Skip to content

Käytä kirjasinkirjaa hallita Mac-fonttejasi

19 de maaliskuu de 2021

Fontit saattavat olla toisella sijalla kirjanmerkkien kohdalla, kun on kyse asioista, jotka yleensä kerääntyvät tietokoneelle niin, että ne eivät ole hallinnassa. Osa kirjasinten ongelmasta on, että verkossa on niin paljon ilmaisia, että on vaikea vastustaa halua kerätä niitä.

Vaikka tietokoneellasi olisi satoja fontteja, sinulla ei ehkä ole juuri oikeaa tietylle projektille. Tässä on joitain tapoja käyttää Font Bookia, Macin fontinhallintaohjelmaa, kirjasintyyppien kokoamisen järjestämiseen.

Nämä ohjeet koskevat laitteita, joissa on OS X 10.5 tai uudempi.

Fonttien kirjastojen luominen

Kirjasinkirjassa on neljä oletusfonttikirjastoa: Kaikki kirjasimet, englanti (tai haluamasi kieli), Käyttäjä ja Tietokone. Kaksi ensimmäistä kirjastoa ovat melko itsestään selviä ja näkyvät oletuksena Font Book -sovelluksessa. Käyttäjäkirjasto sisältää kaikki tiedostoon asennetut fontit sinun käyttäjä nimesi/Kirjasto/Fontit kansio, ja vain sinulle. Tietokonekirjasto sisältää kaikki tiedostoon asennetut fontit Kirjasto/Fontit kansioon, ja se on kaikkien tietokoneesi käyttäjien käytettävissä. Nämä kaksi viimeistä kirjasinkirjastoa eivät välttämättä ole kirjasinkirjassa, ennen kuin luot lisää kirjastoja kirjasinkirjaan.

Voit luoda lisää kirjastoja järjestääksesi suuren määrän fontteja tai useita kokoelmia ja hajottamalla sitten pienemmät ryhmät kokoelmiksi.

 1. Avata Kirjasinkirja sinun Sovellukset kansio.

 2. Klikkaa Tiedosto ja valitse Uusi kirjasto.

  Uuden kirjaston luomisen pikanäppäin on Vaihtoehto+Komento+N.

 3. Anna uudelle kirjastolle nimi ja paina Palata.

 4. Napsauta uudessa kokoelmassa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Lisää fontteja.

 5. Navigoida johonkin Macintosh HD > Kirjasto > Fontit ja valitse kohteet, jotka haluat lisätä uuteen kirjastoon.

  Jos haluat valita useita vierekkäisiä fontteja, pidä painettuna Siirtää ja napsauta alueen alkua ja loppua. Voit korostaa kohteita, jotka eivät ole vierekkäin, pitämällä painettuna Komento ja napsauta kutakin lisättävää kirjasinta erikseen.

 6. Klikkaus Avata lisätä valitut kirjasimet kirjastoosi.

Kuinka järjestää kirjasimet kokoelmiksi

Sinulla on todennäköisesti suosikkifontteja, joita käytät usein. Sinulla voi olla myös sellaisia, joita käytät vain erityistilaisuuksiin, kuten Halloween, tai erityisiä fontteja, kuten käsinkirjoitusta tai lepakoita, joita et käytä usein. Voit järjestää kirjasimesi kokoelmiin siten, että tietyn fontin löytäminen on helpompaa selaamatta satoja kohteita joka kerta, kun haluat käyttää sitä.

Kirjasinkirjassa luomasi kirjasinkokoelmat ovat käytettävissä Fontti-valikossa tai Kirjasimet-ikkunassa monissa sovelluksissa, kuten Microsoft Word, Apple Mail ja TextEdit.

Huomaat, että Font Bookissa on jo joitain kokoelmia, jotka on määritetty kokoelman sivupalkkiin, mutta on helppo lisätä lisää.

 1. Klikkaa Tiedosto ja valitse Uusi kokoelma tai napsauta plus (+) -kuvake Kirjasinkirja-ikkunan vasemmassa alakulmassa.

  Uuden kokoelman pikanäppäin on Komento+N.

