Skip to content

Käytä aliaksia monimutkaisten komentojen suorittamiseen Linuxissa

20 de maaliskuu de 2021

Linuxin graafisen työpöydän edistymisestä huolimatta et voi paeta kuoresta. Jos hallinnoit Linux-pohjaista palvelinta, kuori on yleensä kaikki mitä saat. Tavallisten, mutta mahdollisesti hankalien komentojen antamisen helpottamiseksi Linux sisältää alias apuohjelma tarjoaa pikakuvakkeita näille komennoille.

Kuinka Linux-alias toimii

alias -komento luo sarjan merkintöjä nykyisen kuoren määritystiedostoon. Esimerkiksi ~ / .bashrc Bashille tai ~ / .zshrc joukkueelle Zsh.

Vaikka voit muokata aliaksia kuoren määritystiedostoissa, käytä alias välttää virheellisen kirjoitus, joka voi aiheuttaa virheitä kuoressa. Veteraanien Linux-käyttäjät asentavat kaksi kuorta, esimerkiksi Bash ja Zsh tai Csh tai Tcsh. Jos sitten yhden kuoren asetustiedostot ovat vioittuneet, voit luoda uuden pääteistunnon toisen kuoren kanssa korjauksen helpottamiseksi.

Toteutettu yksin alias listaa kuoren aktiiviset aliakset. Koska aliaksen parametrit ovat kuorikohtaisia, jos käytät rutiininomaisesti useampaa kuin yhtä kuorta, sinun on toistettava aliaksesi muissa.

Kun suoritat tallennetun aliaksen, kuori laajentaa alkuperäistä sisältöä aliaksen lyhytkoodin sijaan. Useimmissa kuoreissa, mukaan lukien Bash, tämä toiminto rajoittuu komentojen laajentamiseen. Muut kuoret, mukaan lukien Zsh, tukevat kuitenkin vankempaa järjestelmää peitetyn sisällön maailmanlaajuisista korvauksista.

Kuinka luoda aliaksen Linuxiin

Luo uusi alias kuoresta riippumatta seuraavalla komennolla:

alias shortcode=”full_command_to_execute”

lyhyt koodi edustaa mukautettua komentoa, jonka kutsut kuorikehotteesta, ja full_command_to_execute viittaa koko komennon nimeen. On järkevää olla täsmällinen täyden komennon kanssa sisällyttämällä täydelliset polunimet suhteellisten polkujen sijasta tarvittaessa.

Kun olet suorittanut alias tällä tavalla komento ei näytä mitään, ellet tee syntaksivirhettä. Jos oletetaan, että virheitä ei ole, vastakoodattu lyhytkoodi on käyttövalmis.

Voit esimerkiksi lisätä uusia rivejä päiväkirjatiedostoon a päiväkirja alias voisi vedota kissa päivitystiedostoon liitetyllä uudelleenohjauksella. Esimerkiksi komento:

alias diary=”cat >> ~/Documents/diary.txt”

luo päiväkirja alias, joka suorituksen jälkeen asettaa kuoren tekstinmuokkaustilaan. Lisää uusi sisältö ja paina sitten Ctrl + D tallentaa sen. kissa -komento lisää kyseisen tekstin kotidokumentit-kansioon tallennetun diary.txt-tiedoston loppuun.

Vaihda ja poista aliakset

Muuta aliasta määrittämällä se uudelleen. Uusi alias Samaa lyhytkoodia käyttävä komento korvaa alkuperäisen lyhytkoodin koko komennon.

Poista alias käyttämällä unalias komento seuraavasti:

unalias shortcode

Juosta alias nähdäksesi, mitkä aliakset järjestelmääsi on asennettu. Esimerkiksi Zsh: ää suosivat ja Oh-My-Zsh -apuohjelmia asentavat ihmiset nauttivat automaattisesti useista tavallisista aliaksista. Laajennusten lisääminen Oh-My-Zsh: ään (esimerkiksi git-integraatio) voi lisätä jopa 100 muuta. Älä oleta, että koska et ole koskaan lisännyt aliasta, tietokoneellasi ei ole aliaksia.