Skip to content
iOS

Kuinka selvittää, onko iPhonen kuulokeliitäntä rikki

19 de maaliskuu de 2021

Jos et kuule musiikkia tai puheluita kuulokkeiden kautta, saatat olla huolissasi siitä, että iPhonen kuulokeliitäntä on rikki. Ehkä se on. Ääni, jota ei toisteta kuulokkeiden kautta, on merkki mahdollisesta laitteisto-ongelmasta, mutta se ei ole ainoa mahdollinen syyllinen.

Kokeile seuraavia vaiheita ennen kuin lähdet korjaukseen Apple Storeen. Ne auttavat sinua selvittämään, onko iPhonen kuulokeliitäntä todella rikki tai onko jotain muuta, jonka voit korjata itse – ilmaiseksi.

Vaikka tämä artikkeli koskee iPhone-kuulokeliitäntää, monet näistä vinkeistä koskevat myös malleja, joissa ei ole kuulokeliitäntää. Joten vaikka iPhonellasi ei olisikaan kuulokeliitäntää, jos sinulla on ongelmia kuulokkeiden tai äänilähdön kanssa, tässä artikkelissa saattaa olla ratkaisu.

Kokeile ensin muita kuulokkeita

Ensimmäinen asia, joka on tehtävä, kun yrität korjata rikkoutuneen iPhone-kuulokeliitännän, on vahvistaa, että ongelma liittyy kuulokeliitäntään, ei itse kuulokkeisiin. Olisi parempi, jos ne ovat kuulokkeet: kuulokkeiden vaihtaminen on yleensä halvempaa.

Helpoin tapa tehdä tämä on hankkia toinen joukko kuulokkeita – jotka tiedät jo toimivan oikein – ja kytkeä ne iPhoneen. Yritä kuunnella musiikkia, soittaa ja käyttää Siriä (jos uusissa kuulokkeissa on mikrofoni). Jos kaikki toimii oikein, ongelma on kuulokkeissa, ei liittimessä.

Jos ongelmia esiintyy edelleen edes uusien kuulokkeiden kanssa, varmista, että kuulokkeet toimivat toisessa laitteessa, ja siirry sitten seuraavaan vaiheeseen.

Puhdista kuulokeliitäntä

Monet ihmiset pitävät iPhoneaan taskuissaan, jotka ovat täynnä nukkaa, joka löytää tiensä kuulokeliitäntään (tai Lightning-porttiin, malleissa, joissa ei ole kuulokeliitäntää). Jos nukkaa tai muuta likaa kerääntyy tarpeeksi, se voi estää yhteyden kuulokkeiden ja liitännän välillä. Jos epäilet nukan tai muun kertymisen olevan ongelma:

 • Tarkasta nukka kuulokeliitännästä. Saatat joutua loistamaan valoa liittimeen saadaksesi hyvän ilmeen.
 • Jos näet nukkaa, puhalla kuulokeliitäntään tai ammu siihen paineilmaa (paineilma on parempi, koska siinä ei ole hengityksessä olevaa kosteutta, mutta kaikilla ei ole sitä kätevää). Tämä voi riittää poistamaan kaiken, mikä on muodostunut tunkkiin.
 • Jos nukka on pakattu tiiviisti eikä sitä voi puhaltaa, kokeile vanupuikkoa. Poista suurin osa puuvillasta vanupuikon toisesta päästä. Laita pieni määrä hankaavaa alkoholia päähän, josta poistat puuvillan. Aseta sitten tämä pää kuulokeliitäntään. Liikuta sitä varovasti ja yritä vetää nukka ulos.
 • Jos se ei toiminut tai sinulla ei ole vanupuikkoa, tasoita paperiliitin. Kierrä nauha toisen pään ympärille varoen kiertämästä niin paljon, että se on suurempi kuin kuulokeliitäntä. Aseta nauhan pää kuulokeliitäntään ja kierrä sitä pari kertaa. Vedä se varovasti ulos, hävitä kaikki roskat ja toista tarvittaessa.

Jos kuulokeliitäntä on puhdas, mutta ei silti toimi, yritä korjata ongelma ohjelmistossa seuraavissa vaiheissa kuvatulla tavalla.

Puhdista puhdistaessasi myös kuulokkeet. Säännöllinen puhdistus pidentää heidän elinajanodotettaan ja varmistaa, että niissä ei ole haitallisia bakteereja, jotka voivat ärsyttää korviasi.

