Skip to content

Käynnistysohjelmien poistaminen käytöstä Windows 10: ssä

21 de maaliskuu de 2021

Windows 10 -tietokoneesi käynnistyminen voi kestää kauemmin, jos monet ohjelmat käynnistyvät, kun käynnistät tietokoneen. Näin voit muuttaa heti käynnistyvien ohjelmien määrää.

Kun olet hienosäätänyt käynnistysohjelmia, tutustu muihin vinkkeihimme Windows 10: n käynnistysaikojen parantamiseksi.

Mitkä ovat Windowsin käynnistysohjelmat?

Kun käynnistät tietokoneen ja Windows käynnistyy, se lataa automaattisesti kaiken tarvittavan. Samalla se lataa automaattisesti kaikki ohjelmat, jotka on asetettu toimimaan Windowsin käynnistyksen yhteydessä. Näin voit käynnistää päivittäin käyttämäsi tärkeät ohjelmat käyttämättä aikaa niiden käynnistämiseen manuaalisesti.

Suurin ongelma Windows-käynnistysohjelmien kanssa on, että niiden lataaminen vie aikaa, joten lisäämällä paljon ohjelmia luetteloon voi huomattavasti pidentää Windows-latauksen loppuun viemistä.

Kuinka tarkistaa, onko käynnistysohjelmia käynnissä

Sinulla on todennäköisesti joitain käynnistysohjelmia, vaikka tietokoneesi olisi aivan uusi, koska joissakin uusissa tietokoneissa on joukko bloatware-ohjelmia. Jos tietokoneesi on vanhempi ja olet asentanut vuosien varrella paljon ohjelmia ja sovelluksia, taustalla on todennäköisesti vielä enemmän käynnistysohjelmia.

Jos tarkistat käynnissä olevat käynnistysohjelmat taustalla ja näet paljon asioita, joita et käytä, voit nopeuttaa Windowsin lataamiseen kuluvaa aikaa muuttamalla käynnistysohjelmia tai jopa poistamalla ne käytöstä. Joissakin tapauksissa voit jopa parantaa Windowsin yleistä suorituskykyä vähentämällä taustalla käyttämiesi ohjelmien määrää.

Näin voit tarkistaa, onko käynnissä olevia käynnistysohjelmia:

  1. Avaa Windowsin Tehtävienhallinta ja napsauta Aloittaa välilehti.

  2. Jos näet sovelluksen, jonka haluat estää, kun Windows 10 käynnistyy, napsauta sovelluksen nimeä ja napsauta sitten Poista käytöstä -painike tehtävänhallinnan oikeassa alakulmassa.

  3. Jos huomaat paljon ohjelmia, joita et käytä, voit nopeuttaa asioita estämällä kyseisten ohjelmien suorittamisen käynnistyksen yhteydessä käynnistyssovellusten ohjauspaneelin avulla.

Käynnistysohjelmien poistaminen käytöstä Windows 10: ssä

Aikaisemmissa Windows-versioissa ja vanhentuneissa Windows 10 -versioissa käynnistysohjelmia hallittiin käynnistyskansiolla. Tämä on erityinen kansio, joka näyttää normaalilta kansiolta, mutta se toimii eri tavalla. Kun asetat pikakuvakkeen tähän kansioon, Windows tietää lataavan sen automaattisesti aina, kun Windows käynnistyy.

Windows 10 -käynnistyskansio on edelleen olemassa, ja se toimii edelleen, mutta käynnistyssovelluspaneeli on korvannut sen. Tässä paneelissa luetellaan kaikki sovellukset ja ohjelmat, jotka on käynnistetty Windowsin käynnistyessä, ja voit kääntää yksinkertaisen kytkimen, jotta ne eivät käynnisty automaattisesti.

Näin voit poistaa käynnistysohjelmat käytöstä Windows 10: ssä käynnistyssovelluspaneelin avulla:

  1. Lehdistö Win + I avataksesi Windows-asetukset, valitse sitten Sovellukset kategoria.

  2. Valitse Aloittaa kategoria.

  3. Ota yksittäiset sovellukset käyttöön tai poista käytöstä niiden käynnistystila.

  4. Käynnistä tietokone uudelleen, ja vain valitsemasi ohjelmat latautuvat.

Voitko Käynnistyskansiolla poistaa Käynnistysohjelmat käytöstä Windows 10: ssä?

Vaikka käynnistyskansio on edelleen olemassa Windows 10: ssä, käynnistyssovellusten ohjauspaneeli on korvannut sen. Voit poistaa pikakuvakkeita kyseisestä kansiosta, jotta ne eivät toimi, mutta saatat huomata, että kansiossa ei ole oikotietoja tai siinä on paljon vähemmän pikakuvakkeita kuin sinulla on aktiivisia käynnistysohjelmia.

Asia on, koska Windows 10 ei enää luota käynnistyskansioon käynnistysohjelmien hallinnassa, useimmat käynnistysohjelmat näkyvät vain tehtävienhallinnassa ja käynnistysohjelmien ohjauspaneelissa. Voit hallita näiden ohjelmien käynnistystilaa et voi käyttää käynnistyskansiota.

Tässä mielessä on hyvä tarkistaa käynnistyskansio ja poistaa kaikki ei-toivotut pikakuvakkeet. Sinun on kuitenkin käytettävä joko tehtävänhallintaa tai käynnistyssovelluksen ohjauspaneelia useimpien Windows 10 -käynnistysohjelmien hallintaan.