Skip to content

Kuinka avata ja muokata INI-tiedostoja

20 de maaliskuu de 2021

INI-tiedostotunnisteella varustettu tiedosto on alustustiedosto Windowsille tai MS-DOS: lle. Nämä tiedostot ovat pelkkää tekstiä sisältäviä tiedostoja, jotka sisältävät asetuksia, jotka määräävät, miten jonkun muun – yleensä ohjelman – tulisi toimia.

Useat ohjelmat käyttävät omia INI-tiedostojaan, mutta ne kaikki käyttävät samaa tarkoitusta. Esimerkiksi CCleaner käyttää INI-tiedostoa eri vaihtoehtojen tallentamiseen. Tämä nimenomainen INI-tiedosto on tallennettu nimellä ccleaner.ini CCleaner-asennuskansiossa, yleensä osoitteessa C: Ohjelmatiedostot CCleaner .

Yleinen INI-tiedosto kutsutaan Windowsissa desktop.ini on piilotettu tiedosto, joka tallentaa tietoja kansioiden ja tiedostojen ulkoasusta.

Kuinka avata ja muokata INI-tiedostoja

Ihmisille ei ole yleistä käytäntöä avata tai muokata INI-tiedostoja, mutta ne voidaan avata ja muuttaa millä tahansa tekstieditorilla. Kun kaksoisnapsautat INI-tiedostoa, se avautuu automaattisesti Windowsin Muistio-sovelluksessa.

Katso parhaat ilmaiset tekstieditorit -luettelostamme vaihtoehtoisia tekstieditoreja, jotka myös muokkaavat INI-tiedostoja.

Kuinka INI-tiedosto on rakennettu

INI-tiedostot sisältävät avaimet (kutsutaan myös nimellä ominaisuudet) ja jotkut käyttävät valinnaisia ​​osioita ryhmittelemään avaimet yhteen. Avaimella on oltava nimi ja arvo, jotka on erotettu yhtäläisyysmerkillä, kuten tämä:

Language=1033

INI-tiedostot toimivat eri tavoin eri ohjelmissa. Jotkut INI-tiedostot ovat todella pieniä (muutama kilotavu), joissa on vain yksi tai kaksi tietoriviä, ja toiset voivat olla erittäin pitkiä (useita megatavuja), ja niissä on paljon muokattavia vaihtoehtoja.

Tässä esimerkissä CCleaner määrittelee englannin kielen 1033 arvo. Joten, kun CCleaner avautuu, se lukee INI-tiedoston määrittääkseen, millä kielellä ohjelmateksti näytetään. Vaikka se käyttää 1033 ilmaisemaan englantia, ohjelma tukee luonnollisesti myös muita kieliä, mikä tarkoittaa, että voit muuttaa sen kieleksi 1034 käyttää sen sijaan espanjaa.

Sama voidaan sanoa kaikista muista ohjelmiston tukemista kielistä, mutta sinun on tutkittava sen dokumentaatiota ymmärtämään, mitkä numerot tarkoittavat muita kieliä.

Jos tämä avain oli olemassa osiossa, se voi näyttää tältä:

[Options]Language=1033

Tämä erityinen esimerkki on INI-tiedostossa, jota CCleaner käyttää. Voit muuttaa tätä INI-tiedostoa itse lisätäksesi lisäasetuksia ohjelmaan, koska se viittaa tähän INI-tiedostoon sen määrittämiseksi, mikä tietokoneesta on poistettava. Tämä tietty ohjelma on tarpeeksi suosittu, että siellä on työkalu, jonka voit ladata CCEnhancer, joka pitää INI-tiedoston päivitettynä monilla erilaisilla vaihtoehdoilla, joita ei ole sisäänrakennettu oletuksena.

Lisätietoja INI-tiedostoista

Joissakin INI-tiedostoissa voi olla puolipiste tekstissä. Nämä osoittavat vain kommentin, joka kuvaa jotain käyttäjälle, jos hän etsii INI-tiedostoa. Kommenttia seuraavaa ei tulkita sitä käyttävä ohjelma.

Avainten nimet ja osiot ovat ei isot ja pienet kirjaimet, ainakin Windowsissa. Sama vaikutus tuotetaan INI-tiedostossa, joka käyttää isoja kirjaimia kuin pieniä kirjaimia.

Yhteinen tiedosto nimeltä boot.ini Windows XP: ssä Windows XP -asennuksen sijainti. Jos tämän tiedoston kanssa ilmenee ongelmia, katso lisätietoja kohdasta Boot.ini korjaaminen tai korvaaminen Windows XP: ssä.

Vaikka se on turvallista poistaa desktop.ini tiedostot, Windows luo tiedoston uudelleen ja käyttää siihen oletusarvoja. Joten, jos olet lisännyt mukautetun kuvakkeen esimerkiksi kansioon ja poista sitten desktop.ini tiedosto, kansio palaa oletuskuvakkeeseen.

INI-tiedostoja käytettiin paljon Windowsin varhaisissa versioissa, ennen kuin Microsoft alkoi kannustaa Windows-rekisteriä tallentamaan sovellusasetuksia. Vaikka nyt monet ohjelmat käyttävät edelleen INI-muotoa, XML palvelee samaa tarkoitusta.

Jos saat ”pääsy estetty” -viestejä yrittäessäsi muokata INI-tiedostoa, se tarkoittaa, että sinulla ei ole tarvittavia järjestelmänvalvojan oikeuksia tehdä siihen muutoksia. Voit yleensä korjata tämän avaamalla INI-editorin järjestelmänvalvojan oikeuksilla (napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse suorittaa se järjestelmänvalvojana). Toinen vaihtoehto on kopioida tiedosto työpöydälle, tehdä siihen muutoksia ja liittää työpöytätiedosto sitten alkuperäiseen.

Jotkut muut alustustiedostot, joita saatat kohdata ja jotka eivät käytä INI-tiedostotunnistetta, ovat CFG- ja CONF-tiedostot. Jotkut ohjelmat ovat jopa kiinni TXT: stä.

Kuinka muuntaa INI-tiedosto

Ei ole todellista syytä muuntaa INI-tiedosto toiseen tiedostomuotoon. Tiedostoa käyttävä ohjelma tai käyttöjärjestelmä tunnistaa sen vain tietyllä nimellä ja tiedostotunnisteella, jota se käyttää.

Koska INI-tiedostot ovat kuitenkin vain tavallisia tekstitiedostoja, voit käyttää Notepad ++: n kaltaista ohjelmaa tallentaaksesi sen toiseen tekstipohjaiseen muotoon, kuten HTM / HTML tai TXT.