Skip to content

Kuinka korjata se, kun kannettava mikrofoni ei toimi

19 de maaliskuu de 2021

Kun kannettavan tietokoneen mikrofoni ei toimi, se voi johtua mikrofonin asetuksissa tai kokoonpanossa, laiteajureissa olevasta ongelmasta tai jopa rikkoutuneesta mikrofonista tai viallisesta sisäisestä johdotuksesta. Ennen kuin vedät liipaisinta vaihtomikrofonista, tutustu vianetsintävinkkeihimme ja todistettuihin korjauksiin.

Ellei toisin mainita, tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiä.

Miksi kannettava mikrofoni lakkaa toimimasta?

Kannettavat mikrofonit voivat lakata toimimasta erilaisten ohjelmisto- ja laitteisto-ongelmien seurauksena, mukaan lukien asetukset, kokoonpanot ja jopa ajuriristiriidat. Voit korjata kannettavan tietokoneen mikrofonin tarkistamalla yleisimmät ongelmat kussakin näistä luokista ja korjaamalla kaikki kohtaamasi ongelmat.

Tässä ovat yleisimmät ongelmat, jotka voivat olla kannettavan tietokoneen mikrofonin takana, joka ei toimi:

 • Mikrofonin asetukset ja määritykset: Yksinkertaiset ongelmat, kuten mykistetty mikrofoni tai väärin määritetty mikrofoni, aiheuttavat usein tämän ongelman.
 • Vialliset mikrofoniohjaimet: Jos mikrofoniohjain on huono tai vanhentunut, mikrofoni ei toimi kunnolla.
 • Viallinen mikrofonilaitteisto: Mikrofonisi on saattanut yksinkertaisesti vaurioitua vian tai vanhuuden takia, tai sisäisissä johdotuksissa voi olla ongelma.

Kuinka korjata kannettavan tietokoneen mikrofoni, joka ei toimi

On olemassa useita kannettavan tietokoneen mikrofoniongelmia, jotka voit korjata itse ilman erityisiä työkaluja tai tietoa. Muut asiat ovat monimutkaisempia ja vaativat ammattilaisen apua.

Voit korjata kannettavan tietokoneen mikrofonin seuraavasti:

 1. Varmista, että mikrofoniasi ei ole mykistetty. Kannettavassasi voi olla fyysinen mikrofonin mykistyspainike, jota olisi voitu painaa vahingossa, jolloin ongelman korjaaminen painikkeella tai kytkimen kääntäminen.

  Mikrofoni voidaan mykistää myös ääniasetuksissa. Voit tarkistaa tämän:

  1. Avaa Ohjauspaneeli.
  2. Klikkaus Laitteisto ja ääni.
  3. Klikkaus Ääni.
  4. Klikkaus Äänite.
  5. Napsauta hiiren kakkospainikkeella mikrofonia ja napsauta Ominaisuudet.
  6. Klikkaus Tasot.
  7. Jos mikrofonikuvakkeen vieressä on yliviivattu punainen ympyrä, poista mykistys napsauttamalla sitä.

  Jos mikrofonin taso ja tehostus on asetettu matalalle tässä valikossa, liu’uta ne täyteen ja tarkista, auttaako tämä.

 2. Varmista, että oikea mikrofoni on asetettu oletusasetukseksi. Jos olet aiemmin käyttänyt muita mikrofoneja tai olet liittänyt kuulokkeet, Windows saattaa olla väärä mikrofoni oletusasetuksena.

  Oletusmikrofonin tarkistaminen ja vaihtaminen:

  1. Avaa Ohjauspaneeli.
  2. Klikkaus Laitteisto ja ääni.
  3. Klikkaus Ääni.
  4. Klikkaus Äänite.
  5. Napsauta mikrofoni.
  6. Klikkaus Aseta Oletus.
 3. Varmista, että sovelluksellasi on pääsy mikrofoniin. Tietosuojasyistä voit asettaa sen siten, että vain tietyt sovellukset voivat käyttää mikrofonia. Jos chatilla tai neuvottelusovelluksella ei ole lupaa, näyttää siltä, ​​että mikrofoni ei toimi.

  Tämä asetus toimii samalla tavalla Windows 10: ssä ja Windows 8: ssa, mutta Windows 7: ssä ei ole vastaavaa asetusta. Ohita tämä vaihe, jos käytät Windows 7: tä.

