Skip to content

Kuinka korjata se, kun kannettavan tietokoneen kaiuttimet eivät toimi

19 de maaliskuu de 2021

Vaikka kannettavan tietokoneen kaiuttimet eivät välttämättä tarjoa parasta uskollisuudella, se on silti uskomattoman turhauttavaa, kun he lopettavat työskentelyn. Katsotaanpa, mitä ongelmat saattavat olla.

Tämän artikkelin ohjeet koskevat Windows 10-, Windows 8- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmiä.

Mikä saa kannettavat kaiuttimet lakkaamaan toimimasta

Kun kannettavan tietokoneen kaiuttimet eivät toimi, se voi johtua ääniasetusten tai kokoonpanon ongelmasta, laiteohjaimista tai jopa kaiuttimien tai johdotuksen fyysisistä virheistä.

Päästäksesi asioiden pohjalle ja korjata kaiuttimet, sinun on tarkistettava jokainen mahdollinen ongelma, suoritettava mahdolliset korjaukset ja tarkistettava sitten, toimivatko kaiuttimet.

Tässä ovat yleisimmät ongelmat, jotka saattavat olla kannettavien kaiuttimien takana, jotka eivät toimi:

 • Ääniasetukset: Yksinkertaiset ongelmat, kuten mykistetyt kaiuttimet, aiheuttavat usein tämän ongelman.
 • Kaiuttimen kokoonpano: Hieman monimutkaisemmat määritysongelmat, kuten kaiuttimia, joita ei ole asetettu oletusaudiolaitteiksi, voivat myös estää kannettavien kaiuttimien toiminnan.
 • Huonot kuljettajat: Jos ääniohjaimet ovat vioittuneet tai vanhentuneet, niiden korjaaminen uusimmilla ohjaimilla yleensä korjaa ongelman.
 • Huono laitteisto: Kaiuttimesi saattavat olla huonossa kunnossa, vahingoittuneet tai irronnut.

Kuinka korjata kannettavat kaiuttimet, jotka eivät toimi

Jotkut kannettavan kaiuttimen ongelmat voidaan korjata kotona ilman erityisiä työkaluja tai asiantuntemusta, ja toiset vaativat perusteellisempaa diagnostiikkaa ja korjaustöitä. Jos haluat yrittää korjata ongelmasi kotona, toimi seuraavasti:

 1. Varmista, että ääntäsi ei ole mykistetty. Kannettavissa tietokoneissa on usein mykistyspainike tai pikakuvake, jonka olet saattanut vahingossa painaa, ja voit mykistää myös napsauttamalla Windowsin ilmaisinalueen kaiutinkuvaketta.

  Varmista, että kannettavaa tietokonetta ei ole vahingossa mykistetty, napsauttamalla vasemmalla olevaa kaiutinkuvaketta tehtäväpalkissa. Jos sen vieressä on X, poista mykistys napsauttamalla tai napauttamalla sitä. Voit myös kokeilla fyysistä mykistyspainiketta, jos kannettavalla tietokoneella on sellainen, tai toimintonäppäimen pikakuvaketta, jos sellainen on.

 2. Kokeile sarjaa kuulokkeita. Liitä sarja kuulokkeita tai nappikuulokkeita, jos sinulla on niitä kätevä, ja yritä lainata sarjaa, jos et. Kannettavat tietokoneet on suunniteltu siirtymään automaattisesti kaiuttimista kuulokkeisiin, jos kuulokkeita on saatavilla.

  Jos kuulet ääntä kuulokkeistasi, on joko ongelma ohjelmistossa tai ohjaimessa, joka on vastuussa lähdön vaihtamisesta, tai kannettavan tietokoneen kaiuttimissa on fyysinen ongelma.

 3. Varmista, että äänianturi ei ole jumissa. Kannettavat tietokoneet anturin avulla kertovat, oletko liittänyt kuulokkeet ääniliittimeen. Jos tietokoneesi uskoo, että kuulokkeet on kytketty, vaikka niitä ei olisikaan, se ei lähetä ääntä kaiuttimiin.

  Kokeile liittää ja irrottaa kuulokkeet ja kiertää pistoketta, kun asetat ja poistat sen. Saatat myös pystyä laukaisemaan anturin varovasti hammastikulla, mutta ole tietoinen siitä, että fyysisesti rikkominen tunkin sisällä voi mitätöidä takuun.

  Jos ongelma on äänitulosensorissasi, sinun on vietävä kannettava tietokone huoltoon.

 4. Tarkista toistolaite. Kun käytät kannettavan tietokoneen kanssa laitteita, kuten langattomia kuulokkeita tai ulkoista näyttöä, kannettava tietokone muistaa nämä laitteet tulevaa käyttöä varten. Jos jokin näistä laitteista on sitten asetettu toistolaitteeksi, kaiuttimista ei kuulu ääntä. Et myöskään kuule ääntä ollenkaan, jos laitetta ei ole kytketty.

  Määritä kannettavan tietokoneen kaiuttimet toistolaitteeksi Windows 10: ssä napsauttamalla vasenta painiketta kaiutinkuvake ja tarkista, mikä on asetettu toistolaitteeksi. Jos se ei ole sinun kaiuttimesi, napsauta nykyisen laitteen nimeä ja napsauta sitten kannettavan tietokoneen kaiuttimia valikosta.

  Vanhemmissa Windows-versioissa sinun on asetettava sen sijaan oletusaudiolaite. Napsauta hiiren kakkospainikkeella kaiutinkuvake ja napsauta sitten Kuulostaa. Valitse sitten kaiuttimet, klikkaus Aseta oletus ja napsauta lopuksi OK.

