Skip to content

Käynnistä uudelleen Launchpadissa ja korjaa suurin osa ongelmista

19 de maaliskuu de 2021

Launchpad, sovellusten käynnistysohjelma, jonka Apple esitteli OS X Lionin (10.7) kanssa, oli yritys tuoda iOS: n kosketus Mac-käyttöjärjestelmään. Kuten iOS, Launchpad näyttää kaikki Maciin asennetut sovellukset yksinkertaisella käyttöliittymällä Mac-näytön hajautettuja sovelluskuvakkeita. Napsauttamalla sovelluskuvaketta, sovellus käynnistyy.

Tämän artikkelin tiedot koskevat Mac-tietokoneita, joissa on MacOS Catalina (10.15) – OS X Lion (10.7).

Launchpad näyttää sovelluskuvakkeet, kunnes se täyttää näytön ja luo sitten uuden sivun kuvakkeista, joihin pääset pyyhkäisemällä, aivan kuten iOS: ssä. Jos sinulla ei ole eleitä tukevaa syöttölaitetta, kuten Magic Mouse tai Magic Trackpad, tai sisäänrakennettua ohjauslevyä, voit silti siirtyä sivulta toiselle napsauttamalla käynnistysalustan alaosassa olevia sivun osoittimia.

Kaikki nämä kuviot hämärällä, puoliläpinäkyvällä taustalla vievät paljon grafiikan hevosvoimaa. Joten sen sijaan, että rakennettaisiin jokaisen sovelluskuvakkeen pikkukuvat joka kerta, kun sovellus käynnistetään tai sivua käännetään, Launchpad ylläpitää tietokantaa. Se sisältää sovelluskuvakkeet, niiden sijainnin tiedostojärjestelmässä, missä niiden pitäisi näkyä Launchpadissa, ja muut tiedot, joita Launchpad tarvitsee työnsä suorittamiseen.

Kun Launchpad epäonnistuu

Pahinta, mitä Launchpadin kanssa tapahtuu, on se, että poistamasi sovelluksen kuvake kieltäytyy poistumasta, kuvakkeet eivät pysy sivulla, jolla haluat niiden olevan, tai kuvakkeet eivät ylläpidä luomasi organisaatiota. Joskus, kun luot sovelluskansion Launchpadissa, kuvakkeet palaavat alkuperäiseen sijaintiinsa seuraavan kerran, kun avaat Launchpadin.

Vaikka Launchpadin ongelma voi olla ärsyttävää, se ei ole koskaan katastrofaalinen ongelma, joka voi vahingoittaa tietojasi tai Maciasi.

Launchpad-ongelmien korjaamiseen sisältyy järjestelmätietojen poistaminen. Ennen kuin jatkat, varmista, että sinulla on äskettäinen varmuuskopio.

Launchpad-ongelmien korjaaminen

Launchpadin pakottaminen sisäisen tietokannan uudelleenrakentamiseen korjaa suurimman osan ongelmista, joita saatat kohdata.

Kun poistat tietokannan ja käynnistät sitten Launchpad uudelleen, se tarttuu tietokannasta ja huomaa, että tietokannan sisältävä tiedosto puuttuu. Launchpad etsii sitten Mac-sovelluksia, tarttuu niiden kuvakkeisiin ja rakentaa tietokantatiedoston uudelleen.

Menetelmä, jolla Launchpad pakotetaan rakentamaan tietokanta, vaihtelee hieman MacOS- tai OS X -versiostasi riippuen.

Launchpad-tietokannan uudelleenrakentaminen OS X Yosemite (10.10) -käyttöjärjestelmässä ja uudemmissa

Launchpad-tietokannan lisäksi OS X Yosemite ja uudemmat käyttöjärjestelmän versiot ylläpitävät myös välimuistissa olevaa kopiota järjestelmän ylläpitämästä tietokannasta, joka on myös poistettava.

 1. Sulje Launchpad, jos se on auki, napsauttamalla mitä tahansa Launchpad-sovellusta, kunhan et napsauta sovelluskuvaketta.

 2. Avaa Finder-ikkuna napsauttamalla Finder -kuvake Telakka tai napsauttamalla Finder työpöydän valikkorivillä.

 3. Siirry kirjastokansioon, jonka käyttöjärjestelmä oletusarvoisesti piilottaa. Se voi olla Finderissa, jos avasit sen aiemmin, tai joudut ehkä joutumaan käyttämään Kirjasto-kansiota. Yksi tapa käyttää sitä on mennä Finderiin ja pitää Vaihtoehto -näppäintä ja napsauta Mennä valikossa. Valitse sitten Kirjasto.

 4. vuonna Kirjasto kansio, etsi ja avaa Ohjelmistotuki kansio.

 5. vuonna Ohjelmistotuki kansio, avaa Telakka kansio. Dock-kansiossa on useita tiedostoja, joista yksi on nimetty desktoppicture.db ja yksi tai useampi tiedosto, joka alkaa katkoviivalla isoilla kirjaimilla ja numeroilla ja päättyy .db-tiedostoon. Esimerkkitiedoston nimi on FE0131A-54E1-2A8E-B0A0A77CFCA4.db.

 6. Valitse Dock-kansiossa olevat tiedostot, jotka päättyvät .db-tiedostoon, ja vedä ne roskakoriin. Tässä vaiheessa olet poistanut tietokannan, mutta sinun on silti poistettava välimuisti.

 7. Käynnistä terminaali, joka sijaitsee Sovellukset > Apuohjelmat.

 8. Kirjoita seuraava komento Terminal-ikkunaan:

  defaults write com.apple.dock ResetLaunchPad -bool true

 9. Lehdistö Tulla sisään tai Palata antaa komento.

 10. Kirjoita Pääte-ikkunaan:

  killall Dock

 11. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 12. Sulje Terminal ja käynnistä Mac uudelleen.

Kun seuraavan kerran avaat Launchpadin, sovellus rakentaa tarvittavat tietokannat uudelleen. Launchpad saattaa kestää tavallista kauemmin ensimmäisen kerran. Kun näin tapahtuu, Launchpad-näyttö on oletusorganisaatiossa, ja Apple-sovellukset näytetään ensimmäisenä ja kolmannen osapuolen sovellukset seuraavana. Järjestä Launchpad-sovellukset uudelleen tarpeidesi mukaan.

Launchpad-tietokannan uudelleenrakentaminen OS X Mavericksissa (10.9) ja aikaisemmissa

OS X: n aiemmat versiot eivät ylläpitää välimuistissa olevaa kopiota tietokannasta, joten Launchpadin uudelleenrakennusprosessi on lyhyempi. Suorita sama prosessi kuin yllä poistamalla .db-tiedostot (vaiheet 1–6) ja käynnistä Mac uudelleen.