Skip to content

Kuinka 4K ja HDR toimivat yhdessä videon laadun parantamiseksi

20 de maaliskuu de 2021

Kun ostat televisiota, saatat kohdata termit 4K ja HDR. Molemmat tekniikat parantavat kuvan laatua. He tekevät sen kuitenkin hyvin eri tavoin. Leikataan melun läpi ja opitaan, mitä 4K ja HDR tarkoittavat.

Yleiset havainnot

4K
 • Viittaa näytön tarkkuuteen (näytön pikselien määrä).

 • Käytetään synonyyminä Ultra HD: n (UHD) kanssa. Viittaa noin 4000 pikselin vaakanäytön resoluutioon.

 • Edellyttää UHD-yhteensopivia laitteita ja komponentteja skaalauksen välttämiseksi.

HDR
 • Tarkoittaa suurta dynaamista aluetta.

 • Laajempi väriskaala ja kontrastialue kuin tavallinen dynaaminen alue (SDR).

 • Kirkkaat sävyt kirkastuvat ilman ylivalottamista. Tummat sävyt tehdään tummemmiksi ilman alivalotusta.

4K ja HDR eivät ole kilpailevia standardeja. 4K viittaa näytön tarkkuuteen (televisioon tai näyttöön sopivien pikselien määrä). Sitä kutsutaan joskus nimellä UHD tai Ultra HD, vaikka siinä onkin pieni ero.

HDR tarkoittaa korkeaa dynaamista aluetta ja viittaa kuvan vaaleimpien ja tummimpien sävyjen väliseen kontrastiin tai värialueeseen. HDR tarjoaa suuremman kontrastin – tai suuremman väri- ja kirkkausalueen – kuin vakiodynamiikka-alue (SDR) ja on visuaalisesti vaikuttavampi kuin 4K. Siitä huolimatta 4K tuottaa terävämmän, tarkemman kuvan.

Molemmat standardit ovat yhä yleisempiä huippuluokan digitaalitelevisioissa, ja molemmat tarjoavat erinomaisen kuvanlaadun. TV-valmistajat asettavat HDR: n käytön etusijalle 4K Ultra HD -televisioihin yli 1080p- tai 720p-televisioihin. Kahden standardin välillä ei ole juurikaan tarvetta valita.

4K-tarkkuutta voidaan kutsua myös nimellä Ultra HD, UHD, 2160p, Ultra High Definition tai 4K Ultra High Definition.

Resoluutio: 4K on vakio

4K
 • 4K / UHD-TV-standardi on 3840 x 2160 pikseliä. 4K-elokuvastandardi on 4096 x 2160 pikseliä.

 • Neljä kertaa pikselimäärä kuin 1080p, mikä tarkoittaa, että neljä 1080p-kuvaa mahtuu yhden 4K-tarkkuuskuvan tilaan.

HDR
 • Resoluutio-agnostinen, vaikka useimmat HDR-televisiot ovat myös 4K-televisioita.

4K viittaa tiettyyn näytön tarkkuuteen, eikä HDR: llä ole mitään tekemistä resoluution kanssa. Vaikka HDR: llä on kilpailevat standardit, joista osa määrittelee vähintään 4K-tarkkuuden, termi kuvaa yleensä mitä tahansa videota tai näyttöä, jonka kontrasti tai dynaaminen alue on suurempi kuin SDR-sisältö.

Digitaalisille televisioille 4K voi tarkoittaa yhtä kahdesta resoluutiosta. Yleisin on Ultra HD- tai UHD-muoto, joka on 3840 vaakapikseliä ja 2160 pystypikseliä. Vähemmän yleinen, enimmäkseen elokuville ja elokuvaprojektoreille varattu resoluutio on 4096 × 2160 pikseliä.

Jokainen 4K-tarkkuus on neljä kertaa pikselimäärä (tai kaksinkertainen linjoihin) verrattuna 1080p-näyttöön – seuraavaksi suurin resoluutio, jonka löydät kuluttajatelevisiosta. Tämä tarkoittaa, että neljä 1080p-kuvaa mahtuu yhden 4K-tarkkuuskuvan tilaan. Kuvasuhteella 16: 9 tai 16 x 9 4K-kuvan pikselien kokonaismäärä ylittää kahdeksan megapikseliä.

