Skip to content

Kuinka korjata äänekäs tai melua aiheuttava tietokoneen tuuletin

20 de maaliskuu de 2021

Tietokoneesi tavallista kovempaa tuuletinta tai outoa ääntä tuottavaa tuuletinta ei voida jättää huomioimatta. Nämä äänet ovat yleensä osoitus siitä, että tuuletin ei toimi kunnolla – mahdollisesti vakava ongelma.

Syyt miksi tietokoneen tuuletin on voimakas tai aiheuttaa melua

Tietokoneen sisäpuolella olevat tuulettimet auttavat poistamaan suuri tietokoneen suorittimen, näytönohjaimen, virtalähteen ja muun laitteiston tuottaman lämmön määrä. Kun lämpöä kertyy tietokoneen sisälle, nämä osat kuumenevat, kunnes ne lopettavat työskentelyn … usein pysyvästi.

Alla ovat kolme erillistä strategiaa meluisan tuuletinongelman ratkaisemiseen, joihin kaikkiin on syytä panostaa aikaa ja vaivaa. Puhaltimien puhdistamisen tulisi kuitenkin olla etusijalla, jos etsit todennäköisintä ratkaisua.

Monet muut ”tuulettimen vianmääritys” -artikkelit suosittelevat ohjelmistotyökaluja, jotka pakottavat tietokoneen tuulettimet hidastumaan, mutta emme koskaan suosittele niitä. Tuulettimen on yleensä erittäin hyvä syy toimia nopeasti tai melua, jonka perimmäinen syy yrität ratkaista alla olevien vaiheiden avulla.

Aloita puhdistamalla tietokoneen tuulettimet

Vaadittu aika: Kaikkien tietokoneen tuulettimien puhdistaminen vie todennäköisesti noin 30 minuuttia, ehkä vähemmän, jos sinulla on kannettava tietokone tai tabletti, ja enemmän, jos käytät työpöytää.

 1. Puhdista suorittimen tuuletin, näytönohjaimen tuuletin ja kaikki muut komponenttituulettimet, joita saatat pitää RAM-moduuleista tai muista emolevypohjaisista siruista.

  Säiliö toimii erinomaisesti suorittimen ja komponenttien tuulettimien puhdistuksessa. Voit yleensä noutaa pullon noin $ 5 USD: sta Amazonista. Pidä se pystyssä, varmista, että tietokoneesta on katkaistu virta, ja puhalla pölyä ulkona, jos mahdollista.

  Kannettavat ja tabletit: Laitteessasi voi olla CPU-tuuletin tai ei, ja todennäköisesti on ei sinulla on tuuletin muita komponentteja varten. Jos sinulla on vaikeuksia selvittää, mikä paneeli poistetaan, jotta pääset suorittimeen ja tuulettimeen, katso tietokoneen online-käyttöopasta.

  Pöytäkoneet: Tietokoneessasi on melkein varmasti CPU-tuuletin ja todennäköisesti näytönohjaimen tuuletin (GPU-tuuletin). Katso kohta Pöytätietokoneen kotelon avaaminen, jos et ole koskaan joutunut pääsemään sisään aiemmin.

 2. Puhdista virtalähde ja mahdolliset tuulettimet. Säilötty ilma toimii myös tässä.

  Kannettavat ja tabletit: Tietokoneessasi on todennäköisesti vain yksi tuuletin ja se puhaltaa ulos. Vältä pölyn puhaltamista takaisin tietokoneeseen, mikä voi pahentaa tuulettimen melua tulevaisuudessa. Sen sijaan puhalla ilmaa tuulettimeen kulmassa puhaltamalla pöly pois tuulettimen ritilöistä.

  Pöytäkoneet: Tietokoneessasi on virtalähde ja siinä voi olla tai ei ole sisään- ja ulosvirtauskotelon tuulettimia. Puhalla nämä tuulettimet ulkopuolelta ja sisältä, kunnes et näe enää pölyä lentävän niistä.

  Virtalähteiden turvallisuusongelmien vuoksi älä avaa virtalähdettä ja vaihda vain puhallin; koko virtalähde tulisi vaihtaa sen sijaan. Tiedän, että se voi olla suuri kustannus, ja fanit ovat halpoja, mutta se ei ole riskin arvoinen.

