Skip to content

Johdatus Mayan käyttöliittymään

22 de heinäkuu de 2021

Jos olet asettanut Autodesk Mayan ensisijaiseksi 3D-grafiikkaohjelmistoksi, on aina opittavaa. Jos etsit edelleen ostoksia oikealle ohjelmalle, voit ladata Mayan 30 päivän kokeiluversion suoraan Autodeskista. Tässä oppaassa annamme yleiskatsauksen sovelluksesta ja sen käytöstä.

Mayan käyttöliittymä (UI)

Avaa Maya ja ota hetki aikaa tutkia sen asettelua. Seuraavia maamerkkejä voidaan käyttää perustoimintojen ymmärtämiseen.

 1. Työkalupakki: Näiden kuvakkeiden avulla voit vaihtaa objektien manipulointityökalujen välillä. Siirrä, skaalaa ja käännä ovat tärkeimmät toistaiseksi, mutta on myös hyödyllisiä pikanäppäimiä.
 2. Valikot ja hyllyt: Näytön yläosasta löydät Mayan valikot, joita on seitsemän. Näitä voidaan käyttää käytännössä kaikkien Mayan työkalujen, asetusten ja ominaisuuksien hallintaan ja käyttöönottoon.
 3. Kanavaruutu / attribuuttieditori / työkalun asetukset: Tätä tilaa käytetään ensisijaisesti geometristen parametrien asettamiseen ja säätämiseen. Voit telakoida muita syöttöikkunoita täällä, yleisimmin määritteen muokkausohjelma ja työkaluasetukset.
 4. Näkymäikkunapaneeli: Pääikkuna tunnetaan näkymänä tai paneelina. Näkymäikkunassa näkyvät kaikki näkymäsi varat ja suurin osa vuorovaikutuksistasi tapahtuu siellä.
 5. Tasot-editori: Tasojen muokkausohjelman avulla voit hallita monimutkaisia ​​kohtauksia määrittämällä objektijoukot kohtaustasoille. Tasojen avulla voit tarkastella ja piilottaa mallijoukot valikoivasti.

Navigointi näkymässä

Maya Camera Tools -valikko

Kun sinulla on idea Mayan ulkoasusta, haluat oppia kiertämään. Mayan navigointi on ”alt-keskitetty”, mikä tarkoittaa, että melkein kaikki näkymän liikkeet keskitetään alt-näppäimen ympärille. On myös tärkeää, että hiiressäsi on keskimmäinen hiiren painike tai vierityspyörä. Napsauta hiiren kakkospainikkeella päänäkymää varmistaaksesi, että se on aktiivinen. Tässä on kolme yleisintä navigointikomentoa:

 • Alt + Vasen hiiren painike: Tämän yhdistelmän pitäminen antaa sinun ”kaataa” tai kiertää kameraa keskitapin ympäri.
 • Alt + Oikea hiiren painike: ”Dolly” tai siirrä kameraa sisään ja ulos. Tämä voidaan saavuttaa myös hiiren vierityspyörällä, mutta dolly-komento on tarkempi.
 • Alt + Keskimmäinen hiiren painike: Voit seurata kameraa siirtämällä näkymää vaaka- tai pystysuunnassa pitäen samalla tasaisen katselukulman.

Voit käyttää myös laajennettua kameratyökalusarjaa seuraavalla polulla:

 • Näytä > Kameran työkalut

Leikkiä joidenkin kameratyökalujen kanssa saadaksesi tuntuman niiden toiminnasta. Suurimman osan ajasta käytät alt-navigointia, mutta joskus edistyneet kameraliikkeet ovat käteviä etenkin kuvia säveltäessä. Voit peruuttaa minkä tahansa työkalun milloin tahansa painamalla q.

Vaihto paneelien välillä

Mayan neljän paneelin näkymä

Mayan näkymäportti näyttää oletusarvoisesti näkymän perspektiivinäkymän. Perspektiivipaneeli käyttää kameraa, joka lähentää ihmisen näkemystä, jolloin voit liikkua vapaasti 3D-näkymässäsi ja katsella mallejasi mistä tahansa kulmasta. Perspektiivikamera on kuitenkin vain yksi monista Mayan käyttäjien käytettävissä olevista paneeleista. Kun hiiren osoitin on näkymässä, paina ja vapauta välilyönti.

 • Näytön tulisi siirtyä yllä olevaan kokoonpanoon. Tässä näet Mayan neljän paneelin asettelun, joka sisältää tyypillisesti perspektiivikameran ja kolme ortografista näkymää: ylhäältä, edestäja puolella.
 • Mayan paneelin asettelu on täysin muokattavissa punaisella hahmoteltujen valikkojen avulla. Näillä työkaluilla voit vaihtaa välillä 4-paneeli, 3-paneelija 2-paneeli (joko ylä / ala tai vasen / oikea) kokoonpanot.
 • Lopuksi, maksimoidaksesi jonkin neljästä asettelupaneelista, siirrä hiiri näkymään, jota haluat suurentaa ja lyö välilyönti. Yritä vaihtaa neljän paneelin asettelusta kuhunkin ortografiakameraan saadaksesi sen ripustuksen, koska se on yleinen toiminto Mayassa.

Paneelin kameran vaihtaminen

Mayan paneelit -valikko

Voit mukauttaa mitä kameraa käytetään missä tahansa neljästä asettelukamerasta. Käyttämällä paneelivalikko, kuten kuvassa, voimme vaihtaa nykyisen kameramme mihin tahansa oikolukuasemaan, luoda uuden perspektiivikameran tai tuoda esiin muita ikkunoita, kuten hypergraafi ja ääriviiva.

Kun olet oppinut Viewport-navigoinnin taiteen

Kun olet oppinut perusasiat, voit lukea oppaamme Mayan tiedostojen hallinnasta ja projektirakenteesta. Tietäen kuinka organisoida projekti oikein estää paljon päänsärkyä tulevaisuudessa.