4K (samoin kuin kaikki muut television tarkkuudet) pysyy vakiona näytön koosta riippumatta. Pikselien määrä tuumaa kohden voi kuitenkin vaihdella näytön koon mukaan. Tämä tarkoittaa, että kun TV-ruudun koko kasvaa, pikselien kokoa suurennetaan tai etäisyys toisistaan ​​saman tarkkuuden saavuttamiseksi.

HDR-televisioiden on täytettävä kirkkaus-, kontrasti- ja väristandardit, jotta niitä voidaan pitää HDR-televisioina. Nämä standardit vaihtelevat, mutta kaikilla HDR-näytöillä on määritelty olevan suurempi dynaaminen alue kuin SDR: llä ja vähintään 10-bittisellä värisyvyydellä. Koska suurin osa HDR-televisioista on 4K-televisioita, useimpien resoluutio on 3840 x 2160 pikseliä (1080p- ja 720p-HDR-televisioita on pieni määrä).

Joidenkin LED / LCD HDR -televisioiden kirkkauden huippulähtö on vähintään 1000 nittiä. Jotta OLED-televisio täyttäisi HDR-TV: n vaatimukset, sen on tuotettava vähintään 540 nittiä huippukirkkautta. Suurin osa nousee noin 800 nitillä.

Väri ja kontrasti: HDR on visuaalisesti vaikuttava

4K
 • Päätöslauselmana 4K: n vaikutus värien suhteen tapahtuu pääosin korkeamman määritelmän avulla.

HDR
 • Parannettu dramaattisesti värien toistoa ja kontrastia. HDR: llä on suurempi visuaalinen vaikutus kuin 4K: lla.

 • Suurempi visuaalinen vaikutus kuin SDR. Tarkemmat värit, tasaisempi valo ja värisävy sekä yksityiskohtaisemmat kuvat.

Värintoisto paranee dramaattisesti HDR-televisioissa. Resoluutiona 4K ei vaikuta väreihin niin paljon kuin lisätty määritelmä. Siksi 4K ja UHD kulkevat usein käsi kädessä. Nämä tekniikat täydentävät kuvanlaadun kahta tärkeintä näkökohtaa – määritelmää ja väriä.

Teknologiana HDR laajentaa valkoisen ja mustan välistä etäisyyttä. Tämä tekee kontrastista voimakkaamman kirkkaita värejä tai tummia alivalottamatta.

Kun siepataan suuria dynaamisia alueita sisältäviä kuvia, tietoja käytetään jälkituotannossa sisällön luokittelemiseksi ja mahdollisimman laajan kontrastialueen saamiseksi. Kuvat luokitellaan tuottamaan laaja väriasteikko, mikä tekee syvemmistä, kylläisemmistä väreistä, tasaisemmasta varjostuksesta ja yksityiskohtaisemmista kuvista. Luokittelua voidaan soveltaa kuhunkin kehykseen tai kohtaukseen tai koko elokuvan tai ohjelman staattisina vertailupisteinä.

Kun HDR-televisio havaitsee HDR-koodatun sisällön, kirkkaat valkoiset ilmestyvät ilman kukintaa tai huuhtelua ja syvät mustat ilman mutaa tai murskausta. Sanat, värit näyttävät kylläisemmiltä.

Esimerkiksi auringonlaskun kohtauksessa sinun pitäisi nähdä auringon kirkas valo ja kuvan tummemmat osat samalla kirkkaudella sekä kaikki välissä olevat kirkkaustasot. Katso alla oleva esimerkki.

TV: llä on kaksi tapaa näyttää HDR:

 • HDR-koodattu sisältö: Neljä ensisijaista HDR-muotoa ovat HDR10 / 10 +, Dolby Vision, HLG ja Technicolor HDR. HDR-television merkki tai malli määrittää, minkä muodon kanssa se on yhteensopiva. Jos televisio ei tunnista yhteensopivaa HDR-muotoa, se näyttää kuvat SDR-muodossa.
 • SDR-HDR-käsittely: Samoin kuin televisiot tarkentavat tarkkuutta, HDR-televisio SDR-HDR-skaalauksella analysoi SDR-signaalin kontrasti- ja kirkkaustiedot. Sitten se laajentaa dynaamista aluetta likimääräiseksi HDR-laaduksi.

