Skip to content

Kokeile Linux Mint -ohjelmaa hengittämään elämää vanhaan, väsyneeseen tietokoneeseen tai Maciin

21 de maaliskuu de 2021

Linux Mintin asentaminen tietokoneelle tai Macille avaa kokonaisen valikoiman uusia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja ominaisuuksia. Se edellyttää jonkin verran alustavaa valmistelua, mutta lopulta löydät sen investoinnin arvoiseksi.

Tärkeimmät vaiheet Linux Mintin asentamiseen tietokoneelle tai Macille ovat seuraavat:

 1. Valmista asennusohjelma. Tämä on tyypillisesti USB-asema, vaikka voit myös polttaa sen optiselle levylle, jos olet vanha koulu. Huomaa kuitenkin, että useimmat Linux-asentajat ovat nykyään suurempia kuin CD-ROM (700 Mt), joten tarvitset sopivan kokoisen DVD-R / RW-levyn tai peukaloaseman. Linux Mintin asennusohjelma on lähes 2 Gt, joten suunnittele eteenpäin.
 2. Käynnistä seuraavaksi juuri luomastasi tallennusvälineestä (USB-asema tai optinen levy). Saatat joutua säätämään koneesi asetuksia, jotka liittyvät käynnistysjärjestykseen, sekä UEFI: tä (lisätietoja näistä myöhemmin).
 3. Suorita lopuksi asennusohjelma, kun USB-asema käynnistyy, ja saavut live-Mint-työpöydälle (mutta voit ensin katsoa ympärillesi).

Suora asennus vs. kaksoiskäynnistys

Vaikka joissakin tietokoneissa on valmiiksi asennettu Linux Mint, on paljon todennäköisempää, että asennat sen koneeseen, jolla on jo käyttöjärjestelmä. Voit käyttää kahta tapaa: joko asenna se nykyisen käyttöjärjestelmän päälle, poista se tehokkaasti tai asenna se alkuperäisen käyttöjärjestelmän rinnalle. Jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa.

Sinun pitäisi kestää jonkin aikaa päättää, asennetaanko useampia kuin yksi käyttöjärjestelmä tietokoneellesi. Joitakin huomioita ovat seuraavat:

 • Suora asennus: Ennen kuin asennat Linux Mintin olemassa olevalle käyttöjärjestelmälle, varmista, että olet tunnistanut vaihtoehdot kaikille tarvitsemillesi sovelluksille. Sinulla ei ole ongelmaa löytää sovelluksia, kuten selaimia, toimistopaketteja tai mediasoittimia. Mutta jos tarvitset hyvin tarkan ohjelman, sinun on suoritettava toinen käyttöjärjestelmä on virtuaalikone. Tietokoneellasi tulisi olla paljon RAM-muistia (vähintään 8 Gt), jotta nämä kaksi toimivat samanaikaisesti.
 • Kaksoiskäynnistys: Kaksoiskäynnistyksessä on kaksi käyttöjärjestelmää asennettuna samaan tietokoneeseen, mutta vain yhtä niistä kerrallaan. Tämä lähestymistapa uhraa joustavuuden; Jotta voit käyttää yhden käyttöjärjestelmän sovelluksia, sinun on sammutettava toinen. Kaksoiskäynnistys edellyttää myös kiintolevyn jakamista osioiksi, mikä katkaisee tehokkaasti osan sen tallennustilasta jokaisesta käyttöjärjestelmästä.

Oletamme, että tässä artikkelissa haluat käyttää Linux Mintia vain tietokoneesi käyttöjärjestelmään. Jos haluat säilyttää toisen käyttöjärjestelmän Mintin ja kaksoiskäynnistyksen lisäksi, tutustu oppaisiimme, kun haluat määrittää tämän Mac- tai Windows-tietokoneelle. Kun olet päättänyt lähestymistavastasi, voimme koota asennusohjelman.

Lataa Linux Mint Installer

Kätevin tapa valmistella asennusohjelma Linux Mintille on ladata kuva ja kirjoittaa se USB-muistitikulle. Peukaloasemat ovat halpoja, ja niistä on erinomaisia ​​kannettavia työkalupaketteja, kun Linux Mint -asennus on valmis.

