Skip to content

Kuinka avata Windowsin rekisterieditori

20 de maaliskuu de 2021

Kaikki Windows-rekisterin manuaaliset muutokset tapahtuvat Rekisterieditorissa, joka on Windowsin kaikki versiot.

Rekisterieditorin avulla voit tarkastella, luoda ja muokata rekisteriavaimia ja rekisteriarvoja, jotka muodostavat koko Windows-rekisterin.

Työkalulle ei ole ilmeistä pikakuvaketta useimmissa Windows-versioissa, joten paras tapa avata se on suorittamalla se komentoriviltä.

0:31

Avaa Rekisterieditori tällä tavalla missä tahansa Windows-versiossa, joka käyttää rekisteriä, mukaan lukien Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista ja Windows XP.

Kuinka avata rekisterieditori

Avaa rekisterieditori noudattamalla tätä menettelyä:

 1. Windows 10- tai Windows 8.1 -käyttöjärjestelmässä napsauta hiiren kakkospainikkeella tai napauta ja pidä Käynnistä-painiketta painettuna ja valitse sitten Juosta. Ennen Windows 8.1: tä Suorita-valintaikkuna on helpoimmin saatavana Sovellukset-näytöltä.

  Valitse Windows 7: ssä tai Windows Vistassa alkaa.

  Valitse Windows XP: ssä alkaa ja sitten Juosta.

  Yksi nopea tapa avata Suorita-valintaikkuna missä tahansa näistä Windows-versioista on käyttää pikanäppäintä Win + R.

 2. Hakukentässä tai Suorita kirjoita seuraava ikkuna ja sen jälkeen Tulla sisään:

  regedit

  Windows-versiostasi ja sen kokoonpanosta riippuen saatat nähdä Käyttäjätilien valvonta -valintaikkunan, jossa sinun on vahvistettava, että haluat avata rekisterieditorin.

 3. Rekisterieditori avautuu.

  Jos olet käyttänyt rekisterieditoria aiemmin, se avautuu samaan sijaintiin, jossa työskentelit viimeksi. Jos näin tapahtuu, etkä halua työskennellä kyseisessä paikassa olevien avainten tai arvojen kanssa, jatka vain rekisteriavainten minimointia, kunnes olet saavuttanut ylimmän tason luetteloiden eri rekisteripesät.

  Voit pienentää tai laajentaa rekisteriavaimia valitsemalla pienen > -kuvake avaimen vieressä. Windows XP: ssä + -kuvaketta käytetään sen sijaan.

Voit nyt tehdä mitä tahansa muutoksia, jotka sinun on tehtävä rekisteriin, joita ei todennäköisesti pitäisi tehdä, ellet ole perehtynyt rekisteriavainten ja arvojen turvalliseen lisäämiseen, muuttamiseen tai poistamiseen. Varmista, mitä teetkin, että vaikuttat vain aikeisiin kapeisiin rekisterialueisiin.

Kun otetaan huomioon rekisterin merkitys Windows-tietokoneellasi, suosittelemme, että varmuuskopioit rekisterin, joko koko jutun tai jopa vain työskentelemäsi alueet, ennen kuin teet mitään.

Lisää apua rekisterieditorilla

On tärkeää tietää, kuinka Windowsin rekisteri palautetaan ennen rekisterieditorin käyttöä. Tämän avulla voit lisätä REG-tiedoston varmuuskopion rekisteriin, jos jokin menee pieleen muokkauksen aikana.

Vaikka rekisterieditori on auki ja käyttövalmis, ei ole aina viisasta tehdä muutoksia itse, manuaalisesti, varsinkin jos ohjelma tai automaattinen palvelu voi tehdä sen puolestasi. Esimerkiksi, jos käytät rekisterieditoria jäännös- tai roskapostirekisterien tyhjentämiseen, sinun ei pitäisi tehdä sitä itse, ellet ole todella varma että tiedät mitä olet tekemässä. Käytä sen sijaan ilmaista rekisterinpuhdistusainetta, jos haluat poistaa tavallisen rekisterin roskapostin automaattisesti.

Sama regedit komento voidaan suorittaa komentokehotteesta. Kun olet avannut komentokehotteen, kirjoita komento ja paina Tulla sisään.

Vaikka olosuhteiden olisi oltava harvinaisia, Task Manager on vielä yksi tapa käynnistää tämä työkalu. Voit tehdä sen avaamalla Tehtävienhallinnan Ctrl + Vaihto + Esc, mene Tiedosto > Suorita uusi tehtäväja tyyppi regedit, jonka jälkeen OK.

Voit avata sen tällä tavalla, jos et pääse tavalliseen Suorita-valintaikkunaan, kuten yllä olevassa vaiheessa 1 on kuvattu, tai jos Resurssienhallinta tai Komentokehote ei avaudu jostain syystä.

Jos huomaat avaavansa tätä työkalua usein, voit tehdä Rekisterieditori-pikakuvakkeen työpöydällesi. Napsauta hiiren kakkospainikkeella työpöytää, siirry kohtaan Uusi > Pikakuvake, kirjoita regeditja paina Seuraava ja sitten Suorittaa loppuun. Joissakin Windows-versioissa voit vetää pikakuvakkeen tehtäväpalkkiin saadaksesi nopeamman pääsyn.

Windows-etärekisterin avaaminen on hieman erilainen prosessi kuin yllä kuvattu paikalliselle rekisterille. Tavallisen rekisterieditori-ikkunan avaamisen jälkeen etärekisterin löytäminen on vielä yksi vaihe.