Skip to content

Kuinka luoda ja käyttää Google Doc -kirjanmerkkejä

20 de maaliskuu de 2021

Kun työskentelet Google-dokumenteissa, linkitetyn sisällysluettelon käyttö tai jokin tapa siirtyä kirjanmerkkeihin asiakirjassa voi helpottaa navigointia – varsinkin kun on kyse suurista asiakirjoista. Google-dokumenttien kirjanmerkkejä voidaan käyttää myös linkittämään tiettyihin paikkoihin muissa asiakirjoissa, tai ne voidaan jakaa erikseen. Näin voit käyttää kirjanmerkkejä Google-dokumenteissa, mukaan lukien niiden luominen, poistaminen ja jakaminen.

Kirjanmerkin lisääminen Google-dokumentteihin

Kirjanmerkin lisääminen Google-dokumentteihin on oikeastaan ​​kaksivaiheinen prosessi. Ensin sinun on lisättävä kirjanmerkki ja linkitettävä se sitten muihin asiakirjan paikkoihin tai muihin asiakirjoihin.

 1. Etsi ja valitse ensin teksti, jota haluat käyttää kirjanmerkkinä.

 2. Valitse Lisää sivun yläosassa olevasta valikosta.

 3. Valitse Kirjanmerkki.

 4. Valitun tekstin vasemmalle puolelle tulee sininen nauha, joka näyttää, mihin kirjanmerkki lisättiin.

Kuinka linkittää Google Doc -kirjanmerkkeihin

Kun olet lisännyt kirjanmerkin asiakirjan tekstiin, kirjanmerkin luomisen toinen osa tapahtuu – linkitetään kyseiseen kirjanmerkkiin. Se on yhtä helppoa kuin hyperlinkin lisääminen, mutta linkittämisen sijaan verkkosivulle linkität juuri lisäämäsi kirjanmerkin.

 1. Valitse teksti, jota haluat napsauttaa siirtyäksesi kirjanmerkittyyn kohtaan asiakirjassa.

 2. Valitse Lisää > Linkki.

  Vaihtoehtoisesti voit valita hyperlinkki -kuvake ylätyökaluriviltä päästäksesi samaan paikkaan.

 3. Valitse näkyviin tulevasta valikosta Kirjanmerkitja valitse sitten haluamasi kirjanmerkki näkyviin tulevasta luettelosta.

 4. Valitse Käytä ja ankkuriteksti muuttuu alleviivatuksi ja siniseksi ja sen alle ilmestyy valikko. Seuraavan kerran, kun valitset kyseisen linkin, se vie sinut kirjanmerkkiin, jonka asetit harjoituksen ensimmäisen osan aikana.

Linkitä toiseen dokumenttiin Google-dokumenttien kirjanmerkkien avulla

Toinen tapa käyttää Google Doc -kirjanmerkkejä on linkittää asiakirjasta toiseen. Jos sinulla on esimerkiksi kaksi asiakirjaa ja yksi niistä on osa, johon haluat linkittää toisesta, voit avata kyseisen kirjan kirjanmerkillä ja siirtyä suoraan oikeaan osioon.

Jos haluat käyttää kirjanmerkkiä kahden asiakirjan linkittämiseen, sinulla on oltava molempien asiakirjojen omistusoikeus tai muokkausoikeudet. Kaikilla muilla, jotka käyttävät asiakirjaa sen linkin avulla, on myös oltava pääsy molempiin asiakirjoihin. Voit myöntää käyttöoikeuden jakamalla ne Google Drivesta.

 1. Avaa molemmat Google-asiakirjat.

 2. Aseta kirjanmerkki haluamaasi kohtaan asiakirjassa, johon haluat linkittää, yllä olevien ohjeiden avulla.

 3. Kun olet luonut kirjanmerkin, kirjanmerkin alle ilmestyy pieni valikko, jossa on kaksi vaihtoehtoa: Linkki ja Poista.

 4. Oikealla painikkeella Linkkija valitse sitten Kopioi linkin osoite.

  Voit kopioida tämän linkin milloin tahansa ja voit jakaa linkin sähköpostitse tai muilla digitaalisen viestin muodoilla. Linkin saaneille käyttäjille on annettava lupa käyttää asiakirjaa, mutta kun se on saatu, linkki johtaa heidät tarkkaan paikalle asiakirjassa.

 5. Valitse toisessa asiakirjassa teksti, johon haluat linkittää, ja valitse sitten Lisää linkki kuvake työkalurivi.

 6. Liitä kopioima linkki toisesta asiakirjasta ja valitse Käytä.

 7. Sininen, alleviivattu linkki lisätään asiakirjaan. Kun valitset sen, sen pitäisi viedä sinut toisen kirjan kirjanmerkkeihin.

Google-dokumenttien kirjanmerkkien poistaminen

Ajan myötä asiakirjat muuttuvat, ja saatat huomata, että joudut poistamaan Google Doc -kirjanmerkin jossain vaiheessa. Se on helppo tehdä sekä kirjanmerkistä että linkistä.

Poista kirjanmerkki valitsemalla sininen kirjanmerkki lippu ja valitse näkyviin tulevasta valikosta Poista. Poista sitten kirjanmerkkilinkki tekstistä korostamalla linkki ja valitsemalla Poista linkki vaihtoehto näkyviin tulevassa valikossa. Korosta koko linkki, koska vain linkin korostettu osa poistetaan.

Siellä on myös kynäkuvake, jonka avulla voit muokata linkkiä, jos haluat muuttaa sitä tai korvata sen toisella linkillä.