Skip to content

Kuinka käyttää Wikipedian hakutoimintoa

21 de kesäkuu de 2021

Yli 9 miljoonalla artikkelilla Wikipedia on yksi suurimmista tietolähteistä verkossa. Sivusto sisältää melko tehokkaan hakutyökalun jokaisen sivun oikeassa yläkulmassa. Sitä voidaan käyttää yleisten termien ja tarkkojen lauseiden hakemiseen. Tässä opastamme, kuinka voit etsiä Wikipedia-sivua.

Wikipedia-hakukoneen käyttäminen

Sisäänrakennetun hakutyökalun käyttäminen tietojen löytämiseen Wikipediasta on melko yksinkertaista ja on samanlaista kuin hakukoneiden, kuten Google, DuckDuckGo tai Bing, käyttö.

 1. Napsauta hakupalkkia hiirellä.

  Lehdistö Siirtää+Alt+F siirtää hiiren osoitin hakukenttään napsauttamatta sitä.

 2. Kirjoita sana tai lause, josta olet kiinnostunut tutkimaan tai lukemaan. Hakutermit eivät saa olla yli 300 merkkiä, ja isojen ja pienten kirjainten väliset erot jätetään huomioimatta. Wikipedia käyttää haun aikana vain kirjaimia, numeroita ja lainausmerkkejä. Toisin kuin Google ja muut hakukoneet, Wikipedian hakutyökalu ei ole hyvä korjaamaan kirjoitusvirheitä, joten kannattaa tarkistaa hakulauseke uudelleen, varsinkin jos alkuperäinen haku ei tarjoa tuloksia.

 3. Luettelo ehdotetuista lauseista saattaa näkyä automaattisesti hakupalkin alla kirjoittaessasi. Napsauttamalla mitä tahansa näistä ehdotuksista pääset suoraan heidän asiaankuuluvalle verkkosivulleen Wikipediassa tai jatka seuraavaan vaiheeseen suorittaaksesi haun.

  Wiklipedian hakuehdotukset.

 4. Valitse suurennuslasikuvake Wikipedia-hakupalkin oikealta puolelta tai paina Tulla sisään.

Toisin kuin hakukone, haku Wikipediassa ei aina vie verkkosivulle, jossa on kaikki hakutulokset. Jos esimerkiksi etsit yksinkertaista sanaa, kuten Marvel, sinulle näytetään sivu, joka näyttää linkit lukuisiin Wikipedia-artikkeleihin, jotka sisältävät sanan, koska sana Marvel on niin yleinen. Jos kuitenkin haet ilmausta kuten Marvel Comics, sinut ohjataan suoraan Wikipedia-artikkeliin Marvel Comicsista, koska kyseinen hakutermi jättää vähän tulkinnanvaraa. Jos haluat nähdä hakutulossivun joka kerta kun haet Wikipediasta, lisää a ~ hakutermisi viimeisen sanan jälkeen ilman välilyöntiä. Tämä laajentaa haun koskemaan sanoja, jotka kuulostavat kirjoittamiltasi sanoilta. Tästä voi olla hyötyä myös, jos tiedät kuinka sana kuulostaa, mutta et ole varma miten se kirjoitetaan.

Mikä on Wikipedian hakusivu?

Wikipedian hakusivu on melko tyhjä sivu Wikipedia-verkkosivustolla, joka sisältää navigoinnin päävalikon näytön vasemmalla puolella ja hakukentän rungossa.

Wikipedia-hakusivu.

Toisin kuin pieni hakupalkki, jota käytetään Wikipedia-sivujen oikeassa yläkulmassa, hakusivun kautta tehdyt haut näyttävät aina hakutulossivun, vaikka etsitään tiettyä ilmausta. Esimerkiksi Marvel Comics -sovelluksen haku oikeassa yläkulmassa olevasta hakupalkista vie sinut suoraan Wikipedia Marvel Comics -artikkeliin, mutta etsimällä samaa ilmausta hakusivulla pääset hakutulossivulle, jossa on täydellinen luettelo aiheeseen liittyvistä aiheista artikkeleita.

Wikipedia-hakutulokset.

Wikipedia-hakusivu tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää erityisiä hakuparametreja haussa ilman, että niitä tarvitsee muistaa. Esimerkiksi kirjoittamisen sijaan intitle: Bitcoin Voit etsiä Wikipedia-artikkeleita, joiden otsikossa on Bitcoin, hakusivulla voit yksinkertaisesti valita Lisäparametritja kirjoita sitten ”Bitcoin” Sivun otsikko sisältää tekstikenttä.

Haetaan Wikipediasta linkkilähteiden avulla

linkit: parametri on hyödyllinen tekstirivi, jota voidaan käyttää Wikipedia-haussa artikkeleiden määrittämiseen sen perusteella, linkittävätkö ne tiettyyn sisältöön. Tässä on kolme erilaista tapaa käyttää sitä.

 • Suoritetaan hakua linksto: JapaniEsimerkiksi hakisi kaikki Wikipedia-artikkelit, jotka linkittävät suoraan Japanin pääartikkeliin.
 • Kirjoittaminen anime linkit: Japani tarjoaisi sinulle sivuja, jotka linkittävät Wikipedian Japanin tärkeimpään artikkeliin sanalla ”anime”.
 • Päinvastoin, jos lisäät miinusmerkin termiin, näet sivut, jotka linkittävät Japanin artikkeliin, joissa ei ole kyseistä sanaa. Esimerkiksi: -linksto: Japani anime.

Etsitään Wikipediasta tiettyjä artikkelien otsikoita

sisäinen: parametria voidaan käyttää, kun sinun on löydettävä Wikipedia-artikkeli, jolla on tietty otsikko tai otsikko, joka sisältää tiettyjä sanoja. Käyttämällä intitle: Bitcoin näyttää kaikki Wikipedia-artikkelit, joiden otsikossa on Bitcoin rahat: Bitcoin näyttää sivut, joiden otsikossa on Bitcoin ja artikkelitekstissä rahaa. Tätä parametria voidaan käyttää useammin kuin kerran Wikipedia-haussa, mikä on hyödyllistä, kun sinun on löydettävä artikkeli, jossa on enemmän kuin yksi sana. Etsitkö artikkelia, jonka otsikossa on ”Sydney” ja ”ranta”? Etsiä intitle: Sydney intitle: ranta. Jos etsit artikkelia, jonka otsikossa on tietty lause, lause voidaan sijoittaa lainausmerkeihin. Esimerkiksi, intitle: ”Sailor Moon”.

Kuinka etsiä sanaa verkkosivulta

Jos päädyt erittäin pitkään ja kattavaan Wikipedia-artikkeliin ja sinulla on vaikeuksia etsimiesi tietojen löytämisessä, voit etsiä tiettyä sanaa tai ilmausta sivulla.

Etsiminen Wikipedia-artikkelista Microsoft Edgessä.

Voit tehdä tämän painamalla Ctrl + F. Tämä aktivoi sisäänrakennetun hakutyökalun jokaisessa suuressa verkkoselaimessa, mukaan lukien Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Vivaldi, Opera ja Brave. Kun hakutyökalu tulee näkyviin, kirjoita etsimäsi sana ja paina Tulla sisään. Pystyt nyt siirtymään jokaisen sanan esiintymään Wikipedia-artikkelissa.