Skip to content

Kuinka käyttää Macin sisäänrakennettua Zipping and Unzipping -apuohjelmaa

19 de maaliskuu de 2021

Mitä tietää

 • Yksittäisen tiedoston tai kansion pakkaaminen: napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella tai napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Puristaa.
 • Zip useita tiedostoja tai kansioita: Valitse ne napsauttamalla Vaihto-napsauttamalla. Control-napsauta tai napsauta hiiren kakkospainikkeella yhtä valituista tiedostoista ja valitse Puristaa.
 • Pura arkisto: Kaksoisnapsauta arkistoa.

Tässä artikkelissa kerrotaan, kuinka voit pakata ja purkaa tiedostoja ja kansioita Macissa ArchOS Utility -apuohjelman avulla, joka on rakennettu MacOS Big Surin (11) järjestelmäohjelmaan Mac OS X 10.8: n kautta.

Zip yksittäinen tiedosto tai kansio

Pakkaa ja pura tiedostot ja kansiot Macin sisäänrakennetulla Archive Utility -apuohjelmalla. Se on perustyökalu, mutta se saa työn aikaan.

Yksittäisen tiedoston tai kansion pakkaaminen Finder-ikkunassa on yksinkertainen prosessi.

 1. Avaa Finder-ikkuna ja siirry tiedostoon tai kansioon, jonka haluat pakata.

 2. Control-napsauta (tai napsauta hiiren kakkospainikkeella, jos sinulla on sellainen hiiri) ja valitse Puristaa ponnahdusvalikosta. Valitsemasi kohteen nimi näkyy sanan jälkeen Puristaa, joten varsinainen valikkokohta lukee Puristaa [item name].

Archive Utility pakkaa valitun tiedoston. Alkuperäinen tiedosto tai kansio jätetään ennalleen. Pakattu versio on samassa kansiossa kuin alkuperäinen tiedosto (tai työpöydällä, jos tiedosto tai kansio on siellä) .Sillä on sama nimi kuin alkuperäisellä tiedostolla .postinumero laajennus.

Zip useita tiedostoja ja kansioita

Useiden tiedostojen ja kansioiden pakkaaminen toimii suunnilleen samalla tavalla kuin yhden kohteen pakkaaminen. Ainoat erot ovat ponnahdusvalikossa näkyvien kohteiden nimissä ja luodun zip-tiedoston nimessä.

 1. Avaa kansio, joka sisältää tiedostot tai kansiot haluat pakata.

 2. Valitse kohteet, jotka haluat sisällyttää zip-tiedostoon. Vaihto-napsauta valitaksesi tiedostojen alue tai valitse komentokomento napsauttamalla vierekkäisiä kohteita.

 3. Kun olet valinnut kaikki tiedostot ja kansiot, jotka haluat sisällyttää zip-tiedostoon, napsauta hiiren kakkospainikkeella tai Control-napsauta mitä tahansa kohdetta ja valitse Puristaa ponnahdusvalikosta. Tällä kertaa sana Puristaa seuraa valitsemiesi kohteiden määrä, kuten Pakkaa 5 tuotetta.

Kun pakkaus on valmis, kohteet tallennetaan tiedostoon nimeltä Archive.zip, joka sijaitsee samassa kansiossa kuin alkuperäiset.

Jos kyseisessä kansiossa on jo kohde nimeltä Archive.zip, uuden arkiston nimeen liitetään numero. Sinulla voi olla esimerkiksi Archive.zip, Archive 2.zip, Archive 3.zip ja niin edelleen.

Yksi numerointijärjestelmän utelias näkökohta on, että jos poistat Archive.zip-tiedostot myöhemmin ja pakkaat sitten useita tiedostoja samaan kansioon, uudella Archive.zip-tiedostolla on seuraava numero järjestyksessä; se ei ala uudestaan. Jos esimerkiksi pakkaat kolme ryhmää useita kohteita kansiossa, päädyt nimeltään tiedostoihin Archive.zip, Arkisto 2.zipja Arkisto 3.zip. Jos poistat zip-tiedostot kansiosta ja pakkaat sitten toisen kohteiden ryhmän, uusi tiedosto nimetään Arkisto 4.zip, vaikka Archive.zip, Archive 2.zip ja Archive 3.zip ei enää ole kyseisessä kansiossa.

