valmistajana, joka käytti Intelin Thunderbolt-tekniikkaa, joka tarjoaa nopean data- ja videoyhteyden tietokonelaitteille.

Thunderboltia kutsuttiin alun perin Light Peakiksi, koska Intel tarkoitti tekniikkaa kuituoptiikan käyttöön; tästä syystä nimessä viitataan valoon. Light Peakin oli tarkoitus toimia optisena liitäntänä, joka antaisi tietokoneille mahdollisuuden lähettää tietoja räjähtävillä nopeuksilla. Sitä käytetään sekä sisäisesti että ulkoisena dataporttina. Kun Intel kehitti tekniikkaa, kävi ilmeiseksi, että kuituoptiikkaan luottaminen yhteenliittämisessä lisäisi kustannuksia huomattavasti. Siirtymässä, joka sekä alensi kustannuksia että toi tekniikan markkinoille nopeammin, Intel tuotti Light Peak -version, joka toimii kuparikaapeleilla. Uusi toteutus sai myös uuden nimen: Thunderbolt.

Kaapeli Thunderbolt

Thunderbolt toimii 10 Gbps kaksisuuntaisesti kanavaa kohti ja tukee kahta kanavaa alkuperäisessä määrityksessään. Tämä tarkoittaa, että Thunderbolt voi lähettää ja vastaanottaa tietoja samanaikaisesti 10 Gbps: n nopeudella kullekin kanavalle, mikä tekee Thunderboltista yhden nopeimmista dataportteista, jotka ovat käytettävissä kuluttajalaitteille. Vertailun vuoksi nykyinen tiedonsiirtotekniikka tukee seuraavia tiedonsiirtonopeuksia.

Käyttöliittymä Nopeus Huomautuksia
USB 2 480 Mbps
USB 3 5 Gbps
USB 3.1 Gen 2 10 Gbps
Firewire 400 400 Mbps
Firewire 800 800 Mbps
Firewire 1600 1,6 Gbps Apple ei käytä
Firewire 3200 3,2 Gbps Apple ei käytä
SATA 1 1,5 Gbps
SATA 2 3 Gbps
SATA 3 6 Gbps
Thunderbolt 1 10 Gbps kanavaa kohti
Thunderbolt 2 20 Gbps kanavaa kohti
Thunderbolt 3 40 Gbps kanavaa kohti. käyttää USB-C-liitintä
Suositut oheisliitännät
Kuten näette, Thunderbolt on jo kaksi kertaa nopeampi kuin USB 3, ja se on paljon monipuolisempi.

DisplayPort ja Thunderbolt

Thunderbolt tukee kahta erilaista yhteyskäytäntöä: PCI Express tiedonsiirtoa varten ja DisplayPort videotietoja varten. Näitä kahta protokollaa voidaan käyttää samanaikaisesti yhdellä Thunderbolt-kaapelilla. Tämän avulla Apple voi käyttää Thunderbolt-porttia näytön ohjaamiseen DisplayPort- tai Mini DisplayPort -yhteydellä sekä yhteyden muodostamiseen ulkoisiin oheislaitteisiin, kuten kiintolevyihin.

Apple Thunderbolt -näyttö

Thunderbolt Daisy -ketju

Thunderbolt-tekniikka käyttää daisy-ketjua yhdistämään yhteensä kuusi laitetta. Tällä hetkellä sillä on käytännön rajoituksia. Jos aiot käyttää Thunderboltia näytön ohjaamiseen, sen on oltava ketjun viimeinen laite, koska nykyisissä DisplayPort-näytöissä ei ole Thunderbolt-päivänkakkaketjuportteja.

Thunderbolt-kaapelin pituus

Thunderbolt tukee langallisia kaapeleita, joiden pituus on enintään 3 metriä / päivänkakkara-ketjusegmentti. Optiset kaapelit voivat olla jopa kymmeniä metrejä. Alkuperäinen Light Peak -tekniikka vaati optisia kaapeleita jopa 100 metriin. Thunderbolt-tekniset tiedot tukevat sekä kupari- että optisia liitäntöjä, mutta optista kaapelointia ei ole vielä saatavilla.

Thunderbolt-optinen kaapeli

Thunderbolt-portti tukee yhteyksiä joko langallisilla (kupari) tai optisilla kaapeleilla. Toisin kuin muut kaksirooliliittimet, Thunderbolt-portissa ei ole sisäänrakennettuja optisia elementtejä. Sen sijaan Intel aikoo luoda optisia kaapeleita, joiden optinen lähetin-vastaanotin on rakennettu jokaisen kaapelin päähän.

Thunderbolt-kaapelit

Thunderbolt-virtavaihtoehdot

Thunderbolt-portti voi tuottaa jopa 10 wattia virtaa Thunderbolt-kaapeleilla. Jotkut ulkoiset laitteet voivat siis olla väyläkäyttöisiä samalla tavalla kuin jotkut nykyiset ulkoiset laitteet ovat USB-virralla.

