Skip to content

Kuinka CD: n fyysiset osat vaikuttavat sen suunnitteluun

20 de maaliskuu de 2021

CD-levyn yksittäiset osat tarjoavat ainutlaatuisia graafisen suunnittelun haasteita ja mahdollisuuksia työpöydän kustantajille ja suunnittelijoille.

CD-osat

Tässä artikkelissa leikataan CD-levy ja analysoidaan sen valmistama anatomia selittäen, miten eri osat vaikuttavat CD-levyn suunnitteluun. Suunnittelemasi väliaineen tuntemus auttaa estämään ei-toivottuja yllätyksiä lopputuotteessa.

Tärkein tulostettava alue

Levyn pääosa: Täällä audio tai data koodataan. Tälle pinnalle painetut värit näyttävät yleensä tummemmilta kuin valkoisella paperilla. Mustepäällysteestä riippuen hopeapinnan eri määrät näkyvät läpi. Suurempi mustepeitto (yleensä tummemmat värit) tarkoittaa, että näet vähemmän heijastavaa pintaa. Pienempi mustepeitto ja tulostuspisteet erilleen toisistaan ​​(vaaleammat värit yleensä) paljastavat enemmän taustalla olevan levyn pinnan. Ainoa tapa saada jotain näyttämään valkoiselta missä tahansa CD-levyn pinnalla on tulostaa valkoisella musteella.

Peilinauha

Tämä on rengasalue vain pääpainoalueen sisällä. Peilikaistaa ei ole koodattu tiedoilla, joten sillä on erilainen heijastava laatu, joka näyttää tummemmalta kuin mikään muu CD-levyn osa. Yleensä peilinauha on etsattu valmistajan nimellä sekä numerolla tai viivakoodilla. Peilinauhalle tulostamisen vaikutus on tekstin tai kuvien tummeneminen pääpainotilaan verrattuna. Vain peilinauhan sisällä on pinoamisrengas.

Pinoamisrengas

Kunkin levyn alapuolella tätä ohutta korotettua muovirengasta käytetään pitämään pieni määrä tilaa levyn välillä pinottuina nyrkkeilyä ja / tai kuljetusta varten. Se estää tasaisia ​​pintoja naarmuuntumasta toisiaan vastaan, mikä voi naarmuttaa levyjen painettuja yläpintoja tai luettavia pohjoja.

Vaikka se on alapuolella, jotkut valmistajat eivät pysty tulostamaan pinoamisrenkaan alueen yli johtuen pienestä ”kaukalosta”, joka on muodostettu yläpinnalle, kun ne muovaavat levyjä. Muut valmistajat muovaavat CD-levyjä, jotka ovat päältä sileitä ja joilla ei ole mitään ongelmia tulostaa pinoamisrenkaan alueella.

Napa

Tämä on levyn sisempi osa, joka on valmistettu kirkkaasta muovista ja sisältää pinoamisrenkaan. Napa-alueen yli tulostaminen on samanlainen kuin kalvoon tulostamisen vaikutus. Mitä vaaleampi väri, sitä enemmän läpinäkyvyysvaikutus on läsnä, johtuen pienistä, laajasti sijoitetuista painopisteistä, joita käytetään vaalean värin tuottamiseen.

Kun keskittimen päällä on paljon mustetta, läpinäkyvyys on paljon vähemmän havaittavissa. Kaikki värit näyttävät kuitenkin erilaisilta, kun ne tulostetaan kirkkaan muovisen navan päälle, verrattuna CD-levyn muihin läpinäkymättömiin pintoihin.

Perusratkaisu epäjohdonmukaisuuksiin

Valkoisen pohjakerroksen levittäminen levyn koko tulostusalueelle ennen kuvion tulostamista vähentää peilinauhan tummenemista ja vähentää myös muovinavan läpinäkyvyyttä. Valkoinen pohja (joskus kutsutaan nimellä ”valkoinen tulva”) toimii pohjamaalina, joten lopullinen muotoilu muistuttaa enemmän painamista valkoisten papereiden tavallisista jalokivikotelo-insertteistä, lompakoista, julisteista jne.

Jos cd-mallissasi on valokuvia, etenkin kasvoja, valkoinen tulva tekee niistä näyttävän luonnollisemmilta. Se voi myös auttaa sovittamaan painetuissa insertteissä käytetyt värit. Suurin osa valmistajista ei ehdota automaattisesti valkoista tulvaa, ja he saattavat veloittaa siitä kuten minkä tahansa muun musteen, mutta sillä voi olla suuri ero suunnitellun levyn ulkoasussa.

Ammattimainen CD-suunnittelu sisältää paljon enemmän kuin kuvien, tekstin ja värien manipulointi tietokoneohjelmilla: Jopa huolellisesti valittu kirjasintyyppi ei kommunikoi tehokkaasti, jos se katoaa visuaalisesti painetun pinnan eri alueilla; pilvet tai lumi cd-mallissa ovat valkoisia vain, jos käytät valkoista yhtenä painettuna värinä.

Suunnittelemasi aineellisen kohteen ominaisuuksilla on kriittinen rooli koko suunnitteluprosessissa. CD-levy ei ole poikkeus. Anatomian tuntemus auttaa tekemään parempia suunnittelupäätöksiä ja parempia suunnittelijoita.