Skip to content

Kuinka lisätä mukautettuja ja tavallisia välilevyjä Macin telakkaan

20 de maaliskuu de 2021

Dock on hyödyllinen sovellusten käynnistysohjelma, mutta sen organisointitaidot puuttuvat hieman. Voit järjestää telakointikuvakkeet järjestääksesi ne haluamaasi järjestykseen, mutta siinä kaikki. Kun telakka on täynnä kuvakkeita, on helppo eksyä visuaalisesti ja tuhlata aikaa etsimällä tietyn kuvakkeen telakan kautta.

Macin Dock sallii kuitenkin käyttää välilevyjä, jotka ovat tyhjiä alueita Dock-kuvakkeiden välillä, joiden avulla voit järjestää Dockin paremmin. Temppu näiden tyhjien välikappaleiden luomiseen Terminalin avulla on hyvin tunnettu, mutta voit myös luoda mukautettuja kuvakkeita käytettäväksi Dock-välikappaleina.

Tämän artikkelin tiedot koskevat Mac-tietokoneita, joissa on MacOS Catalina (10.15) – OS X Lion (10.7).

Molemmat menetelmät Dock-välikappaleiden luomiseksi ja käyttämiseksi Macissa ovat hyödyllisiä kuvakkeiden ryhmittelyssä. Haluat ehkä ryhmittää työsovelluksesi, mediaohjelmat, selaimet tai muut luokat, jotka toimivat sinulle. Visuaalisen tilan lisääminen kunkin luokan välille tekee ryhmistä helpon paikantaa yhdellä silmäyksellä.

Parempi organisointi telakalle

Dock tarvitsee visuaalisia vihjeitä, jotka auttavat sinua järjestämään ja löytämään Dock-kuvakkeet. Telakalla on jo yksi organisatorinen vihje: pystysuoran viivan erotin, joka sijaitsee telakan oikean ja vasemman puolen välissä. Suuremmalla vasemmalla puolella on sovelluksia ja järjestelmäkohteita, kun taas pienemmällä oikealla puolella on roskakori, minimoidut ikkunat, asiakirjat ja kansiot. Jos telakalla on paljon kuvakkeita, se voi todennäköisesti hyötyä muista erottimista.

Telakkaan lisätty tyhjä kuvake toimii välilevynä. Kuvake lisää aukon kahden valitsemasi Dock-kuvakkeen välille ja tarjoaa yksinkertaisen visuaalisen vihjeen, joka voi säästää aikaa ja pahenemista.

Dock-välikappaleiden luomiseen on kaksi erilaista Terminal-komentoa: yksi vasemmalle ja toinen asiakirjan oikealle puolelle. Kun olet lisännyt välilevyn, voit järjestää sen uudelleen, kuten kaikki muutkin Dock-kuvakkeet, mutta et voi siirtää sitä pystysuoran erottimen ohi.

Lisää välilevy telakan sovelluspuolelle Terminalin avulla

Tyypillisesti telakan App-puoli hyötyy välikeistä, koska siinä on eniten kuvakkeita. Välikappaleiden tekeminen on helppoa Terminal-komennolla.

 1. Tuoda markkinoille Terminaali, sijaitsee Sovellukset > Apuohjelmat.

 2. Kirjoita seuraava komentorivi Terminaliin. Kopioi ja liitä teksti Terminaliin. Komento on yksi tekstirivi, mutta selaimesi voi jakaa sen useisiin riveihin. Kirjoita komento yhtenä rivinä Terminal-sovellukseen.

  defaults write com.apple.dock persistent-apps -array-add ’{tile-type=”spacer-tile”;}’

 3. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 4. Kirjoita seuraava teksti Terminaaliin. Jos kirjoitat tekstin sen sijaan, että kopioisit ja liität sen, muista vastata tekstin kirjainkokoa.

  killall Dock

 5. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 6. Telakka katoaa hetkeksi ja ilmestyy sitten uudelleen tyhjällä välilevyllä kohti telakan sovellusten oikeaa reunaa kohti pystysuoraa viivaa, joka jakaa sovellukset asiakirjoista.

 7. Kirjoita seuraava teksti Terminaaliin:

  exit

 8. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 9. Lopettaa Terminaali.

Toista tämä prosessi niin monelle tyhjälle tilalle kuin tarvitset sovelluskuvakkeiden ryhmittelemiseksi helppoa käyttöä varten. Kun olet tehnyt välilevyn, vedä se minne tahansa Dockiin, aivan kuten mikä tahansa kuvake. Käytä useita välilevyjä ryhmittelemään sovelluksia, jotta ne olisi helppo löytää.

Kun et enää halua välikettä, vedä se pois telakasta tai napsauta välilyöntiä hiiren kakkospainikkeella ja napsauta Poista telakasta.

Lisää välilevy telakan asiakirjapuolelle Terminalin avulla

Vaikka telakointivälineet eivät olekaan niin yleisiä, ne voidaan lisätä telakan asiakirjapuolelle.

