Skip to content

Kuinka salata tiedostosi ja miksi sinun pitäisi

19 de maaliskuu de 2021

Kun tiedostot salataan, ne sekoitetaan siihen pisteeseen, että ne eivät ole käyttökelpoisia, ellei niitä voida purkaa, mikä on yleensä mahdollista vain tietyllä ohjelmistolla ja tietäen samalla salauksella käytetyllä salasanalla.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse käyttää salausta. Suurten tiedostojen tai suuren määrän tiedostojen salaaminen on usein hidasta, ja se on todella hyödyllinen vain tiedoille, joita et käytä päivittäin.

Jos et tallenna tietokoneellesi arkaluonteisia tietoja, kuten pankki-, vero- ja terveystietoja, niin et tarve käyttää salausta. Se on oikeastaan ​​vain ihmisille, jotka ovat huolissaan tietorikkomuksista.

Salaa koko kiintolevy

Käyttöjärjestelmäsi ei salaa tiedostojasi automaattisesti, ellet ole ottanut käyttöön levyn salausasetuksia, kuten Bitlocker (Windows) tai FileVault (Mac). Tiedostotallennuksen salaus on yleensä poissa käytöstä oletuksena.

On olemassa paljon ilmaisia ​​levyn salausohjelmia, jotka voit asentaa juuri nyt kaikkien tietokoneesi – koko käyttöjärjestelmän, videoiden, asiakirjojen, kuvien jne. – salaamiseksi. Ne toimivat pakottamalla käyttäjän antamaan salauksen salasana ennen käyttöohjelmaa järjestelmän kuormitukset.

Jotkut niistä, kuten VeraCrypt, eristävät kokonaan toisen Windows-version salatussa levyssä. Tämän prosessin avulla voit antaa kaksi erilaista salasanaa, kun tietokone käynnistyy – toinen vie sinut tavalliseen käyttöjärjestelmään ja toinen käyttöjärjestelmäversioon, jossa ei ole arkaluontoisia tietoja. Tämä ominaisuus tarjoaa turvallisen ulospääsyn tilanteesta, jossa joku pakottaa sinut paljastamaan salauksen salauksen.

TrueCrypt on loistava vaihtoehto yksittäisille tietokoneille, mutta jos hallitset suurta määrää tietokoneita, jotka tarvitsevat koko levyn salauksen, tarkista McAfeen täydellinen tietosuoja. McAfee tarjoaa sekä PC- että Mac-levyjen salauksen, jota voidaan hallita keskitetysti heidän ePolicy Orchestrator (ePO) -alustallaan.

Muut levyn salausohjelmat ovat hyödyllisiä salatun tiedostosäiliön rakentamiseen, joka on kuin kansio tai virtuaalinen kiintolevy, joka tallentaa arkaluontoisia tiedostoja. Se voidaan purkaa salaamalla tiedostojen tarkasteleminen ja lisääminen tai poistaminen sekä salaus niiden suojaamiseksi yhtä helposti. Tämäntyyppinen salattu asema on tallennettu kiintolevyllä mutta ei salaa koko levyä.

Salaa tietyt tiedostot

Jos sinun tarvitsee vain salata tiettyjä tiedostoja eikä koko tietokonetta, voit tehdä sen myös. Monet ilmaisohjelmat tukevat tiedostojen salausta, joten mainitsemme vain muutaman.

Yksi todella suosittu tapa salata yksittäisiä tiedostoja on AxCrypt. Se muuttaa tiedostopääteeksi AXX-jälkiliitteen, ja tiedosto voidaan avata vain AxCryptillä, jos annat sen salaamiseen käytetyn salasanan. Voit salata tiedostoja Windows- tai Mac-tietokoneilla ja jopa tarkastella niitä puhelimellasi tai tablet-laitteellasi AxCrypt-mobiilisovelluksilla.

7-Zip on toinen tiedostojen salaussovellus, jolla on enemmän kuin yksi käyttö. Sen ensisijainen tarkoitus on purkaa tiedostoja muodoista, kuten ZIP, 7Z, RAR, ISO jne. Se voi kuitenkin myös tehdä uusia pakattuja tiedostoja, ja kun teet sen, sinulla on mahdollisuus salata tiedostojen nimet ja suojata koko arkisto salasanalla. Se ei selviydy rikosteknisen tason salauksen purkutyöistä, mutta se on hyvä ratkaisu, jotta tiedostot pidetään poissa ei-teknisistä saalistavan silmistä.