Thunderbolt-yhteensopivat oheislaitteet

Kun se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2011, ei ollut oheislaitteita, joilla olisi sisäänrakennettu tuki Thunderboltille, jotta ne voisivat muodostaa yhteyden Macin Thunderbolt-porttiin. Apple tarjoaa Thunderbolt – Mini DisplayPort -kaapelin, ja sillä on sovittimia Thunderboltin käyttöön DVI- ja VGA-näytöillä sekä Firewire 800 -sovitin. Kolmannen osapuolen laitteet alkoivat ilmestyä vuonna 2012, ja tällä hetkellä tarjolla on laaja valikoima oheislaitteita, kuten näytöt, tallennusjärjestelmät, telakointiasemat, ääni- / videolaitteet ja paljon muuta. Lisää Lifewirelta

 • Kaapeli Thunderbolt

  Thunderbolt 3: n 6 parasta käyttöä

 • CalDigit Thunderbolt Station 2 eSATA 6G, 4K, USB 3.0, HDMI ja Ethernet -portit (TS2-US-6010)

  Vuoden 2021 kahdeksan parasta Thunderbolt 3 ja 2 -laituria

 • Kuva henkilöstä, joka käyttää iMacia kannettavan tietokoneen toisena näyttönä

  Kuinka käyttää vanhaa iMacia monitorina

 • Kuva Microsoft Surface -kannettavasta 4

  Pintakannettavan yhdistäminen näyttöön

 • Thunderbolt 3 -kaapelin päät

  Mikä on Thunderbolt?

 • Teknikko, joka asentaa valokaapelin kiireisen toimistorakennuksen ulkopuolelle

  Mikä on valokaapeli?

 • USB-C (Type-C) -portti MacBookissa

  Kuinka kytkeä USB-C Mac tietokoneesi vanhempiin oheislaitteisiin

 • USB-C-uroskaapeli

  Tukeeko Apple-laitteeni USB 3.0: ta?

 • Emolevyn portit ovat lähellä

  Emolevyn portit: mitä ne ovat ja miten ne toimivat

 • USB-muistitikku on muodostamassa yhteyden kannettavaan tietokoneeseen, lähikuva.

  USB-C vs. Thunderbolt: Mikä on ero?

 • DisplayPort vs. HDMI-liitännät ja kaapelit

  DisplayPort vs HDMI: Mikä on parempi?

 • Macbook pro pöydällä, jossa on näyttö ja näppäimistö,

  Näytön lisääminen MacBook Proon

 • HDMI-kaapelivalikoima

  Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää HDMI-kaapelityypeistä

 • Ethernet-kaapeli ja pistorasia

  Mikä on gigabitin Ethernet?

 • Modeemi ja kaapeli työpöydällä

  Laajakaistamodeemit nopeaan Internet-käyttöön ja käyttöön

 • Microsoft Surface Pro kytketty kahteen näyttöön Surface Dockilla

  Kuinka yhdistää Surface Pro näyttöön

Lifewire

Seuraa meitä

 • Facebook

 • Meistä
 • Mainostaa
 • Tietosuojakäytäntö
 • Evästekäytäntö
 • Ura
 • Toimitukselliset ohjeet
 • Ottaa yhteyttä
 • Käyttöehdot
 • EU: n yksityisyys
 • Kalifornian tietosuojailmoitus
 • Luota

Yksityisyydensuojasi

Lifewire ja kolmannen osapuolen kumppanimme käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten yksilöiviä tunnisteita, suostumuksesi perusteella tallentaa ja / tai käyttää tietoja laitteessa, näyttää räätälöityjä mainoksia ja sisällön mittaamiseen, yleisön näkemykseen ja tuotekehitykseen. Jos haluat muuttaa tai peruuttaa Lifewire.com-sivustosi suostumusvalinnat, mukaan lukien oikeuden vastustaa oikeutettua etua, napsauta alla. Voit milloin tahansa päivittää asetuksesi minkä tahansa sivun alaosassa olevan ”EU: n tietosuoja” -linkin kautta. Nämä valinnat ilmoitetaan globaalisti kumppaneillemme, eivätkä ne vaikuta selaustietoihin. Luettelo kumppaneista (toimittajat)

Me ja kumppanimme käsittelemme tietoja:

Skannaa laitteen ominaisuudet aktiivisesti tunnistamista varten. Käytä tarkkoja sijaintitietoja. Tallenna ja / tai käytä tietoja laitteessa. Valitse räätälöity sisältö. Luo henkilökohtainen sisältöprofiili. Mittaa mainoksen tehokkuutta. Valitse perusmainokset. Luo räätälöity mainosprofiili. Valitse räätälöidyt mainokset. Luo markkinatutkimuksia yleisötietojen luomiseen. Mittaa sisällön suorituskykyä. Kehittää ja parantaa tuotteita. Luettelo kumppaneista (toimittajat)