Skip to content

Kuinka löytää ja käyttää Windows 10 -palomuuria

16 de kesäkuu de 2021

Mitä tietää

 • Muuta palomuuriasetuksia kohdassa Windows Defender -asetukset.
 • Voit estää ohjelmat manuaalisesti, antaa sovellusten siirtää tietoja palomuurin läpi ja / tai sammuttaa palomuurin kokonaan asetuksissa.
 • Sinikullalla suojatulla merkinnällä varustetut asetukset edellyttävät järjestelmänvalvojan tason salasanaa.

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Windows Defenderin palomuuriasetuksia löydetään ja käytetään Windows 10: ssä.

Miksi ja miten palomuuriasetuksia käytetään

Windows Defenderin palomuuri tarjoaa useita asetuksia, jotka voit määrittää:

 • Estä ohjelma manuaalisesti se on oletusarvoisesti sallittu, kuten Microsoft Tips tai Get Office. Kun estät nämä ohjelmat, poistat ne käytännössä käytöstä. Jos et ole Microsoft Officen ostamiseen liittyvien muistutusten fani tai jos vinkit häiritsevät, voit saada ne katoamaan.
 • Päätä antaa sovellusten siirtää tietoja tietokoneen kautta, jotka eivät ole oletusarvoisesti sallittuja. Tämä räätälöinti tapahtuu usein asentamiesi kolmansien osapuolten sovellusten, kuten iTunesin kanssa, koska Windows vaatii luvan sekä asennuksen että siirtymisen sallimiseksi. Mutta ominaisuudet voivat olla myös Windows-liittyviä, kuten mahdollisuus käyttää Hyper-V: tä virtuaalikoneiden luomiseen tai Etätyöpöytä tietokoneesi etäkäyttöön.
 • Sammuta palomuuri täysin. Tee tämä, jos valitset toisen toimittajan tietoturvapaketin, kuten McAfeen tai Nortonin tarjoamat virustentorjuntaohjelmat. Tämä toimitetaan usein maksuttomana kokeiluna uusille tietokoneille, ja käyttäjät kirjautuvat usein. Poista myös Windowsin palomuuri käytöstä, jos olet asentanut vaihtoehdon.

Älä poista Windows Defenderin palomuuria, ellei sinulla ole toista. Älä käytä useita palomuureja samanaikaisesti.

Muuta Windowsin palomuuriasetuksia

Kun olet valmis tekemään muutoksia Windowsin palomuuriin, kirjoita Windows Defender valitse sitten tehtäväpalkin hakualueelta Windows Defender -asetukset luettelosta. Windows Defenderin palomuuri -alueella voit tehdä useita asioita. Vaihtoehto Kytke Windowsin palomuuri päälle tai pois päältä on vasemmalla ruudulla. On hyvä tarkistaa tällöin täältä, onko palomuuri todella käytössä. Jotkut haittaohjelmat, jos se pääsee palomuuriin, voivat sammuttaa sen ilman sinun tietosi. Napsauta vain vahvistaaksesi ja palaa sitten palomuurin päänäyttöön paluunuolella. Voit myös palauttaa oletukset, jos olet muuttanut niitä. Vaihtoehto Palauttaa oletukset, jälleen vasemmassa ruudussa, tarjoaa pääsyn näihin asetuksiin. Sinikullalla suojatulla merkinnällä varustetut asetukset edellyttävät järjestelmänvalvojan tason salasanaa.

Sovelluksen salliminen Windows Defender -palomuurin kautta

Kun sallit sovelluksen Windows Defenderin palomuurissa, päätät antaa sen siirtää tietoja tietokoneen läpi sen perusteella, oletko yhteydessä yksityiseen vai julkiseen vai molempiin. Jos valitset sallimisvaihtoehdoksi vain Yksityinen, voit käyttää sovellusta tai ominaisuutta ollessasi yhteydessä yksityiseen verkkoon, kuten kotona tai toimistossa. Jos valitset Julkinen, voit käyttää sovellusta ollessasi yhteydessä julkiseen verkkoon, kuten kahvila- tai hotelliverkkoon. Kuten näet täällä, voit myös valita molemmat. Sovelluksen salliminen Windowsin palomuurin kautta:

 1. Avaa alkaa ja etsi Käynnistä Defender Security Center. Valitse se.

 2. Kun suojauskeskus avautuu, valitse Palomuuri ja verkon suojaus.

  Palomuuri ja verkon suojaus Windows Defenderissä

 3. Tulet palomuurisivulle. Alareunassa on muutama vaihtoehto, joka näkyy vähemmän näkyvästi pienemmällä fontilla. Valitse heistä Salli sovellus palomuurin kautta.

