Skip to content

Kattotuulettimen ja valon johdotus kodin automaatioon

17 de kesäkuu de 2021

Helppo tapa kytkeä kattotuuletin on käyttää yhtä kytkintä sekä puhaltimeen että valoihin. Kytkin ohjaa sitten puhallinta ja valoja, ja jos halutaan riippumaton ohjaus, se saavutetaan vetoketjuilla. Tämä kokoonpano rajoittaa tuulettimen ja valojen kodiautomaatiota. Tarjoamalla erilliset kytkinohjaimet, valot voidaan himmentää ja puhallin voidaan käynnistää ja pysäyttää huoneen lämpötilan perusteella. Kun niitä ohjataan yhdellä kytkimellä, kaikki on joko päällä tai pois päältä.

Kuinka kattotuulettimet toimivat

Valaisimilla varustetuissa kattotuulettimissa on tyypillisesti neljä johtoa: musta (puhallin kuuma), sininen (vaalea kuuma), valkoinen (neutraali) ja vihreä (maa). Kun sekä puhallin että valo kytketään yhteen kytkimeen, tuulettimen mustat ja siniset johdot kytketään kytkimen mustaan ​​johtoon kiertokytkentäkaapelilla. Valkoinen nollajohto kytketään sitten kytkimen valkoiseen lankaan. Kun liität tuulettimen ja valon erillisiin kytkimiin, liitä musta ”tuuletin” johdin yhden kytkimen mustaan ​​johtoon ja sininen ”valo” johto toisen kytkimen mustaan ​​johtoon. Koska useimmissa sähkökaapelikaapeleissa on kolme johtinta, sininen ”kevyt” johto voidaan kytkeä sähköisesti kytkimeen kattokaapelin punaisen johtimen kautta. Viimeinen vaihe on kytkeä puhaltimen valkoinen nollajohto kattokaapelin valkoiseen lankaan ja sitten kunkin kytkimen valkoisiin johtimiin. Katkaise virtakatkaisija aina katkaisimesta, ennen kuin yrität mitään sähköjohtoja.

Kattotuulettimien kotiautomaation ohjaus

Kahden erillisen kytkimen käyttäminen mahdollistaa tuulettimen ja valon kodin automaation hallinnan. Tuulettimen kattovalaisimissa käytetään usein useita lamppuja, jotka ovat kirkkaita täydellä teholla. Valon määrittäminen toimimaan omalla kytkimellään antaa sinun käyttää koti-automaation himmentimellä valon voimakkuutta. Älä koskaan aseta tuuletinta himmenninkytkimelle, koska se voi aiheuttaa tuulettimen huminaa. Puhaltimen määrittäminen toimimaan päälle / pois-himmenninkytkimellä mahdollistaa tuulettimen kodin automaation hallinnan. Puhaltimen itsenäisen ohjauksen johdotuksessa on monia hyödyllisiä sovelluksia, kuten tuulettimen ohjelmointi käynnistymään ja sammumaan huoneen lämpötilan mukaan.

Tuulettimen käyttäminen rahan säästämiseen

Kattotuulettimet lisäävät ilmastointijärjestelmän tehokkuutta kiertämällä huoneilmaa vähentäen siten ilmastointilaitteen kovaa työtä. Tuulettimen käynnistäminen lämpötilan noustessa vähentää ilmastointilaskua. Tuulettimen sammuttaminen lämpötilan ollessa matala säästää tarpeetonta sähkönkulutusta. Monissa kattotuulettimissa on neljä tai viisi lamppua, jotka tekevät huoneesta liian kirkkaan useimpiin käyttötarkoituksiin, ja virrankulutus on korkea ja kallista. Himmenninkytkimen käyttäminen virrankulutuksen vähentämiseen 50 prosenttiin voi vähentää sähkönkulutusta ja antaa huoneeseen silti riittävästi valoa.