Skip to content

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää iPhonen tekstiviesteistä ja multimediaviesteistä

5 de heinäkuu de 2021

Termit SMS ja MMS tulevat esiin koko ajan keskustellessasi tekstiviesteistä, mutta et ehkä tiedä, mitä ne tarkoittavat. Tässä artikkelissa on yleiskatsaus kahdesta tekniikasta, mitä ne tarkoittavat, ja tietoja siitä, miten niitä käytetään iPhonessa. Vaikka tämä artikkeli on todella suunniteltu selittämään, miten tekstiviestejä ja multimediaviestejä käytetään iPhonessa, kaikki puhelimet käyttävät samaa tekstiviesti- ja multimediaviestitekniikkaa. Joten, mitä opit tästä artikkelista, sovelletaan yleensä myös muihin matkapuhelimiin.

Mikä on SMS?

SMS tarkoittaa lyhytsanomapalvelua, mikä on tekstiviestien tekniikan virallinen nimi. Se on tapa lähettää lyhytsanomia puhelimesta toiseen. Nämä viestit lähetetään yleensä matkapuhelinverkon kautta. (Se ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Esimerkiksi iMessages voidaan lähettää Wi-Fi-yhteyden kautta. Lisätietoja tästä alla.) Tavalliset tekstiviestit ovat rajoitettuja 160 merkkiin viestiä kohden, välilyönnit mukaan lukien. SMS-standardi määriteltiin 1980-luvulla osana GSM-standardeja (Global System for Mobile Communications), jotka olivat matkapuhelinverkkojen perustana monien vuosien ajan. Jokainen iPhone-malli voi lähettää tekstiviestejä. Varhaisissa iPhone-malleissa käytettiin sisäänrakennettua sovellusta nimeltä Text. Tämä sovellus korvattiin Messagesilla, jota käytetään edelleen tänään. Alkuperäinen Teksti-sovellus pystyi lähettämään vain tavallisia tekstiviestejä. Se tarkoitti, että se ei voinut lähettää kuvia, videoita tai ääntä. Ensimmäisen sukupolven iPhonea kritisoitiin multimediaviestien puuttumisesta, koska muilla puhelimilla oli jo tämä ominaisuus. Myöhemmät iPhone-mallit, joissa oli eri käyttöjärjestelmän versiot, saivat mahdollisuuden lähettää multimediaviestejä. Jos haluat mennä todella syvälle tekstiviestien historiaan ja tekniikkaan, Wikipedian SMS-artikkeli on loistava resurssi. Saat lisätietoja muiden yritysten kuin Applen tekemistä SMS- ja MMS-iPhone-sovelluksista tutustumalla 9 ilmaiseen iPhone- ja iPod touch -sovellussovellukseen.

Apple Messages -sovellus ja iMessage

Jokainen iPhone, iPod touch ja iPad iOS 5: n jälkeen on esiladattu Messages-sovelluksella, joka korvasi alkuperäisen Text-sovelluksen. (Mac sai version Messagesista macOS X Mountain Lionissa, versio 10.8, vuonna 2012.) Vaikka Viestit-sovellus antaa käyttäjien lähettää teksti- ja multimediaviestejä, se sisältää myös iMessage-nimisen ominaisuuden. Tämä on samanlainen kuin, mutta ei sama kuin tekstiviesti:

  • Tekstiviestit lähetetään puhelinyritysten verkkojen kautta. iMessages lähetetään Applen palvelimien välillä, ohittaen puhelinyhtiöt.
  • Tekstiviestejä lähetetään vain matkapuhelinverkkojen kautta. iMessages voidaan lähettää matkapuhelinverkon tai Wi-Fi-yhteyden kautta.
  • Tekstiviestejä ei salata, kun taas iMessages on suojattu end-to-end-salauksella. Tämä tarkoittaa, että kolmannet osapuolet, kuten puhelinyhtiöt, työnantajat tai lainvalvontaviranomaiset, eivät voi siepata ja lukea niitä. Lisätietoja digitaalisesta yksityisyydestä ja turvallisuudesta on artikkelissa Tekemistä iPhonellasi hallitusten vakoilun lopettamiseksi.

IM-viestejä voidaan lähettää vain iOS-laitteista ja Mac-tietokoneista. Viestit-sovelluksessa iMessages on sininen sana ilmapallot. Muihin kuin Applen laitteisiin, kuten Android-puhelimiin, lähetetyt tekstiviestit eivät käytä iMessagea, ja ne näytetään vihreällä sanapallolla. IMessage on alun perin suunniteltu siten, että iOS-käyttäjät voivat lähettää toisilleen tekstiviestejä käyttämättä kuukausittaista tekstiviestien määrää. Puhelinyritykset tarjoavat yleensä rajoittamattomia tekstiviestejä. Silti iMessage tarjoaa muita ominaisuuksia, joita tekstiviestillä ei ole, kuten salausta, lukukuittauksia, yksittäisten tekstien ja täydellisten keskustelujen poistamista sekä sovelluksia ja tarroja. Teknisesti on todella yksi tapa käyttää iMessagea Androidissa, jos sinulla on oikea ohjelmisto. Opi kaikki siitä iMessage for Android: Kuinka hankkia se ja käyttää sitä.

Mikä on MMS?

Multimediaviestipalvelun (MMS) avulla matkapuhelin- ja älypuhelinten käyttäjät voivat lähettää toisilleen viestejä kuvien, videoiden ja muiden kanssa. Palvelu perustuu tekstiviesteihin, mutta lisää nämä ominaisuudet. Tavalliset MMS-viestit voivat tukea jopa 40 sekunnin pituisia videoita, yksittäisiä kuvia tai diaesityksiä ja äänileikkeitä. MMS: n avulla iPhone voi lähettää äänitiedostoja, soittoääniä, yhteystietoja, valokuvia, videoita ja muuta dataa mihin tahansa toiseen puhelimeen, jolla on tekstiviestipaketti. Se, voiko vastaanottajan puhelin toistaa näitä tiedostoja, riippuu puhelimen ohjelmistosta ja ominaisuuksista. MMS: n kautta lähetetyt tiedostot lasketaan sekä lähettäjän että vastaanottajan kuukausittaisiin datarajoituksiin heidän puhelinpalvelusuunnitelmissaan. IPhonen MMS ilmoitettiin kesäkuussa 2009 osana iOS 3: ta. Se aloitti toimintansa Yhdysvalloissa 25. syyskuuta 2009. MMS oli ollut saatavilla iPhonessa muissa maissa kuukausia ennen sitä. AT&T, joka oli ainoa iPhone-operaattori tuolloin Yhdysvalloissa, viivästytti ominaisuuden käyttöönottoa, koska se oli huolestunut kuormasta, jonka se asettaisi yrityksen tietoverkkoon.

MMS: n käyttäminen

On monia tapoja lähettää multimediaviesti iPhoneen:

  • Viestit-sovelluksessa käyttäjä voi napauttaa kameran kuvaketta tekstinsyöttöalueen vieressä ja joko ottaa valokuvan tai videon tai valita lähetettävän kuvan.
  • Käyttäjät voivat aloittaa lähetettävällä tiedostolla ja napauttaa jakoruutua. Sovelluksissa, jotka tukevat jakamista Viestien avulla, käyttäjä voi napauttaa Viestit-painiketta. Tämä lähettää tiedoston iPhonen Viestit-sovellukseen, jossa se voidaan lähettää MMS: n kautta.
  • Apple Music tukee jakamista MMS: n kautta.