 5. Suorita äänen vianmääritys. Sisäänrakennettu Windowsin äänen vianmääritys tarkistaa ja korjaa monet ongelmat automaattisesti. Juokseminen vie jonkin aikaa, joten varmista, että annat sen vain tehdä asiansa ja katso sitten, toimivatko kaiuttimesi.

  Suorita äänen vianmääritys napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kaiutinkuvake Napsauta ilmaisinalueella vianmääritys ääniongelmiaja seuraa sitten näytön ohjeita, kun vianmääritysohjelma on ilmestynyt.

 6. Yritä poistaa äänenparannukset käytöstä. Äänenparannukset eivät todennäköisesti aiheuta tätä ongelmaa, eikä kaikilla kannettavilla tietokoneilla ole niitä, mutta se on helppo korjata.

  Poista äänenparannukset käytöstä siirtymällä kohtaan Ohjauspaneeli > laitteisto ja ääni > ääni. Alkaen toisto -välilehdessä, napsauta hiiren kakkospainikkeella kaiutinlaiteja valitse Ominaisuudet. Valitse sitten parannuksia -välilehti ja tarkista Poista kaikki parannukset käytöstä laatikko.

  Jos tämä korjaa ongelman, jätä vain parannukset pois käytöstä. Ääniohjaimen päivittäminen saattaa korjata ongelman ja sallia parannusten ottamisen uudelleen käyttöön, mutta ole valmis sammuttamaan tämän ominaisuuden uudelleen, jos äänesi lakkaa toimimasta tulevaisuudessa.

  Jos sinulla ei ole parannuksia välilehti, voit ohittaa tämän vaiheen.

 7. Tarkista ääniohjaimen päivitykset. Jos ohjaimesi on vanhentunut, se voi estää kaiuttimia toimimasta oikein. Sama voi tapahtua, jos ohjaimesi on vioittunut, jolloin ongelman korjaa yksinkertaisesti ohjaimen poistaminen ja sitten uuden laitteiston etsiminen.

 8. Yritä muokata rekisteriä. Joissakin harvoissa tapauksissa Windows-rekisterin ongelmat voivat estää kaiuttimiasi toimimasta. Tämä näkyy yleisimmin Asus-kannettavissa tietokoneissa, joissa on Realtek-ohjaimia, ja se on vähemmän todennäköistä, jos tämä ei kuvaa kannettavaa tietokonetta.

  Älä tee muutoksia rekisteriin, ellet tiedä mitä olet tekemässä tai noudatat erityisiä ohjeita.

  1. Avaa Rekisterieditori ja siirry sitten tähän rekisteriavaimeen: Tietokone HKEY_LOCAL_MACHINE SOFTWARE Microsoft Windows CurrentVersion MMDevices Audio Render
  2. Oikealla painikkeella Tehdäja napsauta sitten Käyttöoikeudet.
  3. Klikkaus Käyttäjät.
  4. Klikkaa Sallia valintaruudut Täysi hallinta ja Lukea.
  5. Klikkaus OKja tarkista, toimivatko kaiuttimesi.
 9. Tarkista fyysiset ongelmat. Jos kaiuttimet eivät vieläkään toimi, laitteistossasi voi olla fyysinen ongelma. Riippuen kannettavan tietokoneen suunnittelusta, asiantuntemuksestasi ja siitä, oletko silti kannettavan tietokoneen takuuaikana, haluat ehkä ottaa sen palveluun tässä vaiheessa.

  Jos haluat jatkaa työskentelyä kannettavan tietokoneen kanssa itse, sinun on tehtävä näin:

  1. Avaa kannettavan tietokoneen kotelo varovasti. Jotkut kannettavat tietokoneet on helppo avata, ja toiset ovat erittäin vaikeita. Jos sinulla ei ole työkaluja kannettavan tietokoneen kotelon avaamiseen rikkomatta sitä, harkitse sen viemistä ammattilaiselle.
  2. Tutki kaiuttimia. Jos huomaat kaiuttimissa fyysisiä vaurioita, kuten repeytyneet kartiot, kaiuttimien vaihtaminen voi korjata ongelman. Tarkista tarkkaan mahdolliset vaurion merkit ja yritä selvittää, mikä voi olla aiheuttanut vahinkoa. Ovatko kannettavan tietokoneen kaiutinritilät rikki? Voisiko joku tarttua grillien läpi ja vahingoittaa kaiuttimia fyysisesti?
  3. Tutki kaiuttimen johdotusta. Seuraa kaiuttimiin kytkeytyviä johtoja aina emolevyyn. Jos johdot ovat rikki, niiden korjaaminen todennäköisesti korjaa ongelmasi. Tarkista, ovatko emolevyn liitännät löysiä tai irrotettuja. Onko kukaan koskaan avannut kannettavaa tietokonetta aikaisemmin korjaamaan tai päivittämään mitään? Jos epäilet, kaiutinliittimet ovat saattaneet vahingossa törmätä.

Jos kaikki muut epäonnistuvat, harkitse ammattimaista korjausta

Jos et edelleenkään näe kaiuttimissasi mitään vikaa edes fyysisen tutkimuksen jälkeen, sinun kannattaa harkita kannettavan tietokoneen viemistä ammattilaiselle. Kaiuttimet voivat olla huonoja tavalla, jota et näe helposti vain katsomalla niitä, tai voi olla ongelma, joka on liian harvinainen ja monimutkainen käsitellä kotona.