  Voit tarkistaa ja korjata ongelman seuraavasti:

  1. Tyyppi mikrofoni Windowsin hakupalkkiin.
  2. Klikkaus Mikrofonin tietosuoja-asetukset.
   1. Varmista Windows 10: ssä Salli sovellusten käyttää mikrofoniasi on asetettu Päällä.
   2. Varmista Windows 8: ssa ja 8.1: ssä Anna sovellusten käyttää mikrofoni on asetettu Päällä.
  3. Vieritä alaspäin ja varmista, että myös tietyllä sovelluksellasi on lupa.
 4. Jos käytät ulkoista mikrofonia, irrota se ja kytke se takaisin. Kannettavat tietokoneet on suunniteltu siirtymään automaattisesti sisäänrakennetun mikrofonin ja ulkoisen laitteiston välillä, kun se kytketään.

  Yritä irrottaa ja liittää mikrofoni takaisin, jos yrität käyttää ulkoista mikrofonia, tai yritä kytkeä ulkoinen mikrofoni ja irrottaa se, jos yrität käyttää sisäistä laitteistoa. Muutoin ohjelmisto saattaa lopulta siirtyä oikeaan mikrofoniin.

 5. Varmista, että mikrofonilaitettasi ei ole poistettu käytöstä. Laitteenhallinnan avulla sinun on varmistettava, että mikrofoni on todella käytössä. Jos se ei ole, voit yrittää ottaa sen käyttöön. Jos se pysyy poissa käytöstä, laitteisto- tai ajuriristiriita saattaa olla. Kummassakin tapauksessa vianmäärityksen suorittaminen tai laiteajurin päivittäminen voi antaa sinun ottaa mikrofonin käyttöön.

 6. Suorita äänen vianmääritys. Tämä automaattinen vianmääritys tarkistaa ja korjaa monet ongelmat sekä äänen toistossa että tallennuksessa, joten se voi ehkä korjata mikrofoniongelman. Anna sen käydä kokonaan, ja tarkista sitten, toimiiko mikrofoni.

  Suorita tämä vianetsintä avaamalla Ohjauspaneeli > Ongelmien karttoittaminen > Laitteisto ja ääni > Ääniteja napsauta sitten Seuraava ja noudata näytön ohjeita.

 7. Tarkista ääniohjaimen päivitykset. Jos mikrofoniohjain on huono tai vanhentunut, se estää mikrofoniasi toimimasta oikein. Käynnistä tietokone uudelleen, kun olet asentanut uuden ohjaimen tai vaihtanut ohjaimen, koska se ei toimi täydellisesti vasta uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

 8. Tarkista fyysiset ongelmat. Jos mikrofoni ei vieläkään toimi, mikrofonissasi voi olla fyysinen ongelma. Riippuen tekijöistä, kuten asiantuntemustasostasi ja tietyn kannettavan tietokoneen suunnittelusta, voit yrittää avata kannettavan tietokoneesi tutkimaan mikrofonia tässä vaiheessa.

  Vaihtoehtoisesti voit joko viedä kannettavan tietokoneen ammattikäyttöön tai ostaa ulkoisen mikrofonin tai kuulokkeen ongelman kiertämiseksi.

  Jos haluat tutkia mikrofonisi itse, sinun on tehtävä näin:

  1. Avaa kannettavan tietokoneen kotelo varovasti. Joitakin kannettavia tietokoneita on erittäin vaikea avata, joten poista kaikki tarvittavat ruuvit ja tarkista YouTube-video, jos menettely ei ole heti selkeä. Saatat joutua viemään kannettavan tietokoneen ammattilaiselle, jos sinulla ei ole tarvittavia työkaluja sen avaamiseen itse.
  2. Tutki mikrofonia. Jos näet mikrofonin fyysisiä vaurioita, kuten sen irtoamista tai fyysistä vaurioitumista, sen korvaaminen voi korjata ongelman. Mikrofonin vikaantumiseen on kuitenkin monia tapoja, joita visuaalinen tarkastus ei paljasta.
  3. Tutki mikrofonin johdotusta. Seuraa mikrofonin johtoja paikkaan, jossa ne yhdistyvät emolevyyn, kiinnittämällä erityistä huomiota saranan läpi. Jos johdot ovat rikki tai ne on irrotettu emolevystä, niiden kiinnittäminen tai kytkeminen takaisin antaa todennäköisesti mikrofonin toimimaan uudelleen.

Jos sinulla on Lenovo-kannettava tietokone, kokeile näitä vinkkejä.

Jos kaikki muut epäonnistuvat, harkitse ammattimaista korjausta

Jos kannettavan tietokoneen mikrofoni ei vieläkään toimi, etkä näe siinä mitään vikaa fyysisen tarkastuksen jälkeen, sinun on ehkä vietävä kannettava tietokone ammattilaiselle. Mikrofoni on saattanut mennä pieleen tavalla, jota et näe vain katsomalla sitä, tai voi olla jokin muu korjaus, joka vaatii ammattitaitoa tai erikoistyökaluja.