 1. Tuoda markkinoille Terminaali, sijaitsee Sovellukset > Apuohjelmat.

 2. Kirjoita seuraava komentorivi Terminaliin. Kopioi ja liitä teksti päätelaitteeseen yhtenä rivinä.

  defaults write com.apple.dock persistent-others -array-add ’{tile-;}’

 3. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 4. Kirjoita seuraava teksti Terminaaliin. Jos kirjoitat tekstin sen sijaan, että kopioisit ja liität sen, muista vastata tekstin kirjainkokoa.

  killall Dock

 5. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 6. Telakka katoaa hetkeksi ja ilmestyy sitten uudelleen.

 7. Kirjoita seuraava teksti Terminaaliin:

  exit

 8. Lehdistö Tulla sisään tai Palata.

 9. Poistumiskomento saa Terminalin lopettamaan nykyisen istunnon. Tämän jälkeen voit sulkea Terminal-sovelluksen.

Voit vetää välikettä mihin tahansa jakolinjan oikealla puolella. Poista se vetämällä se pois telakasta tai napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella välilevyä ja valitsemalla Poista telakasta.

Mukautetun telakan välilevyn yleiskatsaus

Jos tyhjä välike ei ole etsimäsi, voit luoda mukautetun Dock Spacer -laitteen tai ladata haluamasi kuvakkeen. Kun sinulla on kuvake, jota haluat käyttää Dock-välilevynä, valitse sovellus, joka toimii uuden kuvakkeen isäntänä.

Kun olet asentanut uuden kuvakkeen isäntäsovellukseen, vedät isäntäsovelluksen Dockiin käyttääksesi sitä mukautettuna välilevynä. Muista, että et käytä tätä sovellusta sellaisena kuin se oli alun perin tarkoitettu, vaan vain sen kyvyn vuoksi toimia isäntänä mukautetulle kuvakkeelle, jonka haluat näkyvän Dockissa välilevynä.

Mitä tarvitaan

Aloita valitsemalla sovellus. Se voi olla sellainen, jonka olet jo asentanut Maciin ja jota et koskaan käytä, tai voit ladata yhden monista ilmaisista sovelluksista, jotka ovat saatavana Mac App Storesta.

Kun olet valinnut sovelluksen toimimaan mukautetun välilevyn isäntänä, nimeä se uudelleen Dock Spacer tai jotain vastaavaa, jotta tiedät mihin sitä käytetään.

Tarvitset myös mukautetun kuvakkeen käyttöä. Tämä kuvake korvaa isäntäsovelluksen vakiokuvakkeen ja näkyy Dockissa, kun vedät isäntäsovelluksen Dockiin. Käyttämäsi kuvakkeen on oltava .icns-muodossa, joka on Mac-sovellusten käyttämä kuvakemuoto. Jos se ei ole vielä .icns-muodossa, käytä jotakin ilmaisista verkkomuuntimista muuntaa tiedostosi .icns-muotoon.

Mac-kuvakkeille on lähteitä, jos et halua luoda omia, mukaan lukien DeviantArt ja IconFactory. Kun löydät haluamasi kuvakkeen, lataa kuvake ja valmistele se sitten uuteen työhön.

Mukautetun kuvakkeen valmistelu

Etsi Macille lataamasi (tai luomasi) kuvake ja varmista, että se on .icns-muodossa. Finderissa sen pitäisi näkyä kuvakkeen nimenä, johon on liitetty .icns. Jos Finder on asetettu piilottamaan tiedostotunnisteet, näet koko tiedostonimen napsauttamalla hiiren kakkospainikkeella kuvaketiedostoa ja valitsemalla Saada tietoa ponnahdusvalikosta. Tiedostonimi laajennuksella näkyy Hae tietoja -ikkunassa.

Kun kuvaketiedostolla on vahvistus .icns-laajennukselle, nimeä kuvaketiedosto uudelleen Icon.icns.

Lisää mukautettu kuvake isännäsovellukseen

 1. Etsi isäntäsovellus aiot käyttää. Se on luultavasti Applications-kansiossa, mutta se voi olla missä haluat laittaa sen. Nimesit sen jo uudeksi. Tässä esimerkissä sen nimi on Dock Spacer.

 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella Dock Spacer sovellus ja valitse Näytä paketin sisältö ponnahdusvalikossa.

 3. Avaa näkyviin tulevassa kansiossa Sisällys kansio.

 4. vuonna Sisällys kansio, avaa Resurssit kansio.

 5. vuonna Resurssit kansio on tiedosto, jossa on .icns laajennus, joka vastaa sovelluksen nykyistä kuvaketta. Kopioi tiedoston nimi.

 6. Nimeä uudelleen mukautettu kuvake (nimetty Icon.icns) vastaamaan kopioimaasi nimeä.

 7. Vedä äskettäin nimetty kuvake Resurssit kansio.

  Jos kansio on lukittu, napsauta hiiren kakkospainikkeella Resurssit ja valitse Saada tietoa. Napsauta Hae tietoja -näytön alaosassa olevaa lukkoa ja kirjoita salasanasi avataksesi kansion.

 8. Vahvista, että haluat korvata jo olemassa olevan .icns-tiedoston. Klikkaa Korvata -painiketta.

Lisää Modified Dock Spacer -sovellus Dockiin

Mene Sovellukset -kansiota ja vedä Dock Spacer sovellus Telakka. Vedä mukautettua Dock-välikettä mihin tahansa haluat sijoittaa sen Dockiin. Poista välike vetämällä se pois telakasta tai napsauttamalla sitä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Poista telakasta.