 2. Kirjoita kokoelmalle nimi ja paina Palata.

 3. Klikkaa Kaikki fontit merkintä sivun yläosassa Kokoelma sivupalkki.

 4. Napsauta ja vedä haluamasi fontit Fontti sarake uuteen kokoelmaan.

 5. Toista prosessi uusien kokoelmien luomiseksi ja täyttämiseksi.

Kuinka tehdä älykäs kokoelma

Kuten iTunesin älykäs soittolistaominaisuus, Font Bookilla on ominaisuus, joka täyttää kokoelman automaattisesti asettamiesi kriteerien perusteella. Näin luodaan älykäs kokoelma.

 1. Avaa Tiedosto -valikko ja napsauta Uusi älykäs kokoelma.

 2. Kirjoita kokoelmalle nimi tekstiruutuun.

 3. Määritä kirjasinkirjalle kirjasinten lisääminen tähän kokoelmaan. Vaihtoehdot ovat:

  • Sukunimi: fontin nimi (esim. Helvetica, Palatino).
  • Tyylin nimi: perheen versio (esim. Condensed).
  • PostScript-nimi: fontin koko nimen muunnelma, jonka löydät valitsemalla fontin ja painamalla Komento+Minä. Esimerkki PostScript-nimestä on ”NuevaStd-Cond”, joka on lyhenne sanoista ”Nueva Std Condensed”.
  • Ystävällinen: fontin tiedostotyyppi. Esimerkkejä ovat TrueType, OpenType ja PostScript. Yksi kirjasin voi kuulua useaan tyyppiin.
  • Kieli (kielet: kielet, joita fontti tukee.
  • Suunnittelutyyli: samanlainen kuin tyylinimi, mutta tarkemmilla vaihtoehdoilla (esim. sans-serif).
 4. Lisää lisää ehtoja napsauttamalla plus-merkki.

  Olosuhteet voivat olla joko lisäaineita (esim. ”Sisältää”) tai vähentäviä (esim. ”Ei sisällä”). Lisäämällä saat vähemmän fontteja älykkääseen kokoelmaasi.,

 5. Klikkaus OK luoda älykäs kokoelma.

 6. Voit muokata älykkään kokoelman ehtoja napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Muokkaa älykäs kokoelma.

  Tämän valikon avulla voit myös nimetä kokoelman uudelleen, poistaa sen käytöstä, poistaa tai luoda uuden.

Fonttien ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

Jos olet asentanut suuren määrän fontteja, joidenkin sovellusten fonttiluettelo voi olla melko pitkä ja raskas. Jos olet vankka fonttien kerääjä, ajatus fonttien poistamisesta ei ehkä ole houkutteleva, mutta kompromissi on olemassa. Voit poistaa fonttien käytöstä kirjasinkirjan avulla, jotta ne eivät näy kirjasinluetteloissa, mutta silti pitävät ne asennettuna, joten voit ottaa ne käyttöön ja käyttää niitä milloin tahansa. Mahdollisuudet ovat, että käytät vain suhteellisen vähän fontteja, mutta on mukava pitää ne ympärillä, vain siinä tapauksessa.

Voit poistaa fontin käytöstä (sammuttaa sen) käynnistämällä Kirjasinkirjan, napsauttamalla sen nimeä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Poista käytöstä valikosta. Poista se kokonaan valitsemalla Poista.

Voit poistaa useita fontteja samanaikaisesti valitsemalla fontit ja valitsemalla sitten Poista fontit käytöstä alkaen Muokata valikossa.

Voit myös poistaa käytöstä koko kirjasinkokoelman, mikä on toinen syy järjestää kirjasimesi kokoelmiin. Voit esimerkiksi luoda Halloween- ja joulufonttikokoelmia, ottaa ne käyttöön lomakauden aikana ja poistaa ne käytöstä loppuvuodeksi. Tai voit luoda kokoelman komentosarja- / käsinkirjasinfontteja, jotka otat käyttöön, kun tarvitset sitä erityistä projektia varten, ja sammutat sitten uudelleen.

Kirjasinkirjojen hallinnan lisäksi voit käyttää sitä myös fonttien esikatseluun ja fonttinäytteiden tulostamiseen.