Skip to content

Käytätkö oikeaa Wi-Fi-salausta?

19 de maaliskuu de 2021

Oletko ottanut salauksen käyttöön langattomassa reitittimessäsi? Salaus on yksi tärkeimmistä vaiheista Wi-Fi-verkon suojaamisessa, joten sitä ei tarvitse ohittaa.

Kun otat salauksen käyttöön, Wi-Fi-verkko vaatii salasanan, jotta kukaan ei voi muodostaa yhteyttä. Tärkeää ei kuitenkaan ole vain salasana, vaan myös salaustyyppi.

Reitittimesi voi tukea useita vaihtoehtoja langattomassa salauksessa. Jos käytät vanhentunutta salaustapaa, hyökkääjät eivät edes tarvitse salasanaasi, koska he voivat vain rikkoa vanhan salauksen.

Nämä vaiheet eivät koske mitään tiettyä reitittimen tuotemerkkiä, mutta ovat vain yleisiä ohjeita. Jokainen reititin on hieman erilainen, joten sinun on mukautettava ohjeita hieman, jotta ne sopivat reitittimeesi.

Kuinka tarkistaa, käyttääkö reititin salausta

Voit tarkistaa puhelimellasi tai tablet-laitteellasi, käyttääkö langaton verkko salausta. Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää, on verkon nimi.

 1. Avaa laitteen asetukset. Siellä on yleensä asetukset laitteen sovellus, jota voit napauttaa.

 2. Etsi kyseinen verkko siirtymällä osoitteeseen Verkko ja Internet > Wi-Fi Androidissa tai Wi-Fi iOS-laitteella.

 3. Näetkö riippulukon kuvakkeen verkon vieressä? Jos näin on, se käyttää ainakin perustavanlaatuista salausta, mahdollisesti vahvinta tyyppiä.

 4. Vaikka perusturva olisi käytössä, se voisi käyttää vanhentunutta salausta. Katso, näyttääkö yhteys salaustyypin. Saatat nähdä WEP, WPA tai WPA2.

Miksi tarvitset salausta ja miksi WEP on heikko

Jos langaton verkko on auki ilman salausta, kutsut käytännössä naapureita ja muita freeloadereita varastamaan kaistanleveyden, josta maksat hyvää rahaa.

Ehkä olet antelias tyyppi, mutta jos Internet-nopeutesi on hidas, se voi johtua siitä, että joukko ihmisiä etsii pois langattomasta verkostasi.

Oli aika, jolloin WEP oli standardi langattomien verkkojen suojaamisessa, mutta se oli lopulta murtunut, ja jopa kaikkein aloittelevat hakkerit ohittavat sen helposti Internetissä olevien halkeilutyökalujen ansiosta.

WEP: n jälkeen tuli WPA. WPA: lla oli myös puutteita, ja se korvattiin WPA2: lla, joka ei ole täydellinen, mutta on tällä hetkellä paras saatavilla oleva tarjous kotipohjaisten langattomien verkkojen suojaamiseen.

Jos määritit Wi-Fi-reitittimesi monta vuotta sitten, voit käyttää jotakin vanhoista, hakkeroitavista salausjärjestelmistä, kuten WEP, ja sinun kannattaa harkita vaihtamista WPA2: ksi.

WPA2-salauksen ottaminen käyttöön reitittimessä

Kaikki reitittimet ovat erilaisia, mutta vähän tönäisi, sinun ei pitäisi olla ongelma löytää reitittimen salausasetukset.

 1. Kirjaudu reitittimen järjestelmänvalvojakonsoliin.

  Tämä tapahtuu avaamalla reitittimen IP-osoite URL-osoitteena, kuten http://192.168.1.1 tai http://10.0.0.1. Sitten sinua pyydetään antamaan reitittimen käyttäjänimi ja salasana.

  Jos et tiedä mitään näistä tiedoista, etsi ohjeita reitittimen valmistajan verkkosivustolta tai palauta tehdasasetukset palauttamalla reititin.

 2. Etsi langattoman verkon suojausasetukset. Reititin saattaa soittaa tähän osioon Langaton suojaus, Langaton verkkotai jotain vastaavaa.

  Tässä esimerkissä asetukset ovat Perusasetukset > Langaton > Turvallisuus:

 3. Vaihda salausasetukseksi WPA2-PSK.

  Saatat nähdä WPA2-Enterprise-asetuksen; WPA2: n yritysversio on tarkoitettu enemmän yritysympäristöihin ja vaatii monimutkaisemman asennusprosessin.

  Jos WPA2 ei ole vaihtoehto, sinun on ehkä päivitettävä reitittimen laiteohjelmisto tai ostettava uusi langaton reititin, jos nykyinen reitittimesi on liian vanha tukemaan WPA2-päivitystä.

 4. Tee vahva salasana. (Tässä on joitain esimerkkejä vahvista salasanoista.)

  Tätä käyttäjät kirjoittavat, kun heidän on päästävä Wi-Fi-verkkoon, joten sen pitäisi ei olla helppo arvailla tai helppo muistaa, niin houkuttelevaa kuin se saattaa olla.

  Säilytä monimutkainen salasana tarvittaessa salasananhallinnassa, jotta sinulla on aina helppo käyttää sitä.

 5. Klikkaus Tallentaa tai Käytä toimittaa muutokset. Reititin on ehkä käynnistettävä uudelleen, jotta asetukset tulevat voimaan.

 6. Yhdistä kaikki langattomat laitteet uudelleen valitsemalla oikea verkon nimi ja kirjoittamalla uusi salasana kunkin laitteen Wi-Fi-asetussivulle.

Tarkista säännöllisesti reitittimen valmistajan verkkosivustolta laiteohjelmistopäivitykset, jotka he saattavat julkaista korjataaksesi reitittimesi tietoturva-aukkoja. Päivitetty laiteohjelmisto saattaa sisältää myös uusia suojausominaisuuksia.