Skip to content

Käytä tätä temppua välimuistisivujen hakemiseen Googlesta

19 de maaliskuu de 2021

Mitä tietää

  • Tapa 1: Hae sanaa tai verkkosivustoa. Napsauta hakutuloksissa kolmio yläpuolella sivun otsikko ja valitse Välimuisti valikosta.
  • Tapa 2: Tyyppi kätkö:[site name] hakukentässä kaikilla pienillä kirjaimilla ilman välilyöntejä ja paina Tulla sisään.

Sivun välimuistiversiota voi tarkastella Googlessa kahdella tavalla. Tee säännöllinen haku työpöydän sivustolla ja avaa sitten välimuistiversio sieltä tai lisää yksi sana Google-hakuihisi joko työpöydällä tai mobiilisivustoissa avataksesi välimuistiversio heti.

Suorita normaali Google-haku

Välimuistisivun löytäminen tavallisen Google-haun avulla on yhtä helppoa kuin tavallisen haun suorittaminen ja sitten välimuistisivun avaaminen napsauttamalla hakutuloksissa olevaa linkkiä.

  1. Hae sanaa, ilmausta tai koko verkkosivustoa.

  2. Etsi hakutuloksista tietty sivu, jolle haluat välimuistiversion.

  3. Klikkaa kolmio sivun otsikon yläpuolella ja valitse sitten Välimuisti.

Napsauttamalla Välimuisti linkki näyttää sivun usein sellaisena kuin se viimeksi indeksoitiin Googlessa, mutta hakusanasi korostettuna. Tämä menetelmä on erittäin hyödyllinen, jos haluat löytää tietyn tiedon ilman, että sinun tarvitsee skannata koko sivua.

Jos hakutermiäsi ei ole korostettu, käytä Ctrl+F (Windows) tai Komento+F (Mac) -pikanäppäin sanan löytämiseksi.

Siirry suoraan välimuistiin

Voit sen sijaan leikata etsimään ja siirtyä suoraan välimuistissa olevalle sivulle lisäämällä kätkö: juuri ennen Google-hakua.

  1. Avaa uusi Google-hakukenttä ja kirjoita kätkö: (mukaan lukien paksusuoli).

  2. Kirjoita sen sivun URL-osoite, jolle haluat nähdä välimuistissa olevan version. Kirjoita esimerkiksi välimuisti: lifewire.com kaikilla pienillä kirjaimilla ja ilman välilyöntejä. Jätä pois URL-osoitteiden alussa näkyvä tavallinen ”http” tai ”https”.

  3. Lehdistö Tulla sisään avata välimuistissa oleva sivu välittömästi.

Kun Google indeksoi verkkosivuja, se säilyttää tilannekuvia sivujen sisällöstä, joita kutsutaan välimuistissa oleviksi sivuiksi. URL-osoitteet päivitetään säännöllisesti uusilla välimuistikuvilla. Käytä tätä Googlen tehohakutemppua avataksesi sivun välimuistikuvan ja löytääksesi tarvitsemasi tiedot.

Välimuistien rajoitukset

Muista, että välimuisti näyttää sivun viimeisen indeksoinnin, joten joskus kuvat eivät näy, ja tiedot ovat vanhentuneita. Riippumatta siitä, mitä etsit, se ei kuitenkaan välttämättä ole huolestuttava.

Jotkut sivut opastavat Googlea käyttämään robots.txt-nimistä protokollaa, jotta historialliset sivut eivät ole käytettävissä. Verkkosivujen suunnittelijat voivat myös päättää pitää sivut yksityisinä Google-hauista poistamalla ne sivuston hakemistosta (tunnetaan myös nimellä ”noindexing”).

Google tallentaa vain sivun viimeisimmän välimuistin, joten jos yrität käyttää todella vanhaa sivua – ehkä sellaista, joka on muuttunut paljon tai ollut offline-tilassa pitkään – kokeile Wayback-laitetta.