Ensimmäinen askelesi on ladata asennuskuva Linux Mint -sivustolta. Linux Mintissa on kolme erilaista versiota. Vaikka ne kaikki perustuvat samaan ohjelmistoytimeen, ne tarjoavat kumpikin oletusarvoisesti asennetun työpöytäympäristön:

 • Kaneli on GNOME-työpöydän haarukka (verrattiin aiemmin Ubuntu Unity -työpöytää ja GNOMEa). Linux Mint -kehittäjät alkoivat, kun GNOME 3 otti toisenlaisen lähestymistavan työpöydän asetteluun.
 • MATE-työpöydän filosofia on samanlainen, vaikka nämä kehittäjät päättivät käyttää pohjana GNOME-työpöydän versiota 2.
 • XFCE on pitkään ollut valinta vanhemmille, pienitehoisemmille laitteille.

Muutamia kriteerejä, jotka on otettava huomioon päätöksenteossa, ovat seuraavat:

 • Asettelukäytännöt: Kaikki nämä kolme työpöytää käyttävät tuttua asettelua, joka sisältää sovellusten käynnistysohjelman, tehtäväpalkin ja ilmaisinalueen. Jokainen tukee myös työpöydän kuvakkeita. Mutta niiden järjestely on hieman erilainen heidän keskuudessaan, joten tarkista heidät ja katso, kumpi pidät eniten.
 • Oletussovellukset: Työpöytäympäristöjä kutsutaan sellaisiksi, koska ne eivät ole vain taustakuvia, jotka pitävät kuvakkeita. Ne sisältävät myös apuohjelmia, kuten tiedostojen hallinta ja tekstieditorit. Tarkista jokainen vaihtoehto ja katso, onko heidän tarjoamiensa sovellusten joukossa pakollista.
 • Estetiikka: Työpöytäympäristö edustaa ulkoasua, jonka kautta olet vuorovaikutuksessa tietokoneen kanssa. Jos se on toimiva, mutta ruma, tulos on vähemmän kuin ihanteellinen kokemus. Valitse haluamasi työpöytäympäristö pitäen mielessä, että voit asentaa vaihtoehtoisia teemoja.

Kun olet valinnut version, lataa sen ISO-tiedosto Linux Mint -sivustolta ja valitse 32- tai 64-bittinen versio koneesi prosessorista riippuen. Etkö tiedä kumpi sinulla on? Jos käytät kohtuullisen modernia Macia, se on 64-bittinen. Jos et ole varma Windowsissa, noudata tätä opasta vahvistaaksesi, mitä näistä tarvitset.

Kirjoita Linux Mint käynnistettävälle USB-asemalle

Kun sinulla on kopio Linux Mintista, sinun on kirjoitettava se USB-asemaan. Tämä prosessi ei ole niin yksinkertaista kuin kopioida ISO-tiedosto peukaloasemalle. Se asettaa periaatteessa peukaloaseman käynnistettäväksi kiintolevyksi, joten tietokoneesi voi käyttää käyttöjärjestelmää siitä.

Yksi suosittu vaihtoehto on Win32 Disc Imager. Olemme käsitelleet tätä aikaisemmin, joten voit yksinkertaisesti seurata näitä vaiheita, jotta voit tehdä käynnistettävän Linux Mint -aseman! Kun olet valmis, sinulla on asennusasema, joka käynnistyy tietokoneilla, joita suojaa Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), jota useimmat modernit koneet käyttävät oletuksena. Kirjoitusprosessi on yhtä helppoa kuin valitsemasi ISO-tiedoston valitseminen Kuvatiedosto -kentässä ja valitsemalla USB-aseman asemakirjain Ajaa pudota alas.

MacOS: ssa Etcher, io tarjoaa yhtä helpon tavan polttaa kuva. Vain kolmella painalluksella valitset kuvan, USB-aseman ja aloitat kirjoitusprosessin.

Kun valmis asennusohjelma on kädessä, on aika sulkea kaikki nämä sovellukset ja käynnistää uudelleen Linux-maahan.