  "Salli sovellus palomuurin kautta" -komento

 4. Seuraava näyttö, jonka näet, sisältää suuren taulukon sovelluksia järjestelmässäsi. Jokaisen vieressä on kaksi valintaruutua. Lehdistö Vaihda asetuksia ja kirjoita järjestelmänvalvojan salasana pyydettäessä.

  "Muuta asetuksia" -painike

 5. Etsi sallittu sovellus. Sen vieressä ei ole valintamerkkiä.

 6. Salli merkintä valitsemalla valintaruudut. On olemassa kaksi vaihtoehtoa Yksityinen ja Julkinen. Aloita vain yksityisestä ja valitse Julkinen myöhemmin, jos et saa haluamiasi tuloksia.

  Palomuuriasetusten valintaruutu

 7. Lehdistö OK.

  OK-painike

Ohjelman estäminen Windows Defenderin palomuurilla

Windowsin palomuurin avulla jotkin Windows 10 -sovellukset ja -ominaisuudet voivat siirtää tietoja tietokoneeseen ja ulos tietokoneesta ilman käyttäjän syötteitä tai määrityksiä. Näitä ovat Microsoft Edge ja Microsoft Photos sekä tarvittavat ominaisuudet, kuten ydinverkko ja Windows Defender Security Center. Muut Microsoft-sovellukset, kuten Cortana, saattavat kuitenkin edellyttää, että annat nimenomaiset käyttöoikeudet, kun käytät niitä ensimmäisen kerran. Tämä hyväksyntä avaa tarvittavat portit palomuurissa muun muassa. Voit kuitenkin peruuttaa suostumuksesi palomuurin ohittamiseksi. Ohjelman estäminen Windows 10 -tietokoneella:

 1. Valitse Windows Defenderin palomuurisovelluksessa Salli ja sovellus palomuurin kautta.

  "Salli sovellus palomuurin kautta" -komento

 2. Lehdistö Vaihda asetuksia ja kirjoita järjestelmänvalvojan salasana pyydettäessä.

  "Muuta asetuksia" -painike

 3. Etsi estettävä sovellus. Sen vieressä on valintamerkki.

 4. Poista valinnat valitsemalla valintaruudut. On olemassa kaksi vaihtoehtoa – Yksityinen ja Julkinen. Valitse molemmat.

  Palomuuriasetusten valintaruutu

 5. Lehdistö OK.

  OK-painike

Kun olet suorittanut tämän prosessin, valitsemasi sovellukset estetään valitsemiesi verkkotyyppien perusteella. Jos haluat hallita Windows 7 -palomuuria, katso artikkeli “Windows 7 -palomuurin löytäminen ja käyttö”.

Miksi palomuurit ovat tärkeitä?

Fyysisessä maailmassa palomuuri on seinä, joka on suunniteltu erityisesti pysäyttämään tai estämään olemassa olevien tai lähestyvien liekkien leviämistä. Kun uhkaava tulipalo saavuttaa palomuurin, seinä ylläpitää maata ja suojaa sen takana olevaa. Windows Defender tekee saman, paitsi datalla – tai tarkemmin sanottuna datapaketit. Yksi sen tehtävistä on tarkastella mitä tietokoneelle tulla ja siirtää tietokoneesta verkkosivustojen ja sähköpostin kautta, ja päättää, ovatko nämä tiedot vaarallisia vai ei. Jos se pitää tietoja hyväksyttävinä, se antaa niiden kulkea. Tieto, joka voi olla uhka tietokoneen vakaudelle, tai sen tiedot hylätään. Se on puolustuslinja, aivan kuten fyysinen palomuuri. Tämä on kuitenkin hyvin yksinkertainen selitys hyvin teknisestä aiheesta.