 3. Jos tuuletin on puhdistettu, se ei liiku ollenkaan, on aika korvata se. Tarkista ensin, että tuuletin on kytketty emolevyyn tai mihin tahansa virtalähteeseen, mutta sen jälkeen on aika uudelle.

  Jos tuuletin toimii edelleen, mutta ei paljon paremmin, tai jos se ei vieläkään toimi niin kuin luulet sen olevan, jatka lukemista saadaksesi lisää ideoita.

Pidä tietokoneesi kuumenemasta ensinnäkin

On erittäin mahdollista, että fanisi ovat täydellisessä toimintakunnossa ja nyt kun ne ovat puhtaita, ne toimivat paremmin kuin koskaan. Kuitenkin, jos he ovat edelleen paljon melua, se voi johtua siitä, että heitä pyydetään tekemään enemmän kuin heidän on suunniteltu.

Toisin sanoen tietokoneesi on erittäin kuuma, ja vaikka suuret tuulettimet käyvätkin täydellä nopeudella, he eivät voi jäähdyttää laitteistoa tarpeeksi hidastumiseen – täten melu!

On monia tapoja jäähdyttää tietokonettasi, siirtymisestä missä se on, päivittämisestä parempaan tuulettimeen jne. Katso vaihtoehdot kokonaisuudessaan kohdasta Tietokoneen viilentämistavat.

Jos nuo ideat eivät toimi tai et pysty kokeilemaan niitä, on aika katsoa miksi laitteistosi saattaa olla työnnetty rajaansa.

Tarkista Hungry-ohjelmien Tehtävienhallinta

Ellei tuulettimen jäähdytetyllä laitteistolla ole fyysistä ongelmaa ja se lämpenee ja tekee tuulettimestasi meluisan tästä syystä, käyttöjärjestelmäsi ja ohjelmistosi ovat ensisijainen syy laitteistosi työskentelyyn (ts. Kuumenee).

Windowsissa Tehtävienhallinta on työkalu, jonka avulla voit nähdä, kuinka yksittäiset ohjelmat käyttävät tietokoneen laitteistoa, ennen kaikkea prosessoria. Näin:

 1. Avaa Tehtävienhallinta. Ctrl + Vaihto + Esc pikanäppäinyhdistelmä on nopein tapa sinne, mutta linkillä on myös joitain muita menetelmiä.

  Tehtävienhallinta on a behemoth ohjelman. Katso Task Manager: Täydellinen läpikäynti, jos olet kiinnostunut kaikesta, mitä se voi tehdä.

 2. Valitse Prosessit välilehti. Jos et näe sitä, kokeile Lisätietoja linkki Tehtävienhallinnan alaosassa.

 3. Valitse prosessori sarake siten, että ohjelmat, jotka käyttävät suurinta osaa suorittimen kapasiteetista, luetellaan ensin.

Tyypillisesti, jos yksittäinen ohjelma on ”käsistä”, suorittimen prosenttiosuus on erittäin korkea – 100% tai lähellä sitä. Yksinumeroisina luetellut ohjelmat, jopa 25% tai enemmän, eivät yleensä ole huolenaiheita.

Jos tietty prosessi näyttää ohjaavan suorittimen käyttöä katon läpi, mikä näkyy melkein aina myös vakavana tietokoneen tuulettimen toimintana, kyseinen ohjelma tai prosessi on ehkä korjattava.

Parasta on kirjoittaa muistiin ohjelman nimi ja etsiä sitten prosessia ja korkea suorittimen käyttö. Esimerkiksi, chrome.exe korkea suorittimen käyttö jos sinun pitäisi löytää Chrome syyllisenä.

Ohjainten päivittäminen näytönohjaimelle on helppo askel, jota kannattaa kokeilla, varsinkin jos GPU-tuuletin näyttää aiheuttavan ongelman. Tämä ei ole todennäköinen korjaus nopealle GPU-tuulettimelle, mutta se voi auttaa ja on erittäin helppo tehdä.

Katso ohjeet ohjainten päivittämisestä Windowsissa, jos tarvitset apua.