Pura tiedosto

Tiedoston tai kansion purkaminen ei voi olla helpompaa. Kaksoisnapsauta ZIP-tiedosto, ja tiedosto tai kansio puretaan samassa kansiossa kuin pakattu tiedosto.

Jos purettava kohde sisältää yhden tiedoston, uudella puretulla kohteella on sama nimi kuin alkuperäisellä tiedostolla.

Jos samanniminen tiedosto on jo olemassa olevassa kansiossa, puretun tiedoston nimi on liitetty numeroon.

Kansio useita purettuja kohteita

Kun zip-tiedosto sisältää useita kohteita, puretut tiedostot tallennetaan kansioon, jolla on sama nimi kuin zip-tiedostolla. Esimerkiksi, jos purat tiedoston nimeltä Archive.zip, tiedostot sijoitetaan kansioon nimeltä Arkistoi. Tämä kansio sijaitsee samassa kansiossa kuin Archive.zip-tiedosto. Jos kansio sisältää jo kansion nimeltä Arkisto, uuteen kansioon lisätään numero, kuten Arkisto 2.

OS X ja macOS-pakkaus

Archive Utility sisältää vaihtoehtoja, joita voit muokata, mutta et vaivaudu etsimään sitä Applications-kansiosta. sitä ei ole siellä. Apple piilottaa apuohjelman, koska se on käyttöjärjestelmän ydinpalvelu. Apple- ja sovelluskehittäjät käyttävät ydinpalveluita sovelluksen ominaisuuksien parantamiseen. Esimerkiksi Mac Mail käyttää Archive Utility -ohjelmaa liitteiden pakkaamiseen ja purkamiseen, kun taas Safari purkaa lataamiesi tiedostojen purkamisen.

Useimmat käyttäjät eivät koskaan tarvitse muokata Archive Utility -apuohjelman asetuksia. Kokeile apuohjelmaa oletusasetuksissaan. Voit aina kokeilla uusia asetuksia myöhemmin.

Yleensä käytät Archive Utilityä käynnistämättä sitä. Jos sinulla on kuitenkin paljon pakattavia tai purettavia tiedostoja, voit käynnistää apuohjelman ja vetää ja pudottaa tiedostoja ja kansioita siihen. Archive Utility sijaitsee osoitteessa Järjestelmä > Kirjasto > CoreServices > Sovellukset.

Archive Utility saattaa olla piilossa, mutta se ei tarkoita, ettet voi käyttää sen palveluita. Apple tekee tiedostojen ja kansioiden pakkaamisen ja purkamisen erittäin helpoksi valitsemalla ne Finderissa ja käyttämällä Arkisto-apuohjelmaa.

Kolmannen osapuolen sovellukset Mac-tiedostojen pakkaamiseen ja purkamiseen

Sisäänrakennettu pakkausjärjestelmä, joka voi pakata ja purkaa tiedostoja macOS: ssa ja OS X: ssä, on suhteellisen yksinkertainen, minkä vuoksi myös monet kolmannen osapuolen sovellukset ovat käytettävissä. Pika tarkastelu Mac App Storesta paljastaa yli 50 sovellusta tiedostojen pakkaamiseen ja purkamiseen.

Jos haluat enemmän tiedostojen pakkausominaisuuksia kuin Apple tarjoaa Archive Utility -apuohjelmassaan, nämä kolmannen osapuolen sovellukset saattavat auttaa.

 • Unarchiver
 • WinZip (Mac Edition)
 • Stuffit Deluxe Mac 16
 • Keka
 • BetterZip 4