Yhteensopivuus: Täydellinen 4K HDR -kokemus

4K
 • Täysi 4K UHD -resoluutio vaatii 4K-yhteensopivan laitteen lähteestä näyttöön – mukaan lukien digiboksi tai Blu-ray-soitin, suoratoistolaite, HDMI-kaapeli ja TV.

HDR
 • Edellyttää päästä päähän -yhteensopivuutta.

 • Saatavilla oleva sisältö on rajoitettua verrattuna 4K-muotoon.

4K-televisiot edellyttävät kaikkien komponenttien välistä yhteensopivuutta aidon tai todellisen 4K-tarkkuuden tuottamiseksi. Sama pätee yleensä HDR: ään. Tarvitset sekä HDR-television että HDR-muodossa tuotetun sisällön. Joissakin mitoissa HDR: ssä on vähemmän sisältöä kuin 4K: ssa, mutta se alkaa muuttua.

Täydellisen 4K UHD -resoluution nauttimiseen tarvitaan 4K-yhteensopivia laitteita. Se sisältää kotiteatterivastaanottimet, mediavirtaimet, Ultra HD Blu-ray -soittimet ja videoprojektorit sekä katsomasi sisällön alkuperäisen tarkkuuden. Tarvitset myös nopean HDMI-kaapelin. 4K on yleisempi suurempien televisioiden keskuudessa, koska 4K: n ja 1080p: n ero ei ole yhtä havaittavissa alle 55 tuuman näytöissä. HDR-vaikutus voi kuitenkin näyttää erilaiselta TV: stä riippuen näytön lähettämästä valon määrästä.

Jotkut 4K-laitteet korottavat matalammat resoluutiot 4K: ksi, mutta muuntaminen ei aina ole sujuvaa. 4K: ta ei ole otettu käyttöön televisiolähetyksissä Yhdysvalloissa, joten OTA-sisältöä on parannettava, jotta sitä voidaan katsella 4K-muodossa. Vastaavasti kaikki HDR-televisiot eivät voi skaalata SDR: stä HDR: ään. Kun ostat television, jossa on HDR-ominaisuus, ota huomioon television yhteensopivuus HDR10 / 10 +-, Dolby Vision- ja HLG-formaattien kanssa sekä television huippukirkkausominaisuus, joka mitataan niteinä.

Kuinka hyvin HDR-yhteensopiva televisio näyttää HDR: n, riippuu siitä, kuinka paljon valoa televisio lähettää. Tätä kutsutaan huippukirkkaudeksi ja mitataan niteinä. Esimerkiksi Dolby Vision HDR -muodossa koodattu sisältö voi tuottaa 4000 nitin alueen mustimman ja valkoisen valkoisen välillä. Harvat HDR-televisiot lähettävät niin paljon valoa, mutta yhä useampi näyttö saavuttaa 1000 nittiä. Suurin osa HDR-televisioista näyttää vähemmän.

OLED HDR -televisioiden maksimilähtö on noin 800 nittiä. Yhä useampi LED / LCD HDR -televisio lähettää 1000 nitiä tai enemmän, mutta alemman tason sarjat saattavat lähettää vain 500 nittiä (tai vähemmän). Toisaalta, koska OLED-television pikselit ovat erikseen valaistuja, jolloin pikselit voivat näyttää absoluuttisen mustan, näillä televisioilla voi olla suurempi havaittu dynaaminen alue, vaikka huippukirkkaustasot olisivat pienemmät.

Kun televisio havaitsee HDR-signaalin, mutta ei pysty tuottamaan tarpeeksi valoa näyttääkseen koko dynaamisen potentiaalin, se käyttää äänikartoitusta vastaamaan HDR-sisällön dynaamista aluetta television valotehoon.

4K vs. HDR: Onko sinun valittava?

4K ja HDR eivät ole kilpailevia standardeja, joten sinun ei tarvitse valita näiden kahden välillä. Ja koska useimmissa premium-televisioissa on molemmat standardit, sinun ei tarvitse keskittyä yhteen standardiin toiseen, varsinkin jos ostat yli 55 tuuman television. Jos haluat pienemmän television kuin tämä, saatat olla tyytyväinen 1080p-näyttöön, koska et todennäköisesti huomaa eroa tarkkuudessa.