Skip to content

Kuinka käytät kaiutinkaapelia kaiuttimien liittämiseen vastaanottimiin?

19 de maaliskuu de 2021

Mitä tietää

  • Kaiutinliittimet ja johdot on tyypillisesti värikoodattu helpottamaan asioita: punainen positiiviselle (+), musta negatiiviselle (-).
  • Jotkut kaiutinkaapelit on merkitty raidoilla, katkoviivoilla tai symboleilla.

Tässä artikkelissa selitetään, kuinka liittimet ja johdot sovitetaan vahvistimien ja vastaanottimien oikeaan liittämiseen.

1:30

Kaiutinkaapelien liittäminen vastaanottimeen tai vahvistimeen

Kaiutinliittimet

Useimmissa stereovastaanottimissa, vahvistimissa ja vakiokaiuttimissa (ts. Sellaisissa, jotka pystyvät vastaanottamaan signaaleja kaiutinkaapeliliitäntöjen kautta) on takana olevat liittimet kaiutinjohtojen liittämistä varten. Nämä liittimet ovat joko jousikiinnikettä tai sidontapylvästä.

Nämä liittimet on myös melkein aina värikoodattu tunnistamisen helpottamiseksi: Positiivinen pääte (+) on tyypillisesti punainen, kun taas negatiivinen pääte (-) on tyypillisesti musta. Huomaa, että jotkut kaiuttimet pystyvät kaksoisjohtamaan, mikä tarkoittaa, että punainen ja musta liitin tulevat pareittain yhteensä neljään liitäntään.

Kaiutinkaapeli

Peruskaiutinkaapelissa – ei RCA- tai Optical / TOSLINK-tyyppisessä – on vain kaksi osaa käsiteltäväksi kummassakin päässä, positiivinen (+) ja negatiivinen (-). Yksinkertainen, mutta on vielä 50-50 mahdollisuus saada nämä yhteydet vääriksi, jos et ole varovainen. Tätä on tietysti parasta välttää, koska positiivisten ja negatiivisten signaalien vaihtaminen voi vaikuttaa vakavasti järjestelmän suorituskykyyn. On aika tarkistaa, että nämä johdot on kytketty oikein ennen kaiuttimien virran kytkemistä ja testaamista.

Vaikka stereolaitteiden takana olevat liittimet ovat yleensä helposti tunnistettavissa, samaa ei voida sanoa kaiutinkaapeleista. Täällä voi usein esiintyä sekaannusta, koska merkinnät eivät aina ole ilmeisiä.

Jos kaiutinkaapelissa ei ole kaksisävyistä värimallia, etsi yksi sivu tai katkoviivat (nämä osoittavat yleensä positiivisen pään) toisella puolella. Jos langassasi on vaalea eristys, tämä raita tai viiva voi olla tumma. Jos eristys on tummaa, raita tai viiva on todennäköisemmin valkoinen.

Jos kaiutinkaapeli on kirkas tai läpikuultava, tarkista, onko siinä painettuja merkintöjä. Sinun pitäisi nähdä joko (+) tai (-) symbolit (ja joskus teksti) osoittamaan napaisuutta. Jos tätä merkintää on vaikea lukea tai tunnistaa, merkitse päät teipillä, kun tiedät, mikä on, jotta tunnistat myöhemmin nopeammin. Jos et ole koskaan varma ja sinun on tarkistettava se uudelleen (varsinkin jos sinulla on johdot), voit testata kaiutinkaapelin liitännän AA- tai AAA-paristolla.

Liittimien tyypit

Kaiutinkaapelit löytyvät yleisimmin paljaista, mikä tarkoittaa, että käytät langanpoistajaa paljastamaan säikeet päissä. On hyvä kiertää paljaat lankalangat tiukasti niin, että ne pysyvät yhdessä siistinä yhtenä kierrettyinä lankana riippumatta siitä, käyttävätkö laitteesi jousikiinnikkeitä tai sidontapylväitä.

Löydät myös kaiutinkaapelin, jolla on omat liittimet, mikä voi helpottaa liitäntöjä ja auttaa tunnistamaan napaisuuden nopeasti, jos ne ovat värikoodattuja. Lisäksi voit asentaa omat liittimet, jos et halua käpertyä paljailla johdoilla. Ne voidaan ostaa erikseen päivittääksesi kaiutinkaapeliesi kärjet.

Tappiliittimiä käytetään vain jousiliittimien kanssa. Nämä tapit ovat tukevia ja helposti asetettavissa.

Banaaniliitin- ja lapaliittimiä käytetään vain sidontapisteiden kanssa. Banaanitulppa työnnetään suoraan liitinreikään, kun lapio-liitin pysyy paikallaan, kun kiristät pylvään.

Vastaanottimien tai vahvistimien liittäminen

Johdot on kytkettävä oikein molemmat vastaanotin tai vahvistin ja kaiuttimet. Vastaanottimen tai vahvistimen positiivisen kaiuttimen liitäntä (punainen) on kytkettävä kaiuttimien positiiviseen liittimeen, ja sama koskee kaikkien laitteiden negatiivisia liittimiä. Johtimien värillä tai merkinnöillä ei ole teknistä merkitystä, kunhan kaikki liittimet vastaavat toisiaan. On kuitenkin yleensä parasta noudattaa indikaattoreita mahdollisen sekaannuksen välttämiseksi myöhemmin.

Kun kaiutin on tehty oikein, kaiuttimien sanotaan olevan ”vaiheessa”, mikä tarkoittaa, että molemmat kaiuttimet toimivat samalla tavalla. Jos jokin näistä yhteyksistä päätyy päinvastaiseksi (ts. Positiiviseksi negatiiviseksi positiivisen positiiviseksi sijaan), puhujia pidetään ”vaiheen ulkopuolella”. Tämä tilanne voi aiheuttaa vakavia äänenlaatuongelmia. Se ei voi vahingoittaa komponentteja, mutta kuulet todennäköisesti eron tuotoksessa. Esimerkkejä ovat:

  • Erittäin ohut, laiha kuulostava basso, huono subwooferin suorituskyky tai molemmat
  • Ei havaittavaa keskikuvaa
  • Yleinen käsitys siitä, että järjestelmä ei yksinkertaisesti kuulosta oikealta

Tietenkin muut ongelmat voivat aiheuttaa samanlaisia ​​ääniongelmia, mutta väärä kaiutinvaihe on yksi yleisimmistä virheistä, joita tehdään stereojärjestelmän asennuksessa. Tämä voidaan helposti unohtaa, varsinkin jos olet tekemisissä audio- ja videokaapeleiden klusterin kanssa.

Joten vie aikaa varmistaaksesi, että kaikki kaiuttimet ovat vaiheittain: positiivisesta positiiviseen (punaisesta punaiseksi) ja negatiivisesta negatiiviseksi (mustasta mustaan).