Käynnistä iPhone uudelleen

Se ei ehkä näytä liittyvän kuulokeliitännän ongelmiin, mutta iPhonen uudelleenkäynnistäminen on usein avainasemassa ongelmien ratkaisemisessa. Tämä johtuu siitä, että uudelleenkäynnistys tyhjentää iPhonen aktiivisen muistin (mutta ei sen pysyvää tallennustilaa, kuten tietosi; sitä ei kosketa), mikä voi olla ongelman lähde. Ja koska se on helppoa ja nopeaa, ei ole todellista haittapuolta.

Kuinka käynnistät iPhonen uudelleen, riippuu mallista, mutta joitain yleisiä ohjeita ovat:

 1. Pidä Teho -painike ja yksi Äänenvoimakkuus painikkeet (iPhone 7: ssä sen on oltava Äänenvoimakkuus alas-painike).

  Pidä iPhonessa 6 tai vanhemmassa vain Teho -painiketta.

 2. Siirrä liukusäädintä vasemmalta oikealle.

 3. Odota, että iPhone sammuu kokonaan.

 4. Pidä virtapainiketta painettuna, kunnes näet Apple-logon.

Jos vain virtapainikkeen painaminen ei käynnistä puhelinta uudelleen, yritä palauttaa laite. Kuinka teet tämän, riippuu siitä, mikä iPhone-malli sinulla on. Jos et vieläkään kuule ääntä, siirry seuraavaan kohtaan.

Tarkista AirPlay-lähtö

Yksi syy, miksi et ehkä kuule ääntä kuulokkeiden kautta, on se, että iPhone lähettää ääntä toiseen ulostuloon. IPhonen on tarkoitus tunnistaa automaattisesti, kun kuulokkeet on kytketty, ja vaihtaa äänen niihin, mutta on mahdollista, että tapauksessasi ei ole tapahtunut. Yksi mahdollinen syy on, että ääni lähetetään AirPlay-yhteensopivaan kaiuttimeen tai AirPod-laitteisiin. Voit tarkistaa sen:

 1. Avaa Ohjauskeskus pyyhkäisemällä ylöspäin iPhonen näytön alareunasta (pyyhkäise oikealla ylhäältä alaspäin iPhone X: ssä ja uudemmissa).

 2. Napauta AirPlay -painike Ohjauskeskuksen oikeassa yläkulmassa paljastaa kaikki käytettävissä olevat lähteet.

 3. Napauta Kuulokkeet (tai iPhone(kumpi vaihtoehto on käytettävissä).

 4. Napauta näyttöä tai paina Koti Hylkää-painike Ohjauskeskus.

Kun näitä asetuksia on muutettu, iPhonen ääni lähetetään nyt kuulokkeisiin tai iPhonen sisäisiin kaiuttimiin. Jos se ei ratkaise ongelmaa, on olemassa toinen, samanlainen asetus tutkittavaksi.

Tarkista Bluetooth-lähtö

Aivan kuten ääni voidaan lähettää muille laitteille AirPlayn kautta, sama asia voi tapahtua myös Bluetoothin kautta. Jos olet liittänyt iPhonen Bluetooth-laitteeseen, kuten kaiuttimeen, on mahdollista, että ääni jatkuu siellä. Yksinkertaisin tapa testata tämä on:

 1. Avaa Ohjauskeskus.

 2. Napauta Bluetooth -kuvake vasemman yläkulman kuvakeryhmässä, jotta se ei pala. Tämä katkaisee Bluetooth-laitteet iPhonesta.

 3. Kokeile kuulokkeitasi nyt. Kun Bluetooth ei ole käytössä, äänen tulisi toistaa kuulokkeista eikä mistään muusta laitteesta.

Kuulokeliitäntäsi on rikki. Mitä sinun pitäisi tehdä?

Jos olet kokeillut kaikkia näitä vaihtoehtoja ja kuulokkeet eivät vieläkään toimi, kuulokeliitäntä on todennäköisesti rikki ja se on korjattava.

Jos olet erittäin kätevä, voit todennäköisesti tehdä tämän itse – mutta emme suosittele sitä. IPhone on monimutkainen ja herkkä laite, jonka vuoksi tavallisten ihmisten on vaikea korjata. Lisäksi, jos iPhonellasi on edelleen takuu, sen korjaaminen itse mitätöi takuun, mikä tarkoittaa, että Apple ei auta sinua aiheuttamiesi ongelmien korjaamisessa.

Parasta on viedä se Apple Storeen korjattavaksi. Aloita tarkistamalla puhelimesi takuutila, jotta tiedät, kuuluuko korjaus. Määritä sitten Genius Bar -tapaaminen sen korjaamiseksi. Tietenkin on aina mahdollista päivittää uusimpaan iPhoneen ja jättää langallisten kuulokkeiden maailma taakse. Onnea!