Linux Mint Live Desktop

Valmistelemasi asema käynnistyy ”elävään” työpöytäympäristöön. Täällä voit kokeilla kaikkia ohjelmistoja ja ominaisuuksia, joita Linux Mint tarjoaa. Kaksi asiaa, jotka on pidettävä mielessä suoraa työpöytää käytettäessä:

 • Ensinnäkin tekemiäsi muutoksia (kuten asiakirjojen luominen) ei tallenneta. Kun seuraavan kerran käytät asemaa, se palautetaan alkuperäiseen tilaansa.
 • Myös käyttöjärjestelmän käyttö USB-asemalta on hitaampaa kuin kiintolevyltä, joten älä arvioi Linux Mintin suorituskykyä tämän kokemuksen perusteella.

Kun olet valmis ottamaan askelta, kaksoisnapsauta Asenna Linux Mint -kuvake työpöydällä aloittaaksesi prosessin.

Linux Mintin asentaminen

Ohjattu asennusohjelma määrittää Linux Mintin koneellesi muutamassa vaiheessa.

 1. Ensimmäinen vaihe on valita kielesi – tämä on kieli, jonka asennettu Käyttöjärjestelmä käyttää. Voit tietysti muuttaa tämän myöhemmin.

 2. Valitse seuraavaksi näppäimistötyyppi. Voit käyttää alla olevaa tekstiruutua varmistaaksesi, että avaimet rekisteröidään oikein.

 3. Seuraava näyttö kysyy, haluatko asentaa oman ohjelmiston. Haluat todennäköisesti valita tämän, jotta voit toistaa erityyppisiä mediatiedostoja (kuten MP3-tiedostoja).

 4. Asennusohjelma tarjoaa sinulle muutaman vaihtoehdon, johon se asentaa Mintin. Valitse Poista levy ja asenna Linux Mint käyttää koko kiintolevyäsi, mutta muista, että se käyttää sitä sitten Poista pysyvästi kaikki siinä asemassa. Joten jälleen, varmista, että sinulla on kaikki tärkeät tiedot varmuuskopioitu. Voit myös salata koko käyttöjärjestelmän tällä näytöllä tai käyttää Logical Volume Manager -ohjelmaa (Linux-järjestelmä kiintolevyn tietojen tehokkaaseen hallintaan). Molemmat ovat turvallisia joko ottaa käyttöön tai jättää pois käytöstä, mutta pidä mielessä, jos salaat käyttöjärjestelmän, saatat kokea pienen suorituskyvyn.

  Jos sinulla on toinen käyttöjärjestelmä (esim. MacOS) asemassa, jonka haluat säilyttää, sinun on valittava viimeinen vaihtoehto, Jotain muuta. Tämä antaa sinun valita manuaalisesti asennuspaikka kiintolevyn osioista. Käy uudelleen kaksoiskäynnistysoppaassa Mac- tai Windows-tietokoneessa saadaksesi ohjeet valitsemastasi osiosta.

 5. Tässä vaiheessa ohjattu toiminto kysyy vielä pari kysymystä asennuksen alkaessa. Ensimmäinen on aikavyöhykkeesi, jonka asennusohjelma todennäköisesti arvaa oikein sijaintisi perusteella.

 6. Lopuksi sinua pyydetään antamaan koko nimesi, käyttäjänimesi, tietokoneen nimi (miten se näkyy paikallisessa verkossa) ja salasana. Sinulla on myös mahdollisuus salata henkilökohtainen kansio, joka sinun pitäisi tehdä, jos et salannut käyttöjärjestelmää kokonaisuutena.

 7. Voit vihdoin rentoutua nyt, kun asennus on valmis. Asennusohjelma näyttää joitain dioita, jotka kuvaavat Linux Mintin ominaisuuksia, kun asiat pakenevat.

 8. Kun olet valmis, sinua pyydetään käynnistämään tietokone uudelleen. Lehdistö Käynnistä uudelleen nytja poista USB-asema asennusohjelman kanssa.

 9. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen pääset ruudulle, jossa voit kirjautua sisään aiemmin luomallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

  Onnittelut, Linux Mint -työpöytäsi on nyt valmis nauttimaan!